• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Rina

23.02.2024

09:21

Na proleće kreće gradnja visokotehnološke fabrike u Čačku: Posao za mlade stručnjake

Rina

Društvo

Na proleće kreće gradnja visokotehnološke fabrike u Čačku: Posao za mlade stručnjake

Podeli vest

Na lokaciji nekadašnjeg giganta "CER", koji je u potpunosti devastiran tokom NATO bomabrdovanja, ovog proleća očekuje se početak radova na izgradnji novih objekata čačanskog Naučno-tehnološkog parka.

Prema rečima gradonačelnika Čačka, Miluna Todorovića, trenutni kapaciteti NTP-a Čačak su u postpunosti popunjeni, a sa izgradnjom novih prostorija očekuje se utrostručenje ne samo kapaciteta već i korisnika.

- Pre svega zahvaljujući naučno istraživačkim ustanovama u našem gradu, Institutu za voćarstvo, Fakultetu tehničkih nauka i Agronomskom fakultetu ali i privredi Čačka koja je inicirala 2011. godine Naučno-tehnološkog parka u veoma skromnim kapacitetima od 200 metara kvadratnih. Mi smo 2017. godine krenula sa Valdom Republike Srbije u prošierenje kapaciteta. Pre svega smo Start-ap centar smestili u sami centar grada, u zgradu Kulturnog centra na 650 metara kvadratnih, za mlade start-ap firme. Odmah smo otišli korak dalje, na 6.000 kvadrata u devastiranom prostoru, potpuno uništenom u NATO bombardovanju 1999. godine, sa Vladom Srbije krenuli u rekonstrukciju i opremanje tog prostora. Trenutno 42 komapnije posluju u tom prostoru i već su popunjeni kapaciteti. Došlo je vreme da se proširuje, da idemo u treću fazu izgradnje i dogradnje NTP-a Čačak. Naravno da smo pozitivna iskustva uzimali iz NTP-a u Beogradu, Novom Sadu i Nišu. Na oko hektar površine biće izgrađeno 12.000 kvadratnih metara u industrijskoj zoni `CER`, potpuno opremljen prostor sa, nadam se, oko 150 novih stanara. Preko 20 miliona evra je investicija Vlade Republike Srbije. Zemljište je još pre dve godine pribavljeno u svojinu - rekao je za agenciju RINA gradonačelnik Čačka, Milun Todorović.

Foto: Rina

 

 

Proširenje Naučno-tehnološkog parka u Čačku vidi se i kao jedan od način borbe za opstanak mladih ne samo u Čačku već u čitavoj zapadnoj Srbiji.

- To je regionalni NTP koji obuhvata Moravički, Raški i Zlatiborski okrug i to je veliki potencijal. I auto-putevi `Miloš Veliki` i `Moravski Koridor` dopirnose razvoju pre svega infrastrukture čitave zapane Srbije i ubeđen sam da će mnogi mladi, pre svega it stručnjaci ostati u gradu i našoj Srbiji, a oni koji su otišli putem novih saznanja taj `know how` preneti u NTP Čačak u kome ćemo imati skoro 19.000 kvadrata - kazao je Todorović.

Foto: Rina

 

 

Pored proširenja NTP-a, u gradu Čačku u toku je realizacija mnogobrojnih investicija, od čega se kao jedna od najvećih izdvaja projekat revitalizacije Ovčarsko-kablarske klisure.

- Mnogo planova je pred nama, Pre svega završteak `Moravskog koridora` od Čačka do Pojata, završetak dela auto-puta `Miloš Veliki` od Čačka do Požege. Industrijska zona koja se već oprema. Očekuje nas već na proleće i početak radova na još jednoj stranoj, nemačkoj kompaniji i to je poslednja kompanija koja će doći u naš grad jer više nemamo ljudi. Nemamo ljude na tržištu koji mogu da rade u tim kompanijama. Ta kompanija će biti visokotehnološkog potencijala, do 800 zaposlenih od čega 80 odsto visoko obrazovanih. Dakle još jedna ogromna mogućnost za mlade ljude da ostanu u svom gradu i da iz NTP-a gde će stvarati nove vrednosti, mogu svoja znanja da implementiraju i u novu fabriku, sa novim tehnologijama. Ovčarsko-kablarska klisura je biser srpskog turizma i Srbije, ne samo kao lečilište već i kroz verski turizam. Izgradnjom kanalizacione i odvodne mreže u samoj Ovčar Banji, parcelaciju koju smo završili pre nekoliko nedelja, odlična saradnja sa vladom Republike Srbije ali i sa SPC koja je titular zemljišta. Očekuju nas sjajne stvari. RH centar u Ovčar Banji, završetak saobraćajnice do vrha Kablara, vidikovac na Kablaru ali i još mnogo saržaja u samoj Ovčar Banji - istakao je gradonačelnik.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija