• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Kurir

06.02.2024

14:28

Roditelji, oprezno kada hranite bebu! Ovo je razlog zašto mleko dospe u njihova pluća

RINA

Društvo

Roditelji, oprezno kada hranite bebu! Ovo je razlog zašto mleko dospe u njihova pluća

Podeli vest

Javnost u Srbiji uznemirena je nakon tvrdnji jedne porodilje da je njena beba od pet dana preminula u Nišu i to zato što joj je dospelo mleko od dohrane u pluća, što je dovelo do infekcije i smrti.

Majka je rekla da je dete po rođenju dobilo ocenu devet, a mnogi se pitaju kako je moguće da se tako nešto desi.

Pedijatar dr Saša Milićević ističe da mleko zaista može da aspirira u pluća, baš kao i plodova voda.

Još uvek im nije dovoljno razvijen sfinkter, tj. mišić koji spaja želudac i jednjak, tako da se mleko vrlo lako vrati iz želuca u jednjak. Može da se desi da se iz jednjaka prelije u disajne puteve, pa i pluća, a onda u plućima zapravo izaziva zapaljenje. Bebama su kratki i dušnik i jednjak - objašnjava dr Milićević.

Kaže i da su u riziku od toga deca do dve godine.

Naročito je opasno kod dece u prvih godinu dana, kod njih se često desi ta tzv. aspiracija, da dete udahne mleko ili sadržaj želuca i taj sadržaj može da napravi problem. Tada dete počinje da diše teško ili prestane da diše. Kada se dete zagrcne, roditelj treba da ga uspravi i da ga malo lupi po leđima. Međutim, to se nekada desi i prilikom spavanja. Onda se to ne primeti i tad taj sadržaj ode u pluća i izaziva upalu - navodi dr Milićević za Kurir.

Ističe da je važno da dete podrigne nakon jela, kao i da se drži na malo podignutom uzglavlju.

Važno je da dete svari, odnosno izbaci taj vazduh. Ima beba koje ne podrignu, tada ih treba podići i držati na ramenu. Taj vazduh kog se beba nagutala ode u želudac i tu se skupi i naravno beba ima potrebu da taj vazduh izbaci. Nekada se desi da izbaci i mleko.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija