• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

08.03.2024

17:00

Ujeo vas je pas - lutalica i želite naknadu za duševnu i fizičku bol? Ovakva pravila važe za Beograd, advokati savetuju šta dalje!

Shuterstock

Društvo

Ujeo vas je pas - lutalica i želite naknadu za duševnu i fizičku bol? Ovakva pravila važe za Beograd, advokati savetuju šta dalje!

Podeli vest

Ujed psa lutalice je incident u kojem pas bez vlasnika ili nadzora ugrize osobu, što može dovesti do pravnih posledica i zahteva za naknadu štete zbog fizičkih povreda i emocionalnog stresa žrtve.

 Žrtve ujeda psa lutalice imaju pravo da traže odštetu od odgovornih strana, uključujući lokalne vlasti ili vlasnike neodgovorno puštenih pasa.

Veliki problem u naseljenim mestima predstavljaju psi lutalice. U najvećem broju slučajeva radi se o ljubimcima napuštenim od strane vlasnika za koje se kao po nekom nepisanom pravilu veruje da vam ne mogu nauditi, a ipak se tako često dešava da psi lutalice napadnu ljude i decu bez bilo kakvog povoda.

Problem pasa lutalica i naknada štete postaje sve učestaliji, zbog čega je veoma bitno da budete upoznati sa osnovnim pravilima postupanja ako se nađete u predmetnoj situaciji.

Kada dođe do ujeda psa lutalice, mogući su različiti oblici štete. Osim očigledne materijalne štete, poput pocepane odeće, važno je naglasiti i prisustvo nematerijalne štete.

Foto: Shutterstock

 

 

Materijalna šteta

Materijalna šteta ogleda se u imovinskoj šteti koju trpite usled ujeda psa, pa tako to mogu biti troškovi lečenja koje ste platili, izgubljenoj zaradi ako zbog pretrpljenih povreda niste bili u mogućnosti da radite određeno vreme, oštećenje na obući ili garderobi nastalo usled ujeda psa i drugo, piše advokatska kancelarija Dačević.

Nematerijalna šteta

Nematerijalna šteta koju trpite prilikom ovakvog događaja ogleda se u pretrpljenim fizičkim bolovima i strahu, uzimajući u obzir stres koji trpite usled kritičnog događaja, kao i duševnih bolova nastalih zbog naruženosti, budući da se veoma često dešava da ostane vidljiv ožiljak nakon ujeda psa.

Rane od ujeda psa su različite, oguljotina do većih oštećenja kože, tkiva i kosti. Na žalost ovaj vid povrede može da bude i opasan po život što od same povrede što od infekcije koja može da se pojavi kasnije.

Foto: Shutterstock

 

 

Infekcije ovakvih rana su česte zbog bakterijskog sastava koji se nalazi u ustima psa.

Odgovornost za štetu nastalu usled ujeda psa lutalice odgovorna je opština, odnosno grad na čijoj teritoriji je došlo do kritičnog događaja, a po osnovu objektivne odgovornosti, odnosno odgovornosti za opasnu stvar.

Za ujed psa lutalice na teritoriji opštine Novi Sad odgovoran je Grad Novi Sad, dok je za Beograd odgovoran Grad Beograd.

U slučaju ujeda psa lutalice na teritoriji drugog grada u Srbiji, pravo na odštetu ostvaruje se obraćanjem nadležnoj opštini i javnom komunalnom preduzeću, koje je odgovorno za praćenje i kontrolu pasa lutalica u toj regiji.

Prilikom podnošenja zahteva za odštetu opštini ili gradu gde je došlo do napada, odluku o zahtevu direktno donosi komisija koja je specijalizovana za rešavanje takvih šteta.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija