• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. Stanković

10.03.2024

21:21

Sa Vračara do Hilandara! Novi humani čin Slavka Radojčića i njegovog Udruženja - biciklom na put dug skoro 1.000 kilometara!

Privatna arhiva

Društvo

Sa Vračara do Hilandara! Novi humani čin Slavka Radojčića i njegovog Udruženja - biciklom na put dug skoro 1.000 kilometara!

Podeli vest

Ko hoće da uradi nešto, nađe način, ko neće da uradi, nađe opravdanje – upravo ovo je, može se reći, moto Slavka Radojčića, predsednika Udruženja dobrih ljudi “Ognjište”, koji uvek nađe način da pomogne onima kojima je to potrebno, uprkos svojim dnevnim obavezama.

Slavko Radojčić već 28 godina radi u NIS-u (Rafinerija Nafte Pančevo), ali to ga ne sprečava da svoje slobodno vereme, svoje dane godišnjeg odmora “troši” tako što će pomoći nekome...

Sve ovo čini da poduhvati, koje je upravo Slavko sa svojim prijateljima do sada ostvario, budu još veći, jer neretko se iz noćne smene kreće na dalek put kako bi se nekome pomoglo.

Tako će biti i u maju mesecu kada će Slavko i još dva prijatelja Aleksandar Prešern i veliki humanitarac iz Irske Mark Kiting, krenuti biciklima od Hrama Svetog Save na Vračaru do Svete Gore, do manastira Hilandar.

Foto: Privatna arhiva

 

Ova humanistička tura biće održana uz blagoslov Njegovog preosveštenstva episkopa Topličkog gospodina Petra, a udaljenost između ove dve svetinje iznosi oko 850, 900 kilometara, što znači da će ova tri humanitarca imati za prelazak oko stotinak kilometara dnevno.

Foto: Privatna arhiva

 

Kako je Slavko za Informer.rs objasnio, podršku dobijaju sa svih strana, a već su im prijatelji preduzetnici iz Pančeva omogućili da njihova prenoćišta od motela Predejane kroz Makedoniju i Grčku budu pokrivena.

Na tom putu, negde pred Grčku pridružiće im se i prijatelji iz Pančeva Milan Kozlovački i Jovan Opalić, koji će doći kao podrška, biće jedan ili dva dana sa njima i vratiće se zajedno kombijem za Pančevo.

Kako je naveo, kada budu stigli na Svetu Goru, planirano je da tu ostanu 2 noći.

Foto: Privatna arhiva

 

 

Na naše pitanje odakle u celoj priči sa njima i Mark Kiting, Slavko je odgovorio:

- Upoznali smo se pre dve-tri godine preko njegove supruge, sa njom smo uradili nekoliko akcija. Mark Kiting živi na relaciji Irska – Beograd, ali uglavnom je ovde u Srbiji.

Pošto svaka humana akcija ovog Udruženja i ovog sjajnog čoveka Slavka ima tačnu adresu na koju će sav sakupljen novac na kraju biti poslat, tako nas je ineteresovalo i sada za koga će ova trojka, a kasnije i petorka da vozi i prodaje kilometre.

Međutim još uvek se to tačno ne zna, bio je najpre plan da se vozi za decu obolelu od raka sa onkologije, ali se pojavio dečak kojem je takođe prekopotrebna pomoć. “Ognjište” bi trebalo da se susretne sa porodicom dečaka krajem marta i nada se da dobije saglasnost da svi kilometri odu za ozdravljenje tog dečaka.

Foto: Privatna arhiva

 

- Pozitivna trema je prisutna, jedva čekam da krenemo, nadam se lepom vremenu, učinićemo nešto lepo i humano, ali svakako je ovo jedno veliko iskustvo. Nisam nikad bio na Hilandaru, plus idem biciklom i još humani povod. Pored samog hodočašća, planiran je i niz aktivnosti - humanitarni dani u frizerskom salonu, humanitarni koncert jedne dive etno-muzike, čije ime još uvek nećemo da otkrivamo. KUD Abrašević bi se pridružio...  - rekao je Slavko i dodao da ništa ne bi uspeo bez podrške porodice. 

Kilometre će moći da se kupuju uplatom na broj računa: 340-0000011024157-94

Podsetimo, Slavko je u junu svoje korake, uspeo da "proda" za 830 hiljada dinara i to je dato u dobrotvorne svrhe Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije - za lečenje dece obolele od raka.

A za kraj, mi ćemo poželeti mnogo sreće ovom velikom dobrotvorcu, koji za uzvrat ne traži ništa, a daje sve što ima za osmeh i ozdravljenje. Pogotovo dece. Po modelu: Uzmi osmeh i daruj ga onome ko ga nikad nije imao. Uzmi suzu i položi je na lice onoga ko nikad nije plakao. Uzmi hrabrost i stavi je u dušu onoga ko se ne usuđuje da se bori. Otkrij život i pripovedaj o njemu onome ko ne može da ga shvati. Uzmi dobrotu i daruj je onome ko ne zna da daruje. Otkrij ljubav i pokaži je čitavom svetu...


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

(VIDEO) Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?
Live TV

(VIDEO) Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?

Šiptarski ekstremisti predvođeni Kurtijem i Vjosom Osmani hoće da naprave novu Srebrenicu na Kosovu i Metohiji. Samo čekaju da se prizna sramna rezolucija i prihvatanje Kosova i Metohije u Savet Evrope da bi mogli da tuže Srbiju. Na ovu, ali i na druge važne teme u "Info večeri" govorili su Gavrilo Kovačević, predsednik opštine Zemun i Vladimir Kljajić, politikolog. Uživo u program putem vajber uključenja javio se pukovnik Milan Jolović koji je komentarisao moguće donošenje sramne rezolucije o Srebrenici.

30.04.2024

21:41

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat? (VIDEO)
Live TV

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat? (VIDEO)

Velika partija šaha se i dalje igra. Postavlja se pitanje čije figurice su u boljoj pozicji. O ratu u Ukrajini govorili su Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su prof. dr Stevica Deđanski iz Centra za razvoj međunarodne saradnje i Darko Obradović, Forum za strateške analize. U program se, putem vajber uključenja, uživo uključio i analitičar prof. dr Sergej Boljevič.

30.04.2024

19:25

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Huti tvrde da su izveli napad na dva američka razarača
Planeta

Huti tvrde da su izveli napad na dva američka razarača

Portparol vojske Huta Jahja Sari Kasim rekao je sinoć u televizijskom obraćanju da su „u znak podrške palestinskom narodu i kao odgovor na američko-britansku agresiju, izveli vojne operacije protiv protivničkih ratnih brodova u Crvenom moru“.

01.05.2024

00:15

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!
I dunđeri i neimari

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!

Praznik rada danas praznuju i oni koji rade i oni koji još nemaju ni dan radnog staža. Ovaj dan, međutim, nekada je bio poseban za Crnotravce! Samouki zidari, tesari, kamenoresci bili su nekada najtraženiji majstori...Ovo je priča o njima.

01.05.2024

08:15