• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

07.02.2024

16:20

"Mama i tata kad su se venčali ostavili su ovde svoju knjigu sa posvetom" - Jedinstvena biblioteka ljubavi u Srbiji!

RINA

Društvo

"Mama i tata kad su se venčali ostavili su ovde svoju knjigu sa posvetom" - Jedinstvena biblioteka ljubavi u Srbiji!

Podeli vest

U ivanjičkom kraju, na Katićima nalazi posebna Zavičajna biblioteka koja broji više od 600 najrazličitijih naslova, koje su poklanjali mladi bračni parovi pažljivo birajući naslove i poruke na dan svog venčanja.

Naime, od osamdesetih godina prošlog veka mladenci tog kraja su odmah od matičara dolazili u biblioteku i darivali po koju knjigu sa posvetom, pa danas njihova deca ponosno mogu pročitati vredne pouke ljubavi.

- Ovde često dolazim sa svojim drugarima, moji roditelji su se venčali na Katićima i tom prilikom darivali knjigu koja se nalazio na jednoj od polica. Taj običaj je star i mnogo lep, ali bih volela da se ponovo vrati i da se ne ugasi - rekla je Teodora Stišović, učenica VII razreda.

Njen drug Lazar Stefanović, takođe ističe vrednost ove biblioteke ljubavi, čiji su roditelji takođe, učestvovali u običaju poklanjanja knjiga na dan venčanja.

Foto: RINA

 

Nastavnik srpskog jezika u OŠ „Mićo Matović" u Katićima, Miloš Mrdak, kaže da je sama ideja da se pokloni knjiga u znak sećanja na ljubav, velika i lepa.

- Neko je imao tu lepu ideju da svaki bračni par iz ovog kraja koji se venča u znak sećanja ljubavi pokloni po jednu knjigu sa posvetom, tako je i nastala ova biblioteka, jedinstvena i po nastanku, a I po svom imenu. Ona se zove Biblioteka ljubavi i zaista je puna ljubavi I nama prema knjigama i knjigama prema nama. To su izuzetne knjige za ovih tridesetak godina - rekao je Mrdak.

Predsednik mesne zajednice Danko Sekeljić, ističe da je knjige darivalo više od 350 parova, ali glavno je da poruka darivanja ostaje i danas važna.

- Ima tu danas i pojedinih koji su se razveli, ali knjigu nisu povukli, one su ostale kod nas i one se i danas mogu pročitati, šta su donirali i kako je to nekada bilo - rekao je predsednik mesne zajednice.

Foto: RINA

 

Među prvim darodavcima knjigha bio je i Mileta Karaklajić, nekadašnji direktor škole koji ističe da je u ovom kraju uvek bila na ceni kultura čitanja,a li i poklanjanja.

- Bez knjige nema nekakve moderne, a ni buduće nauke, jer sve je u knjigama zapisano. Tako da ove knjige koje su u ovoj biblioteci, to je samo mali početak - pojasnio je Mileta Karaklajić

Priču o ovoj posebnoj biblioteci ponosno priča i sadašnji direktor škole na Katićima.

- Možda smo mi jedinstvena škola koja ima dve biblioteke, jedna je školska, a druga je kako meštani vole da je nazivaju „Biblioteka ljubavi”. Ta biblioteka postoji od 1980. godine, kada su donirali prve knjige. Sve je uredno uvedeno I upisano. Ponosim se ovom bibliotekom, a bilo bi lepo kada bi se ponovo obnovila mesna kancelarija ikada bi se ponovo ljudi ovde venčavali i donirali knjige sa posvetama - zaključio je Vojislav Milović, direktor OŠ ,,Mićo Matović" Katići.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija