• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

12.03.2024

07:11

Poslednji trenuci Zorana Đinđića! Hirurg otkrio tajnu: Dok smo krpili srce, drugi organ je bio raznesen u paramparčad!

printscreen

Društvo

Poslednji trenuci Zorana Đinđića! Hirurg otkrio tajnu: Dok smo krpili srce, drugi organ je bio raznesen u paramparčad!

Podeli vest

Prof. dr. Miljko Ristić, čuveni kardiohirurg u Srbiji i regionu, radio je u bolnici, kada je u atentatu ubijen Zoran Đinđić, 12. marta 2003. godine. On se u jednoj emisiji podsetio tog kobnog dana, opisujući scene, koje nikada neće zaboraviti.

- Ne mogu da zaboravim. Sećam se svakog detalja. Pozvala me je sekretarica i rekla da hitno idem u UC. Pitao sam je gde tačno, međutim rekla mi je da ću sve saznati kad dođem. Tamo je bila raspoređena vojna policija, niko me nije zaustavio - objašnjava Ristić.

Kako kaže postoji soba za prijem koja je odmah na ulazu.

- Tu sam odmah prepoznao Zorana Đinđića. U životu nisam video takvo bledilo. Strahovito je iskvario, atentator je pogodio srce tim metkom. Pogođena je desna pretkomora, šest centimetara. Kao kada na balonu od 5 litara vode napravite rez 5 centimetara - ta voda će da iscuri za sekund - ističe čuveni kardiohirurg. 

"Već je ekstremno iskrvario i bio je intubiran"

- Postavljene se mu centralne vene - kako bi dobio litre krvi, jer to radimo u hitnom slučaju. Kada je manja povreda dobija se krv kroz venu uobičajeno. Morali smo u salu hitno, drenaža je išla iz grudnog koša. Bilo je jasno da je čovek za hitnu operaciju. Svi smo trčali do sale. Onda smo ga otvotili i na desnoj pretkomori konstatovali ogroman rez - objašnjava dramatične trenutke koji su se dogodili kobnog 12. marta 2003. godine.

- Anesteziolog je pumpao krv u litrima. Išli smo logikom da ćemo da ušijemo taj rez i ostaviti ga živog. Ali, nešto je bilo neobično. Iako smo ušili taj rez, a sredili smo ga za 10 minuta, i očekivali smo da niski pritisak poraste, koji je potreban za vitalnost organizma - to se nije desilo! - navodi Ristić.

Anesteziolog je davao litre krvi i trombocite, ali je lekarski tim shvatio da Zoran Đinđić gubi krv na drugom mestu!

- Imao je ulaznu ranu sa desne strane i izlaznu sa leve. Nigde nije bilo drugih povreda osim ulazne i izlazne rane. Kada smo otvorili trbuh krv je krenula u mlazu i shvatili smo da je metak, koji je iskorišćen za atentat imao razornu moć na tri zone. U prvoj zoni dolazi do razarajućih povreda, shvatili smo da je njemu jetra bila rasporena u hiljadu komada od tog specijalnog metka. Tu je bilo sve izubljeno i to je moglo da se reši samo transplantacijom jetre - što je bilo jako teško, jer je već puno vremena prošlo. To je bilo jasno da je atentat bio savršeno pripremljen, te puške nemaju daleki domet, ali je bočni pritisak jak.

Podsećanje 

Tadašnji premijer Srbije Zoran Đinđić ubijen je 12.03.2003. godine oko 12:45 ispred zgrade Vlade Srbije. On je pogođen sa dva hica u grudi, iz snajperskog naoružanja, i bez pulsa, pritiska i svesti odmah je prevezen u Urgentni centar, gde je bezuspešno podvrgnut reanimaciji i operaciji.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija