• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

09.02.2024

16:24

Žene dvostruko više vremena rade u kući od muškaraca - Stereotip ili svakodnevnica većine dama?!

Freepik.com

Društvo

Žene dvostruko više vremena rade u kući od muškaraca - Stereotip ili svakodnevnica većine dama?!

Podeli vest

Istraživanja o korišćenju vremena iz 2010. i 2021. godine potvrdila su stereotipe da žene, u odnosu na muškarce, bez obzira na to da li su zaposlene ili ne, dvostruko više vremena rade u kući, a upola manje vremena provode na plaćenim poslovima, navodi se na sajtu Republičkog zavoda za statistiku.

Tako za zaposlene žene, rad u kući postaje druga smena.

Podaci pokazuju da muškarci na plaćenim poslovima, kako radnim danima tako i vikendom, skoro duplo duže rade nego žene. 

Na drugoj strani, kao što se i očekivalo, žene rade na neplaćenim poslovima duže od muškaraca, i to i radnim danima i vikendom. U aktivnostima za zadovoljavanje ličnih potreba, oba pola više vremena provode u ovim "poslovima" tokom vikenda nego radnim danima, u proseku sat duže.

Foto: Shuterstock

 

Kad je reč o slobodnim aktivnostima, žene vikendom jedan sat više posvete slobodnim aktivnostima nego tokom nedelje, dok muškarci odvoje i sat i po više vremena. Muškarci na plaćenim poslovima rade oko četiri sata, i to je duplo više od žena.

Kad je posredi neplaćeni posao, u ostalim naseljima i žene i muškarci rade više od stanovnika gradskih naselja.

Ako posmatramo slobodno vreme u gradskim naseljima i žene i muškarci imaju više slobodnog vremena od stanovnika ostalih naselja. Žene duplo više vremena od muškaraca provode u obavljanju neplaćenih poslova u domaćinstvu i brizi o drugima.

Žene u braku i sa detetom uzrasta do sedam godina, u neplaćenim poslovima provode skoro celu radnu smenu. Najveća razlika u obavljanju neplaćenih poslova prema polu je kod stanovništva starosti 55 i više godina.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija