• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

06.03.2024

15:30

Više vam neće biti potrebni sedativi i psihoterapije, Srbija će "prodisati" - tvrde stručnjaci: Elektrošokovima se mogu brisati sećanja, ovako se stimuliše mozak?

pexels

Društvo

Više vam neće biti potrebni sedativi i psihoterapije, Srbija će "prodisati" - tvrde stručnjaci: Elektrošokovima se mogu brisati sećanja, ovako se stimuliše mozak?

Podeli vest

Ciljanom električnom stimulacijom mozga može da se utiče na pamćenje, tvrde naučnici. Uprkos tome što su uspeli da uz pomoć elektrošok terapije izbrišu sećanja, stručnjaci su zabrinuti zbog eventualnih zloupotreba, a tek treba da se utvrde i moguće posledice metode.

Holandski naučnici pronašli su način da strateški raspoređenim elektrošokovima mozga, izbrišu loša sećanja ljudi koji pate od depresije.Iako je godinama bila u eksperimentalnoj fazi, sada postoje zavična saznanja. Tehnika se zove elektrokonvulzivna (ECT), ili elektrošok terapija.

Mnogi se pitaju da li bi ovako nešto moglo da se sprovodi i u našoj zemlji i da li bi imalo više učinka nego sedativi? Dok su jedni skeptični, drugi smatraju da bi ova metoda mogla biti i više nego svrsishodna. 

Marejn Krus, neurolog sa Univerziteta „Radboud“ u holandskom gradu Nijmegenu, sa timom kolega došao je do otkrića o kojem se toliko dugo spekulisalo da je pronašlo svoj put i do naučnofantastičnih filmova.

Tako će uskoro biti moguća situacija kao ona u filmu Večni sjaj besprekornog uma, u kojoj čovek (tumači ga američki glumac Džim Keri) obriše sva sećanja na bivšu devojku.

Strategija koja se sprovodi u brisanju neželjenih traumatičnih sećanja oslanja se na teoriju rekonstrukcije sećanja, kojom se stvari kojih se prisećamo svaki put tom prilikom izvlače iz „mentalnog skladišta“, a zatim se ponovo upisuju u mozak.

Foto: Shuterstock

 

Rezultati studija na životinjama, a zatim i testiranja na ljudima pokazuju da su tokom tog događaja sećanja osetljiva na menjanje, ili čak potpuno brisanje

Krus i njegov tim ispitali su 42 pacijenta kojima je ECT prepisan zbog teškog oblika kliničke depresije.

Pacijentima su prikazivali dve situacije, jednu s automobilskom nesrećom i drugu s fizičkim napadom na osobu.

Naučnici su im zatim naredili da se prisete samo jedne od tih priča, nakon čega su odmah dobijali šok-terapiju.

Foto: Shutterstock

 

 

Sledećeg dana pacijenti su imali ozbiljnih problema da se na testu memorije prisete događaja, na koji su mislili.

Uprkos tome što su naučnici uspeli da izbrišu željena sećanja pacijenata, mnogi su još skeptični, a neki su čak i zabrinuti zbog buduće primene elektrokonvulzivne terapije, najviše zbog mogućnosti zloupotreba. Tek treba da se utvrde i dugotrajne posledice brisanja sećanja.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

4 najdugovečnije rase pasa! Oni mogu da dočekaju duboku starost
Ljubimci

4 najdugovečnije rase pasa! Oni mogu da dočekaju duboku starost

Biranje kućnog ljubimca uvek je velik izazov jer u obzir treba uzeti mnogo faktora hoće li pas živeti u kući ili stanu, s decom ili mirnijim penzionerima, treba li mnogo vremena i strpljenja da ga dresirate, koliko će dlake gubiti i na kraju koliko će uopšte dugo živeti?

27.04.2024

06:21

Džet set

Srbija