• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B.S.

06.03.2024

07:10

Tri leta za Kinu i tri za Ameriku! Er Srbija širi mrežu dalekih destinacija na istok i zapad

Shutterstock

Društvo

Tri leta za Kinu i tri za Ameriku! Er Srbija širi mrežu dalekih destinacija na istok i zapad

Podeli vest

Nacionalna avio-kompanija "Er Srbija" uskoro će da proširi listu destinacija na koje leti. Tako će osim Tjencina u Kini leteti i do Guangdžoua i Šangaja u toj državi, dok će u SAD pored letova za Njujork i Čikago imati i direktan let za Majami, najavio je ministar finansija Siniša Mali.

- U te svrhe u toku je nabavka još dva nova širokotrupna aviona, koji će stići u Srbiju do septembra. Ovo je veliki uspeh za avio-kompaniju jedne male Srbije da leti i na istok i na zapad - rekao je Mali.

Ministar Mali je dodao da je cilj da se otvore nova tržišta i da je zato potpisan i sporazum o slobodnoj trgovini s Narodnom Republikom Kinom.

- To je ogromna izvozna šansa za Srbiju. Moramo da otvaramo nova tržišta, moramo da budemo svesni tendencija i trendova rasta. Ide "shift" ka Aziji, prihvatili mi to ili ne, iako nam je Evropska unija i dalje dominantan trgovinski partner. Dakle, te stvari moramo da imamo u vidu - naveo je Mali.

Foto: printscreen

 

Izvršni direktor "Er Srbije" Jirži Marek najavio je nedavno da kada se letovi prošire na još gradova u Kini, najverovatnije će dodati još jednu destinaciju u Severnoj Americi.

- U bliskoj budućnosti takođe ćemo gledati dalje od Kine ka Dalekom istoku, najverovatnije ka Južnoj Koreji i Japanu - rekao je Marek.

Veliki broj putnika iz regiona

Kada u flotu "Er Srbije" budu stigla dva nova aviona, kompanija će ukupno imati četiri "Erbasove" širokotrupne letelice. Svi oni iznajmljuju se uglavnom zbog letova na daleke destinacije. Za sada su to Njujork, Čikago i Tijencin. Osim Kine, poznavaoci prilika u avio-industriji ističu da "Er Srbija" planira povećanje letova za Njujork. Pored irokotrupnih s kapacitetom od oko 250 mesta, ove godine će biti iznajmljena i tri aviona za regionalni saobraćaj, što će beogradski aerodrom pozicionirati kao regionalni centar u avio-saobraćaju. Od Istanbula do Beča "Er Srbija" je jedina avio-kompanija sa širokotrupnim avionima koja putnicima nudi mogućnost dugolinijskog leta. To znači da će veliki broj putnika iz regiona, ukoliko žele da otputuju na neke udaljene geografske lokacije, morati da prođe kroz beogradski aerodrom "Nikola Tesla".

Kada su u pitanju letovi za Sjedinjene Američke Države, i tu se daleko odmaklo što je potvrdio i ambasador Srbije u SAD Marko Đurić rekavši da je Majami sledeća destinacija na koju će naša avio-kompanija leteti.

- Razgovori o novoj usluzi u Majamiju vode se od prošle godine. "Er Srbija" je odmakla prilično daleko u pregovorima sa Međunarodnim aerodromom u Majamiju i očekujemo da se ti dogovori uskoro završe. Očekuje se i proširenje flote novim avionima, tako da bi let za Majami mogao biti dodat na listu destinacija "Er Srbije" prilično brzo - rekao je Marko Đurić, ambasador Srbije u SAD.

Foto: Pedja Milosavljević

 

Dobri odnosi

Ekonomista Aleksandra Tomić kaže za Informer da otvaranje novih linija pokazuje da naša država ozbiljno radi.

- Otvaranje novih avio-linija "Er Srbije" iz Beograda ka više gradova u Americi i Kini pokazatelj je da naša država vodi odgovornu spoljnu politiku u ova teška, ratna vremena. Imamo dobre bilateralne i multilateralne odnose i sa Istokom i Zapadom. Odluka da se naša nacionalna kompanija transformiše danas daje rezultate i signal je celom svetu da je Srbija bezbedna, za investitore ekonomski atraktivna zemlja. To je bila i u vreme epidemije korone, i energetske i ekonomske krize, i sada kada se ceo svet plaši rata - zaključuje Tomićeva.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija