• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

08.03.2024

13:30

Osmi mart u Gračanici i Severnoj Mitrovici: Danas svaka žena treba da bude voljena!

Kosovo online

Društvo

Osmi mart u Gračanici i Severnoj Mitrovici: Danas svaka žena treba da bude voljena!

Podeli vest

Žene u srpskim sredinama na Kosovu kažu za Kosovo onlajn da je ovo za njih veliki dan i poručuju da danas svaka žena treba da bude voljena i da dobije neki znak pažnje.

Bosiljka Dančetović iz Gračanice priznala je da joj prija pažnja koju na Osmi mart dobija od svojih voljenih.

- Ovo je dan koji svi volimo, volimo da dobijemo pažnju dece, supruga, kao i od kolega. Dobila sam lepe poklone na poslu, zadovoljna sam. Zalažem se za ravnopravnost, i mi radimo, isto koliko i muškarci. Želim svim ženama srećan Osmi mart - poručila je Dančetović.

Milica Ćurćić ističe da su žene sada u mnogo boljem položaju u društvu, te da je Osmi mart veliki dan za sve žene.

- Mislim da svaka žena mora da se oseća lepo na današnji dan. Pre svega da bude voljena, pa i da dobije neki mali znak pažnje. Naravno, sada smo i mi žene na nekim vodećim pozicijama, bitne smo u svetu, u odnosu na neki proši period. Imamo bolji položaj u društvu, tako je za nas ovo veliki dan - rekla je Ćurčić.

Ispred manastira Gračanica zatekla je i žene iz Skoplja, čije je preduzeće kao poklon za Osmi mart organizovalo putovanje. 

- Lep praznik, da se opustimo, prošetamo, da izađemo od svakodnevnih obaveza. Mislim da odavno već imamo ravnopravnost, kad možemo da prošetamo same, da radimo, živimo slobodno - rekla je Aleksandra Oparova iz Skoplja.

U cvećarama u Gračanici danas je velika potražnja za cvećem, najviše ružama, koje muškarci tradicionalno poklanjaju ženama. Ali, među kupcima danas su i đaci koji će svojim učetiljicama cvećem, kao poklonom za Dan žena, zahvaliti za uložen trud i pažnju.

I centar Severne Mitrovice danas je ispunjen raznobojnim cvećem, koje su građani mogli da kupe pripadnicama nežnijeg pola kao mali znak pažnje.

Nedaleko od spomenika knezu Lazaru, trgovci su rano jutros postavili svoje tezge, a na njima su se tradicionalno našle ruže, karanfili, orhideje, saksijsko cveće, razni dekupaži ali i cveće preliveno čokoladom. Cene variraju od tezge do tezge, ali za jednu ružu neophodno je bilo izdvojiti 400, za karanfil 200, a za orhideje oko 2.000 dinara.

Sunčan dan u Severnoj Mitrovici privukao je mnoge sugrađane da izađu i prošetaju centrom grada, ali i da kupe poklon dragim ženama – majkama, suprugama, sestrama, prijateljicama, koleginicama. 

Prodavac Zvezdan Pavlićević je ovom prilikom poželeo svim damama sveta srećan praznik.

- Uglavnom sva roba ide. Ima ljudi koji imaju malo više novca, a ima i mlađih koji uzimaju malo skuplju robu zbog devojaka. Ima i male dece koji nose svojim učiteljima i nastavnicima, oni uglavnom biraju malo jeftiniju robu. Uglavnom svi održavaju ovaj praznik, iako možda nije naš. Želim ovom prilikom i da čestitam svim ženama sveta srećan 8. mart - poručuje Pavlićević.

Miloje Virijević smatra da je ove godine Severna Mitrovica najbolje snabdevena cvećem.

- Ljubitelj sam tog cveća i vidim da je velika gužva, da se čašćavaju dame – majke i sestre. Lepo je vreme, narod je raspoložen ali i malo nije raspoložen, kao što znate situacija koja je u severnom delu Mitrovice. Ovo cveće će malo da nas raspoloži, daće nam osmeh i onim majkama, ženama i sestrama kojima dajemo cveće, da se malo razvesele - kaže Virijević.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija