• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

29.02.2024

14:29

Ministarka Grujičić obišla Institut za transfuziju krvi u Beogradu: Bez Instituta, nijedna bolnica u Srbiji ne bi mogla da funkcioniše

Privatna arhiva

Društvo

Ministarka Grujičić obišla Institut za transfuziju krvi u Beogradu: Bez Instituta, nijedna bolnica u Srbiji ne bi mogla da funkcioniše

Podeli vest

Ministarka zdravlja Danica Grujičić obišla je danas adaptirano Odeljenje za prikupljanje krvi i komponenata krvi na Institutu za transfuziju krvi u Beogradu

Ona je tom prilikom istakla da bez Instituta, nijedna bolnica u Srbiji ne bi mogla da funkcioniše, kao i da je tokom prošle godine tu skupljeno 76.000 doza krvi i preko 3.000 doza trombocita.

- U Institut za transfuziju krvi je 40 odsto svih davalaca krvi koji su dali krv prošle godine. Ja se nadam da će im sada biti lakše da ponovo dođu u ovaj uređen prostor - rekla je Grujičić.

Grujičić je navela da trenutno oko 1.500 građana daje krv u Institutu i dodala da je potrebno da taj broj poraste na 2.000 davalaca.

- Pozivamo mlade i sve one koji su zdravi da dođu i daju krv, jer je to najveći dar koji mogu da daju nekome, od toga ponekad može da zavisi život. Ja kao praktičar, kao neko ko je godinama radio u bolnici, znam koliko je važno u pravom trenutku imati trombocite, imati plazmu, imati krv - ukazala je Grujičić.

Foto: Privatna arhiva

 

Ministarka je pozvala mlade studente Medicinskog fakulteta da odaberu specijalizuju za transfuzologiju, koja je, prema njenim rečima, deficitarna po broju sepcijalista.

- Prema našem zakonu svaka bolnica u kojoj se daje transfuzija mora imati transfuziologa, mladi će veoma brzo naći posao - istakla je Grujičić.

Foto: Privatna arhiva

 

Direktorka Instituta za transfuziju krvi Srbije Vesna Mijucić je objasnila da je Odeljenje za prikupljanje krvi i komponenata krvi usklađeno sa potrebama koje diktira trenutak.

- Terapija krvlju i terapijama krvi je moćna terapija, jedna od najmoćnijih, ovu terapiju obezbeđujemo mi građanima, ona se ne može kupiti, ona je poklon. Preuređenje prostora je namenjeno onima koji poklone daruju, našim davaocima krvi, trombocita i krvne plazme - navela je Mijucić


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Mandarić o druženju sa Bestom, Krojfom, Reganom, Džobsom...
Fudbal

Mandarić o druženju sa Bestom, Krojfom, Reganom, Džobsom...

Upoznao sam mnogo uspešnih ljudi iz različitih oblasti, od američkih predsednika, preko biznismena, do najvećih fudbalera svih vremena i mogao bih danima da pričam o raznim dogodovštinama s njima, kaže u intervjuu za Informer jedan od najuspešnijih srpskih biznismena Milan Mandarić.

30.04.2024

09:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija