• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

03.03.2024

06:45

Danas slavimo Svete apostole Arhipa, Filimona i Apfiju: Izgovorite ove moćne reči ako ste u nevolji!

Shutterstock

Društvo

Danas slavimo Svete apostole Arhipa, Filimona i Apfiju: Izgovorite ove moćne reči ako ste u nevolji!

Podeli vest

Srpska pravoslavna crkva (SPC) i njeni vernici danas slave dan sećanja na Svete apostole Arhipa, Filimona i Apfiju, svetitelje iz 1. veka.

Prema legendi u koju veruju svi hrišćani, osim dvanaest velikih apostola koji su poznavali Isusa i bili njegovi prvi učenici, Bog je izabrao još sedamdeset drugih apostola koji će propovedati Jevanđelja i širiti hrišćanstvo. Neki od tih "malih apostola" bili su i Sveti apostoli Arhip, Filimon i Apfija.

Apostol Pavle pominje Svetog Arhipa u poslanici Kološanima i Filimonu, nazivajući ga svojim "drugarom u vojevanju".

Što se Svetog Filimona tiče, on je ostao upamćen po tome što je u gradu Kolosaju imao kuću koja je bila središte hrišćanstva koji su se tu okupljali na molitvi. Nakon nekog vremena, Filimon je postao i misionar koji je, putujući po svetu, širio hrišćanstvo i božiju misao.

Foto: printscreen

 

Sveta Apfija bila je Filimonova žena i život je provela služeći u kući koju su ona i njen muž pretvorili u pravu, malu crkvu.

Život ovo troje svetitelja iz korena se promenio u danu kada se slavio praznik neznaboškoj boginji Artemidi. Svi hrišćani sabrali su se na molitvi u Filimonovoj i Apfijinoj kući kada su, prema priči, neznabošci upali, uništili crkvu i zarobili sve vernike.

Sveti apostoli Arhip, Filimon i Apfija, kao vođe, nakon toga su stavljeni na strašne muke - šibani su i udarani, a nakon toga zakopani u zemlju do pojasa i gađani kamenjem. Tokom ovog mučenja, preminuli su Filimon i Apfija, ali je Arhipa snašla još surovija sudbina. Njega su, jedna živog, izvadili iz rupe i ostavili deci da se "igraju". Predanje kaže da su upravo ona bila ta koja su ga izbola noževima i konačno usmrtila.

Ipak, kao onima koji nisu znali šta čine, Sveti Arhip je oprostio deci ovaj strašan greh i mirno i radosno krenuo u susret svojim prijateljima Svetom Filimonu i Apfiji. Zato običaj kaže da se na današnji dan mire zavađeni i opraštaju greške onima koji su se o nas ogrešili.

Današnja molitva veoma je kratka i jednostavna. Predanje kaže da nju danas treba da izgovore svi ljudi koji su u nevoljama ili im je protekli period bio težak.

"Apostole Sveti Arhipe, moli Milostivoga Boga, da oproštaj grehova podari dušama našim." 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Makedonija je izabrala! Šiljanovska Davkova je predsednica, VMRO-DMPNE nanao istorijski poraz Pendarovskom i SDSM
Rezultati nisu konačni ali...

Makedonija je izabrala! Šiljanovska Davkova je predsednica, VMRO-DMPNE nanao istorijski poraz Pendarovskom i SDSM

Prema prvim rezultatima do sada prebrojanih glasova sa biračkih mesta kada je reč o predsedničkiom izborima u Severnoj Makedoniji, prednost kandidata VMRO-DPNE Gordane Šiljanovske Davkove u odnosu na Stevu Pendarovskog iz Socijaldemokratskog saveza (SDSM) je ogromna. Šiljanovska Davkova je dobila na 90 odsto obrađenih mesta podršku 481.217 glasača, a Pendarovski 216.902 birača!

08.05.2024

21:16

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija