• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

10.03.2024

15:43

Studirao u Kini, pa se vratio u Srbiju i sa suprugom započeo sopstveni biznis: Pavle iz Čačka je mladi inovator, evo čime se bavi!

RINA

Društvo

Studirao u Kini, pa se vratio u Srbiju i sa suprugom započeo sopstveni biznis: Pavle iz Čačka je mladi inovator, evo čime se bavi!

Podeli vest

Dva mlada inovatora odlučila su se za jedinstven ekološki projekat, proizvodnju ploča od stakla koje se koriste u građevinskoj industriji i mogu da zamene uobičajene materijale kao što su mermer, drvo ili granit.

Pavle Milošević nakon završenih studija u Kini vratio se u Srbiju i sa suprugom Marijom rešio da započne privatan biznis. 

- Eko-ploče su prvi ovakav proizvod napravljen u Srbiji. Slična proizvodnja postoji još samo u jednoj američkoj kompaniji. Ovaj proizvod napravljen je od stakla i cementa i potpuno je ekološki. Ideja je potekla od supruge koja se bavila proizvodnjom saksija kombinacijom upravo ovih materijala - rekao je Pavle.

Eko-ploče, specifičnog dizajna do 70 odsto napravljene su od otpadnog stakla, koje se melje i meša sa cementom, a potom suši, peče i polira. Ovakav proces će imati višestruki značaj za lokalnu zajednicu, jer velike količine stakla završavaju zakopane na sanitarnim deponijama, a vrlo mali procenat bude recikliran.

- Uključeni smo u proces cirkularne ekonomije, tako što staklo koje je završilo na otpadu ponovo vraćamo u proizvodni proces. Na taj način smanjuje se i kolilčina otpada, ali i produžava vek deponije jer staklo je izuzetno kabasto i teško se razgrađuje - rekao je Pavle.

Svoj proizvod su dugo vremena razvijali u svojoj, ali i u laboratoriji Inovacionog centra Tehnološko-metalurškog fakuteta u Beogradu. Posle više od 2.000 eksperimenata i 18.000 laboratorijskih merenja, uspešno smo razvili materijal koji prevazilazi industrijske standarde estetike i kvaliteta. Svoj proizvod su unapredili,sertifikovali a zatim i pre godinu dana započeli prodaju.

- Ove ploče su veoma upotrebljive. Mogu se koristoti za sve vrste stolova, kuhinje, zidove, baštenski mobilijar, za šankove. Ono što ima daje posebnu draž jeste jedinstvenost, jer se nikada ne može predvideti tačan položaj staklenih elemenata u gotovom proizvodu - zaključuje Milošević.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija