• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Kurir

09.03.2024

13:31

Bez diplome glume lekare! Advokat savetuje kako da prepoznamo šarlatane

Shutterstock

Društvo

Bez diplome glume lekare! Advokat savetuje kako da prepoznamo šarlatane

Podeli vest

Kako se zaštititi od potencijalnih prevaranata koji, sudeći prema informacijama o doktorki stomatologije S. S. koja je lečila pacijente sa navodno lažnom diplomom Medicinskog fakulteta u Prištini - vrebaju sa svih strana.

Podsetimo, S. S. (48), sa navodno stečenim zvanjem "doktor stomatologije" i izdatom diplomom, radila je u svojoj stomatološkoj ordinaciji "BV dental estetic" u kojoj je pružala usluge stomatologije i antiejdž medicine.

Protiv nje je podneta krivična prijava i određeno joj je zadržavanje od 48 sati. Advokat Marko Kovač gostovao je u emisiji "Puls Srbije" gde je govorio o ovom slučaju.

Najpre se osvrnuo na pravni aspekt slučaja nadrilekarke.

- Samo nadrilekarstvo propisano je kao krivično delo koje se zove nadrilekarstvo i nadriapotekarstvo u krivičnom zakoniku Republike Srbije i imaju svoj osnovni i imaju svoj kvalifikovani oblik. Osnovni oblik propisuje samonovčanu kaznu ili kaznu zatvora do tri godine. Međutim, kvalifikovani oblik propisuje ukoliko je došlo do teške telesne povrede ili teškog oštećenja i narušavanja zdravlja. Propisana je kazna od jedne do osam godina zatvora, a najteži oblik je kada je nastupila smrt kao posledica. Propisana je kazna od dve do dvanest godina zatvora - rekao je advokat.

Potom je dao savet devojkama kako da prepoznaju prevaru.

- Najlakše je na nekog prebaciti krivicu. Mi moramo da se zapitamo o samim uzrocima. Da li je moguće da mlade žene odlaze kod nekih kvazi lekara, nadrilekara, da im oni pruže neku uslugu koju im može pružiti neko drugi, isto neki licencirani stomatolog recimo - rekao je advokat  i dodao:

- Kada klijent dođe kod mene kao advokata, ja mu pokažem moju advokatsku legitimaciju, da sam upisan u imenik advokata, advokatske komore pod brojem tim i tim, dana tog i tog i da mi je advokatska legitimacija overena za tu i tu godinu, a ja mu pružam pravnu pomoć. Isto tako, pre nego što se upustite u tako nešto, morate dobro da istražite gde idete. Znate kako, ako idete kod lekara, izučite sve o tom lekaru, proverite da li ima licencu da bude lekar, nemojte gledati njegov vebsajt, svako može da napravi vebsajt i da tamo napiše šta god on poželi. Dakle, šta želim da kažem, licenca za rad, imenovanje od strane nadležnog organa, nadležnog ministarstva, nadležnog upravnog organa, rešenje o imenovanju i tako dalje. Dakle, sve to proverite što je moguće proveriti, ukoliko sumnjamo u ispravnost nečijeg rada.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

4 najdugovečnije rase pasa! Oni mogu da dočekaju duboku starost
Ljubimci

4 najdugovečnije rase pasa! Oni mogu da dočekaju duboku starost

Biranje kućnog ljubimca uvek je velik izazov jer u obzir treba uzeti mnogo faktora hoće li pas živeti u kući ili stanu, s decom ili mirnijim penzionerima, treba li mnogo vremena i strpljenja da ga dresirate, koliko će dlake gubiti i na kraju koliko će uopšte dugo živeti?

27.04.2024

06:21

Džet set

Srbija