• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Kurir

19.02.2024

10:19

Čovečanstvo se opustilo, pa sada ispaštaju deca! Hitno se oglasila ministarka zdravlja

Masha Bandjur

Društvo

Čovečanstvo se opustilo, pa sada ispaštaju deca! Hitno se oglasila ministarka zdravlja

Podeli vest

Petoro dece preminulo je od velikog kašlja od jeseni 2023, čak 400 novozaraženih registrovano je od Nove godine, a na sve to nadovezala su se i četiri slučaja malih boginja.

Pedijatri sve vreme apeluju i poručuju da je vakcinacija važna i jedino rešenje, ali to izgleda ne dopire do roditelja. Tako je u Nišu MMR vakcinu prošle godine primilo samo 80 odsto dece.

Ministarka zdravlja Danica Grujičić  najpre se otakla velikog kašlja.

- Mislim da se čovečanstvo malo opustilo. Mi smo mislili da je veliki kašalj nešto što je zaboravljeno, jer postoji vrlo efikasna vakcina. Međutim, ispostavilo se da nije tako. Da li je razlog tome kovid? Da li su razlog tome nekakve mutacije? O tome će govoriti biolozi verovatno jednog dana. Ali je činjenica da je najveći broj onih koji su zaraženi morbilama ili roditelji koji nisu ranije vakcinisani, pa prenesu na decu. A ovi smrtni slučajevi od velikog kašlja su upravo bili kod dece koja ne primaju vakcinu. Znači do druge godine života oni ne primaju vakcinu protiv velikog kašlja i postoji način da se oni zaštite, a to je vakcinisanje majke sa celuralnim vakcinama. U sredu treba da bude sastanak Republičkih slučajnih komisija za infektivne bolesti za pedijatriju, gde će oni na osnovu kompletnih analiza koje trenutno rade, doneti odluku kako ćemo mi obezbediti da ta deca do dve godine dok ne dobiju vakcinu budu zaštićena preko majke - rekla je ministarka i dodala:

 - Naravno da će i to kod antivakcera izazvati reakcije, ali moramo verovati struci. Ono što se desilo za vreme kovida-a i što nije bilo dobro, jesu zaista neke neodgovorne izjave čak i zvaničnika, čak i pojedinih lekara. Pojavila se bila jedna potpuno nova bolest i mislim da je trebalo narodu reći da je to bolest. Gledaćemo, videćemo šta ćemo da uradimo, kako ćemo se ponašati. Mi smo kopirali ono što su radili Kinezi gde se prvo pojavila bolest i što je izgledalo efikasno. Naravno da zaključavanje ne može dolaziti u obzir ponovo, ali ovih 400 obolelih od velikog kašlja je zaista zabrinjavajuće i mi moramo naći način da tu decu do druge godine života na neki način zaštitimo, jer kod njih je upravo i najsmrtonosnija bolest.

Na roditeljima je odgovornost za izbegavanje vakcine.

- Mislim da je vakcina uslov da bi se dete javilo u vrtić, s jedne strane. Ima dosta dece koja se u tom uzrastu ne javljaju u vrtić, nego ih čuvaju bake i deke. Na roditeljima je naravno odgovornost. Kada je moja snaha, supruga mog bratanca, pitala mene da li da dete primi vakcinu. Rekla sam obavezno, zato što ne daj Bože da se nešto desi, da dobije nekakav ensefalitis, da se ispostavi da nije otporan na virus morbila, nikad sebi to nećemo oprostiti. Hvala Bogu ide u školu, nema nikakvih problema. Tako da sve te priče o autizmu, moramo biti zaista vrlo oprezni, posebno mi lekari. Nekada dajemo neke izjave, zato što neko drugi ko nije lekar može da priča što hoće. Mi kada je zdravlje u pitanju, moramo da se držimo medicine zasnovane na dokazima. Zato što se pojedinci nisu držali toga, jednostavno narod je izgubio poverenje - navela je ministarka za Kurir TV.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija