• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Kurir

07.03.2024

09:14

Od 5. aprila važe nova pravila za električne trotinete: Ako ih vozite bez ove nalepnice, sledi paprena kazna

Tanjug

Društvo

Od 5. aprila važe nova pravila za električne trotinete: Ako ih vozite bez ove nalepnice, sledi paprena kazna

Podeli vest

Električni trotineti ne podležu klasičnoj registraciji ali imaju jedan poseban uslov, koji vlasnici ovih dvotočkaša moraju da ispune, a to je posedovanje posebnih nalepnica koje će izdavati Agencija za bezbednost saobraćaja.

Njihovo izdavanje će početi 5. aprila i biće uslov za električne trotinete da budu učesnici u saobraćaju, a nakon 15. juna će za neposedovanje biti naplaćivane i kazne od 10.000 dinara.

Nalepnice će za električne trotinete predstavljati vid svojevrsne registracije. Na osnovu nalepnice se može utvrditi snaga elektromotora, konstruktivna brzina i masa praznog vozila.

Kako izgleda nalepnica

Nalepnica koju izdaje Agencija za bezbednost saobraćaja, kako je navedeno, biće pravougaonog oblika, vidljiva u dnevnim i noćnim uslovima, samouništavajuća pri pokušaju uklanjanja, sivosrebrne boje i dimenzija 36×60 milimetara.

Foto: printscreen Službeni glasnik

 

 

U gornjem delu nalepnice nalaziće se logo Agencije za bezbednost saobraćaja, a u središnjem oznaka za lako električno vozilo LEV na ćirilici i na latinici, ispod nje brojčane vrednosti o nominalnoj snazi elektromotora (W), najvećoj konstruktivnoj brzini (km/h) i masi praznog vozila (kg).

Predviđeno je da nalepnica bude postavljena na lako uočljivo mesto, u gornjem delu nepomičnog stuba upravljača električnog trotineta ili bicikla.

Šta mora da sadrži zahtev za nalepnicu električnog trotineta

Kako je objašnjeno, u zahtevu za izdavanje nalepnice treba navesti:

lične podatke (ime i prezime, JMBG, datum i mesto rođenja)
podatke o prebivalištu (mesto, poštanski broj, ulica i kućni broj, telefon i imejl)
i podatke o lakom električnom vozilu (marka, trajna nominalna snaga elektromotora, najveća konstruktivna brzina, masa praznog vozila)

Uz zahtev se dostavlja i kompletna tehnička dokumentacija za lako električno vozilo.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija