• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

13.02.2024

14:49

Stigli najnoviji podaci sa tržišta nekretnina i ovo je najveće iznenađenje: Starogradnja u ovom gradu skuplja nego u Beogradu

Shutterstock

Društvo

Stigli najnoviji podaci sa tržišta nekretnina i ovo je najveće iznenađenje: Starogradnja u ovom gradu skuplja nego u Beogradu

Podeli vest

Na kraju 2023. godine cene stanova u najvećim gradovima kretale su se, u proseku, od 720 evra za kvadrat starogradnje u Kragujevcu do 3.720 evra, koliko se u proseku plaćalo za kvadrat novogradnje u Beogradu, pokazuju podaci Republičkog geodetskog zavoda

U glavnom gradu, najpovoljnija starogradnja prodavala se u poslednjem tromesečju za 1.065 evra, a najskuplja za 3.160 evra po kvadratu, dok je novogradnja koštala od 1.220 do 3.720 evra.

Kvadrat u Kragujevcu je najpovoljniji među velikim gradovima, pa se starogradnja u proseku kupovala za 720 do 1.390 evra, a novogradnja za 1.110 do 1.590 evra po kvadratu.

Niški kvadrati prodavani su u proseku za 750 do 1.680 evra u starogradnji, odnosno za 940 do 1.810 evra u novogradnji, dok je Novi Sad uspeo da kvadratom starogradnje bude skuplji od Beograda.

U Novom Sadu je, kako je naveo RGZ, u poslednjem tromesečju 2023. najpovoljniji kvadrat starogradnje koštao 1.260 evra, što je više od beogradskih 1.065 u istoj kategoriji. Starogradnja se prodavala za do 2.570 evra u proseku, dok su cene novogradnje išle od 1.420 evra.

Republički geodetski zavod (RGZ) objavio je Indeks cena stanova u četvrtom tromesečju prošle godine, koji je ukazao na to da je tokom tog kvartala godišnja stopa rasta cena stanova iznosila 5,75 odsto, ali je dao i detaljniji uvid u kretanja na domaćem tržištu nekretnina.

Jedan od ključnih trendova je smanjenje kupoprodaja stanova u poređenju sa prethodne dve godine, i to nakon značajnog porasta koji je zabeležen u postpandemijskom periodu.

- Globalna ekonomska i geopolitička dešavanja u svetu u 2023. godini imali su uticaja na tržište nepokretnosti, kako u Evropskoj uniji tako i u Srbiji. Povećana inflacija, promene u monetarnoj politici centralnih banaka i ekonomske neizvesnosti doveli su do opreznijeg pristupa kupaca i investitora na tržištu nekretnina - ističe RGZ u analizi povodom objavljivanja Indeksa cena stanova za poslednji kvartal 2023. godine.

Kada je reč o Srbiji, verovatno najupadljiviji „minus“ zabeležen je u Beogradu, gde je registrovano najznačajnije smanjenje obima kupoprodaje stanova od -32,15 odsto na godišnjem nivou.

Preliminarni podaci RGZ za četvrti kvartal 2023. kažu da je u tom periodu u prestonici prodato 3.967 stanova, i to za ukupno 494 miliona evra. Poređenja radi, tokom poslednja tri meseca 2022. godine prodato je 5.859 stanova za 826 miliona evra.

Posmatrano na nivou cele zemlje, u četvrtom tromesečju 2023. godine zabeležen je međugodišnji pad obima prodaje od -20,5 odsto, i to nakon -18,4 odsto međugodišnje u prethodnom tromesečju.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija