• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

28.02.2024

09:41

Vesić: Gradimo i obnavljamo železničku infrastrukturu, cilj da sve regionalne pruge budu rekonstruisane

Informer

Društvo

Vesić: Gradimo i obnavljamo železničku infrastrukturu, cilj da sve regionalne pruge budu rekonstruisane

Podeli vest

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić izjavio je da je jedan od prioriteta u njegovom resoru, ali i predsednika države i vlade, izgradnja pruga i rekonstrukcija železničke mreže, u koju se decenijama, sve do 2012. godine gotovo uopšte nije ulagalo.

- Ulažemo ogromne napore da obnovimo našu železničku infrastrukturu, ali ne možemo sve da uradimo za nekoliko godina - rekao je Vesić za TV Prvu.

On je naveo da Srbija ima 3.400 kilometara pruge, pri čemu od 2000. do 2012. godine nije izgrađen nijedan kilometar nove pruge, dok je od 2012. do 2023. izgrađeno novih 108 kilometara, a do kraja ove godine biće još toliko novih pruga.

Takođe, napomenuo je da je od 2000. do 2012. obnovljen tek 31 kilometar, a od 2012. do 2023. rekonstruisano čak 842 kilometra pruga, mahom regionalnih.

- Brza pruga do Subotice biće gotova u julu, i posle testiranja u decembru biće puštena u saobraćaj. Ove godine krećemo da obnavljamo 2.000 kilometara regionalnih pruga. Naš cilj je da sve regionalne pruge budu rekonstruisane i to je posao koji nas čeka narednih godina, kao jedan od prioriteta - dodao je Vesić.

Ministar je naveo i da će se, u okviru priprema za Ekspo 2027, graditi pruga Zemun polje – Surčin, koja će biti deo budućeg gradskog čvora, odnosno BG voza.

- Za prugu Zemun polje – Surčin, kao deo BG voza nadležna je Železnica Srbije, a ne Grad Beograd. Repubika je gradi i širi kapacitet BG voza. Imaćemo sve više vozova, 2027. ići će se brzom prugom do Budimpešte, 2025. krećemo da gradimo brzu prugu do Niša, koja će biti produžena do Skoplja, Soluna i Atine, pa je potreban i veći kapacitet BG voza - napomenuo je ministar.

Podsetio je da je u planu gradnja drumsko-železniče obilaznice oko Beograda, do Pančeva, kako bi kompeltan teretni železnički saobraćaj bio izmešten iz centra grada.

- Biće obnovljen Vračarski tunel, neki objekti na Karaburmi. Važan posao nas čeka. BG voz će imati i više polazaka, do Mladenovca, Sopota, Lazarevca, Surčina, Obrenovca… Uz metro koji se uveliko gradi i BG Voz, šinski sistem će potpuno preuzeti primat u gradu - rekao je Vesić.

Prošle sedmice u Grčkoj je održan prvi sastanak radnih grupa za uspostavljanje integrisane elektronske naplate putarine dve zemlje, a Vesić kaže da očekuje da taj sistem profunkcioniše do leta.

- Dogovor o tome postignut je tokom razgovora predsednika Srbije i premijera Grčke, nedavno u Beogradu. To je važan korak, ako znamo da oko 10.000 automovila iz Srbije uđe godišnje u Grčku. Sa Severnom Makedonijom zajednički ’tag’ već dobro funkcioniše i optimisti smo da će do leta profunkcionisati i sa Grčkom. To je naš doprinos otvaranju Balkana. Grčka nam je, uz Crnu Goru, najvažnija po pitanju ’tagova’ - rekao je Vesić i dodao da se o zajedničkoj elektronskoj naplati putarine pregovara sa Crnom Gorom, Hrvatskom, Italijom i sa oba preduzeća u BiH, kako bi se građanima omogućila što komfornija putovanja.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija