• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTS

03.03.2024

16:28

Vukosavljević: Vojnomedinska akademija, 180 godina ozbiljnog rada - korona najveći izazov

Informer/tanjug

Društvo

Vukosavljević: Vojnomedinska akademija, 180 godina ozbiljnog rada - korona najveći izazov

Podeli vest

Vojnomedicinska akademija mora biti najbolja da bi bila u društvu najboljih, ističe načelnik te ustanove prof. Miroslav Vukosavljević, dodajući da su 180 godina za njih ozbiljne godine rada. Navodi da je najveći izazov u bliskoj prošlosti i karijeri bila korona. VMA ima oko 1.500 medicinskih sestara i ostalih tehničara, a u ovoj godini planirano je da posao dobije više od 220 novih zdravstvenih radnika.

Vojnomedicinska akademija obeležava 180 godina postojanja. U godini za nama obavili su više nego prethodne, oko 300 hiljada pregleda i oko tri miliona laboratorijskih analiza. Tako su se vratili na period od pre korone.

"Slavimo, kako reče jedan kolega, višedecenijsko punoletstvo. Mnogo toga smo radili. Uveli smo robotske staplere u hirurgiji Vac metodom, resekcija tumora recimo pluća, grudna hirurgija sa doc. Marićem, jedna od vodećih u zemlji. Zatim 3D kartosistem atrijalne fibrilacije, doc. Jović sa svojim timom, klinike za kardiologiju i Iinstitut za transfuziologiju nove imunološke neinvazivne metode u lečenju bolesti kod odbacivanja halogenih transplantacija, koštane srži. Ima toga još mnogo", ističe Vukosavljević.

Naglašava da Vojnomedicinska akademija mora biti najbolja da bi bila u društvu najboljih,  dodajući da su 180 godina za njih ozbiljne godine rada.

Posebno naglašava da je najponosniji na ljude i timove i da VMA treba da bude lokomotiva koja vuče i da svi ostali treba da je prate.

"Korona je jedan od najvećih izazova u mojoj bliskoj prošlosti i karijeri. Svakodnevno kao očni hirurg sam u izazovima, u rešavanju najtečih komplikacija, kako prethodnih hirurgija, tako i povreda oka", navodi Vukosavljević.

Unapređenje zdravstvene nege

Vojna medicinska akademija ima oko 1.500 medicinskih sestara i ostalih zdravstvenih tehničara.

Bojana Jovanović načelnica Službe za zdravstvenu negu, navodi da Svetska zdravstvena organizacija apeluje da se mora voditi računa o toj profesiji uz podatak da će do kraja 2030. godine pored radno angažovanih medicinskih sestara biti potrebno dodatnih još devet miliona.

"Formirani smo u skladu sa ciljevima svetske zdravstvene organizacije koji se odnose pre svega na unapređenje zdravstvene nege, obrazovanje medicinskih sestara, a ujedno i na naučni, istraživački rad na polju sestrinske profesije", ističe i Jovanovićeva.

Vukosavljević ukazuje da na VMA nisu zadovoljni popunjenošću kapaciteta kako lekara tako ni medicinskih sestara. 

"U ovoj godini planiramo preko 228 i možda više malo prijema, između ostalog najveći broj medicinskih tehničara. Sigurni smo da dobrom popunom, dobrom obukom kadra možemo da doprinesemo boljem lečenju, u kvalitetu lečenja naših pacijenata", zaključuje profesor Vukosavljević.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!
Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!

Ovlašćena službena lica Ministarstva unutrašnjih poslova Direkcije policije Policijske uprave za grad Beograd Uprave saobraćajne policije SPI za uviđaje saobraćajnih nezgoda, su po nalogu Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, 27. aprila ove godine odredila zadržavanje u trajanju od 48 sati Č.L. (21) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja.

28.04.2024

13:31

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija