• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B. S.

28.02.2024

07:25

Švajcarski prehrambeni gigant stigao u Surčin! Evo koliko je "Nestle" uložio u novu fabriku!

TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bs

Društvo

Švajcarski prehrambeni gigant stigao u Surčin! Evo koliko je "Nestle" uložio u novu fabriku!

Podeli vest

Švajcarski gigant u oblasti prehrambene industrije "Nestle" otvorio je fabriku za proizvodnju biljnih obroka u Surčinu. Investicija je vredna 83,8 miliona evra, a u novom pogonu radiće 220 ljudi.

Svečanosti je prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je tokom obilaska podsetio da pre dve godine tu ništa nije postojalo i naglasio da je ova fabrika napravljena bez državnih subvencija.

- To su investitori koje najviše volimo, kojima nisu potrebne subvencije države. Najsrećniji sam kad je to tako. Da budem sasvim pošten, najviše volim kad neko drugi sve plati. Ne bežimo od ulaganja i da su nam tražili, mi bismo učestvovali, pomogli bismo investiciju zato što je važna za naše ljude - dodao je Vučić.

Zadovoljni radnici

Kako je rekao, veoma mu je važno što je zatekao zadovoljne radnike.

- Video sam ljude koji su nasmejani, srećni, zadovoljni, koji veruju u budućnost i što je vide u kompaniji "Nestle". Video sam ljude koji imaju ogromnu energiju i koji hoće dalje da grade i još više da investiraju. Veoma sam im zahvalan na tome - rekao je Vučić.

Foto: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bs

 

Zapošljava se 1.700 ljudi

Ambasador Švajcarske u Srbiji Urs Šmid rekao je da "Nestle" u Srbiji zapošljava više od 1.700 ljudi.
- Sećam se moje sreće, pre dve godine, kada sam bio ovde na završetku izgradnje prve fabrike. Želim da čestitam kompaniji "Nestle" na uspešnom poslovanju u Srbiji i što zapošljava više od 1.700 ljudi. Sve veća je potražnja za ovakvim proizvodima i "Nestle" je odlučio da u Surčinu izgradi pionirski poduhvat - rekao je on.

Predstavnici kompanije rekli su predsedniku Vučiću da je u fabrici sve novo i da je pre dve godine tu bila livada, a sada moderna fabrika sa najnaprednijom tehnologijom u toj oblasti.

- Švajcarska preciznost, a dobri, marljivi srpski radnici... Uradili su nešto u šta nismo mogli ni da sumnjamo da će biti dobro, precizno i na vreme urađeno. Napravili su modernu fabriku za 220 zaposlenih - rekao je Vučić.

On je dodao da Srbija ima problem sa fabrikama za proizvodnju hrane i da smo ih sve izgubili devedesetih godina.

- Za proizvodnju hrane dajemo najveće subvencije, a nemamo kome da ih damo. Srbija je spremna za sve one koji žele da se time bave - od proizvodnje i prerade soje, do svake druge vrste povrća, voća... - istakao je predsednik Srbije.

Foto: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bs

 

Šta se sve proizvodi u ovoj fabrici?

* biljne ćufte
* biljni burgeri
* čiken nagetsi

Posni proizvodi

On je takođe naglasio da želimo da privučemo još mnogo švajcarskih kompanija da ulažu u našu zemlju.

- Hvala vam što našu zemlju i naše radnike predstavljate na najbolji mogući način. Čitav ovaj kraj, a sad dolazi i Ekspo, izgledaće potpuno drugačije i neuporedivo modernije. Nadam se da će i kompanija "Nestle" iskoristiti tu priliku. Hvala na 83 miliona evra, da uložite još 100. Čak i da tražite nešto od nas! A bolje da ne tražite. Želim vam puno uspeha. Živela Srbija - rekao je predsednik.

Fabrika u brojkama

83,8 miliona evra je uloženo
220 radnika je zaposleno
18.440 kvadratnih metara je površina fabrike

Kako je rečeno predsedniku, još ne rade sve linije punim kapacitetom. Većina proizvoda će biti pravljena za izvoz i biće posna.

Vučić se interesovao da li na Zapadu postoji veća potražnja za tom vrstom proizvoda i dobio potvrdan odgovor, uz napomenu da je kod nas taj segment još u povoju. Predsedniku su pokazali biljne ćufte, čiken nagetse i druge proizvode na biljnoj bazi iz asortimana kompanije. Vučić ih je pitao da li je ta vrsta hrane skuplja od proizvoda od mesa, na šta je dobio odgovor da će hrana iz te fabrike biti jeftinija.

Foto: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bs

 

Nove investicije

Predstavnici kompanije naveli su da je svakog dana na izgradnji nove fabrike bilo angažovano više od 2.000 ljudi, kao i da su imali veliku podršku.

Direktor kompanije "Nestle" za tržište Jugoistočne Evrope Alesandro Zaneli rekao je da je ovaj dan važan trenutak za Surčin.

- Veoma smo uzbuđeni i ponosni što smo ovde. Ovo je još jedna fabrika koja je posvećena budućnosti. Milioni koje smo uložili u nju samo su deo investicija koje planiramo za "Nestle Srbija" - rekao je on.

Kompanija je najavila da će, investicijom od 80 miliona švajcarskih franaka (oko 83,8 miliona evra) i otvaranjem 220 novih radnih mesta, nova fabrika proizvoditi nutritivno bogate i ukusne obroke na biljnoj bazi, čime će ponuditi dodatne opcije našim potrošačima da uživaju u uravnoteženoj ishrani, a takođe mogu biti i odlične alternative u danima posta.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!
NEVEROVATNO

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!

Prema tvrdnjama ukrajinske vojske, u napadu njihovih snaga uništen je skupoceni sistem ruske vojne opreme. Ukrajinska vojno-obaveštajna agencija GUR objavila je u subotu video snimak za koji tvrde da prikazuje udar pripadnika Obaveštajne službe odbrane Ukrajine (DIU) i 15. odvojene artiljerijsko-izviđačke brigade Black Forest kako gađaju ruski radarski sistem 48Y6 K-1 Podljot, a na snimku je uhvaćen i dramatičan trenutak eksplozije.

27.04.2024

20:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija