• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Blic

15.03.2024

10:49

Treba li isključiti bojler pre tuširanja!? Sručnjaci o čestom uzročniku požara: Evo zbog čega je došlo do eksplozije bojlera u zgradi u Čačku!

Rina

Društvo

Treba li isključiti bojler pre tuširanja!? Sručnjaci o čestom uzročniku požara: Evo zbog čega je došlo do eksplozije bojlera u zgradi u Čačku!

Podeli vest

Da bojler eksplodira nije retkost i to se dešava ako mu otkažu termostati i sigurnosni ventil, ali da više bojlera u jednoj stambenoj zgradi u isto vreme detonira nije tako čest slučaj, pa bi istraga treba da pokaže kako je do toga tačno došlo.

Tako stručnjaci komentarišu vest o havariji na elektroinstalacijama u stambenoj zgradi u ulici Čačanski partizanski odred u Čačku u noći između srede i četvrtka, zbog čega je požar zahvatio električna brojila u prizemlju te šestospratnice, a potom je, kako se navodi, došlo do eksplozije bojlera u više stambenih jedinica po spratovima, naročito u poslednjim

Strukovni inženjer elektrotehnike i računarstva, Predrag Vićić, kaže da svaki bojler ima tri sistema zaštite - radni termostat na kome se podešava temperatura, sigurnosni termostat koji se nalazi u unutrašnjosti kazana i koji reaguje u slučaju da prvi zakaže, te sigurnosni ventil na desnoj cevi za hladnu vodu. Do havarije dolazi kada neki od ovih sistema zakaže!

- Način na koji kupatilski bojler eksplodira u principu je sledeći: dolazi do ekstremno brzog zagrevanja koje izaziva ključanje vode u kazanu što u bojleru, koji je već pod pritiskom, stvara još veći pritisak. Ali, do eksplozije dolazi ako otkažu svi sistemi zaštite, dakle oba termostata i konačno ventil koji bi, nakon što termostati prestanu da funkcionišu, trebao da iskoči da višak pritiska i vode izbaci napolje - objašnjava Vićić.

Foto: RINA

 

Protočni bojler "najrizičniji"

Nesporno je, kako kaže, da do takve detonacije može da dođe naročito ako je bojler duže vreme pokvaren i neki od sistema njegove zaštite ne funkcioniše, ali dodaje da je ista havarija na većem broju bojlera u isto vreme „ipak veoma redak slučaj“.

Protočni bojleri „vuku“ dosta struje, ali opasnosti nema ako se ugrađuju po propisu.

Za neke od sličnih havarija ranije su bili „osumnjičeni“ protočni bojleri, koji se sve češće ugrađuju u nove stambene zgrade, a pošto je reč o bojlerima velike snage, reda veličine 15, 18 ili 21 kilovat koji vam u trenutku obezbeđuju toplu vodu nakon otvaranja baterije, često se čuje da zbog toga što „vuku“ veliku količinu struje sistem elektroinstalacija u zgradi to ne može da izdrži, nakon čega dolazi do požara i moguće eksplozije bojlera.

Foto: RINA

 

Naš sagovornik, međutim, kaže da ni tada havarije ne može da bude „ako su ispoštovani propisi i struka“.

- Naime, projektant zgrade mora da navede kolika je instalisana snaga u kilovatima svake stambene jedinice. Takav projekat potom ide na usvajanje u Elektrodistribuciju i ako je odobren, onda se iz trafo-stanice do objekta dovodi kabl koji tu predviđenu instalisanu snagu podržava. Ako se, međutim, projekat ne odobri, onda se nalaže stavljanje manjeg preseka kabla i manjih osigurača i ne dozvoljava ugradnja protočnih bojlera. Tako bi po pripisima, upravo da ne bi dolazilo do havarija na elektroinstalacijama u zgradama, to trebalo da funkcioniše - navodi Vićić.

Kako saznajemo, u zgradi u Čačku eksplodirali su i protočni i obični bojleri.

Redovna provera „majka bezbednosti“

Generalno, kako kaže, svako domaćinstvo bi svoje bojlere, bez obzira da li su stariji ili tek kupljeni, trebalo redovno da proverava, od stanja ventila i prekidača, do toga da li se voda u kazanu greje na propisan način.

Foto: RINA

 

Kod velikih bojlera koji su najčešće korišćeni u našim kupatilima, posebnu pažnju treba obratiti na sigurnosni ventil, s vremena na vreme ga otvoriti i ispustiti vodu jer vremenom dolazi do stvaranja kamenca i rđe zbog čega on, u slučaju da otkažu električni sistemi zaštite, ne bi mogao da odreaguje. Sem toga, veća količina kamenca znači veću potrošnju električne energije, vreme grejanja vode je duže, a grejač traje kraće jer tada greje kamen – kaže naš sagovornik.

Bojler treba isključiti pre tuširanja

Ono što svi električari ističu - nije mit i nepotvrđena teorija, bojler treba isključiti pre tuširanja!

- Isključivanje se preporučuje jer do strujnog udara može doći ako je tokom kupanja uključen bojler koji ima loše uzemljenje. Takođe, moguće je da dođe i do pregorevanja grejača, pa u kazanu tako ostaje praktično samo žica koja greje vodu. A kod starih instalacija, sklopka često ne može da “iskoči” pa onda kao jedini provodnik struje ostaje čovek koji se u tom momentu nalazi u kadi. To je automatski strujni udar sa najčešće smrtnim ishodom - objašnjavaju električar.

Takođe napominju da je važno i da bojler ne radi neprekidno, već da se uključuje samo po potrebi.

Bojler ne može da vas ubije kada je isključen, pošto tada struja ne dolazi na grejač i nema straha da može da eksplodira - kažu električari.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!
Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!

Ovlašćena službena lica Ministarstva unutrašnjih poslova Direkcije policije Policijske uprave za grad Beograd Uprave saobraćajne policije SPI za uviđaje saobraćajnih nezgoda, su po nalogu Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, 27. aprila ove godine odredila zadržavanje u trajanju od 48 sati Č.L. (21) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja.

28.04.2024

13:31

Sport

Željko je tu, a šta će biti sa ekipom? KK Partizan čeka burno leto, evo ko sigurno ostaje!
Partizan

Željko je tu, a šta će biti sa ekipom? KK Partizan čeka burno leto, evo ko sigurno ostaje!

Košarkaški klub Partizan u subotu je uradio najvažniji posao u ovoj sezoni, pošto je zadržao trenera Željka Obradovića na još minimum dve godine! Kako je proslavljeni stručnjak i sam rekao, ekipu sada čekaju izazovi i borba za preostala dva trofeja, u ABA ligi i u Superligi Srbije, a onda i jednako bitan posao vezan za narednu sezonu, a to je sklapanje tima koji će biti konkurentan na najjačoj evropskoj sceni.

28.04.2024

12:30

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)
Fudbal

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi (59) nahvalio je Dušana Vlahovića (24) kao nikad ranije! Kormilar našeg nacionalnog tima u intervjuu za čuveni italijanski list "Gazeta delo Sport" govorio je o formi napadača Juventusa i tom prilikom istakao da očekuje da naredni šampionat Evrope obeleži upravo sjajni centarfor.

28.04.2024

11:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija