• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Novosti

08.03.2024

09:20

Polovnjaci sve skuplji: Stručnjak otriva šta će biti sa cenama u narednim mesecima

Tanjug

Društvo

Polovnjaci sve skuplji: Stručnjak otriva šta će biti sa cenama u narednim mesecima

Podeli vest

rend rasta cena polovnjaka na našem tržištu u narednim mesecima se, najverovatnije, neće zaustaviti, ali će značajno usporiti u odnosu na prošlu godinu.

Kako u razgovoru za "Novosti" kaže Petar Živković, generalni sekretar Asocijacije automobilskih novinara Srbije, polovna vozila su od početka godine već malo poskupela zbog veće tražnje.

- Neće biti pada cena, velika je potražnja, jer su nova vozila sve skuplja - kaže Živković. - Do kraja 2024. polovnjaci će poskupeti maksimalno oko 10 odsto.

Prema analizi koju je uradio sajt "Polovni autmobili", prosečne cene polovnjaka u Srbiji su lane skočile 19 procenata u odnosu na 2022. Glavni razlozi za to su globalna nestabilnost, rast inflacije u evropskim državama iz kojih uvozimo automobile, a uticao je i "domaći" faktor - povećani troškovi uvoza korišćenih vozila.

Govoreći o kretanju cena polovnih automobila u ovoj godini, Živković kaže da zavisi od toga kada će početi zamena starih vozila za novija, uz subvenciju države od 2.100 evra, i kako će biti organizovana.

- Svi iščekuju da krene zamena, i trgovci i vozači koji se sve više raspituju na placevima i kalkulišu šta im je najisplativije - ističe naš sagovornik. - Ako ta akcija bude trajala nekoliko godina, kao što se najavljuje, to je dobar potez koji će uticati na stabilizaciju tržišta. Osim toga rešićemo se krševa, onih vozila koja više ne mogu ni da se popravljaju, a opasna su po bezbednost i zagađuju vazduh.

On ocenjuje da je dobro što je država, osim starih dizelaša, rešila da u ovu akciju uključi i stare benzince i što će biti omogućena subvencija i za kupovinu i novih i polovnih vozila.

Što se tiče ponude polovnjaka u Srbiji, Živković kaže da je dobra, a da su najtraženija korišćena vozila u cenovnom rasponu od 5.000 do 9.000 evra.

- To su uglavnom automobili "evro 4" standarda, a ubedljivo najtraženiji je "folksvagen", a tu su i "pežo", "reno" - navodi naš sagovornik. - Oni koji imaju mogućnosti i vole prestižna vozila, najviše traže luksuzne automobile SUV, stare četiri do pet godina. Njihove cene idu i do 50.000 evra, ali uvoznici bez problema prodaju takva vozila.

 

U Srbiji još nije uvedena zabrana automobila standarda "evro 3" i "evro 4", iako je najavljivano da će to biti urađeno od početka ove godine. Ipak, kako Živković navodi, sve je teže na našem tržištu naći ta vozila, jer ih u Evropi ima sve manje, pa je opao i njihov uvoz.

- Iznenađujuće je da se ljudi sve više raspituju za polovne električne i hibridne automobile - ukazuje Živković. - Procenjuje se da je lane uvezeno 200 do 300 tih polovnjaka, najčešće marke "tesla".

Utvrđivanje kilometraže 30 evra

Prilikom kupovine polovnjaka, najveći problem su prevare sa vraćanjem kilometraže. Dešava da se vozila prodaju sa navodno pređenih 200.000 kilometara, a zvanično su prešla 500.000 ili čak 700.000 kilometara. Sada ima načina da kupac i to proveri.

- Postoje specijalizovane firme koje mogu tačno da utvrde koliko je kilometara prešlo vozilo i ta procena košta 30 evra - kaže Petar Živković. - Oni ukucaju broj šasije i dobiju sve podatke o automobilu, od toga kada i šta je servisirano, do tačnog broja pređenih kilometara. Ono što je pre važilo, da se vozilima iz Nemačke ne vraća kilometraža, više nije tačno, a verovatno se to kod nas namešta.

Ove godine popusti na sajmu

Dobra vest za vozače koji planiraju da pazare novo vozilo je da će ove godine na Sajmu automobila biti popusta, što nije bio slučaj lane.

Ta manifestacija se održava od 21. do 27. marta u halama Beogradskog sajma. Već su sada pojedini uvoznici izašli sa sajamskim popustima, koji se kreću od 3.500 do 6.000 evra, a očekuje se da će se povoljnijim ponudama pridružiti i ostali. Na sajmu će biti mnogo više noviteta nego prošle godine, uvoznici su bolje snabdeveni, a osim toga tržište novih vozila se stabilizovalo i skraćeni su rokovi isporuke.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!
NEVEROVATNO

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!

Prema tvrdnjama ukrajinske vojske, u napadu njihovih snaga uništen je skupoceni sistem ruske vojne opreme. Ukrajinska vojno-obaveštajna agencija GUR objavila je u subotu video snimak za koji tvrde da prikazuje udar pripadnika Obaveštajne službe odbrane Ukrajine (DIU) i 15. odvojene artiljerijsko-izviđačke brigade Black Forest kako gađaju ruski radarski sistem 48Y6 K-1 Podljot, a na snimku je uhvaćen i dramatičan trenutak eksplozije.

27.04.2024

20:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija