• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

15.03.2024

15:54

Da li Srbiji prete jači zemljotresi? Seizmolozi saglasni - "Ne smiruje se tlo na Balkanu"

društvene mreže / S. S.

Društvo

Da li Srbiji prete jači zemljotresi? Seizmolozi saglasni - "Ne smiruje se tlo na Balkanu"

Podeli vest

Povodom zemljotresa koji je u četvrtak pogodio Crnu Goru, a osetio se u Bosni i Hercegovini i u Srbiji, stručnjaci upotoravajuz da će se seizmička aktivnosti nastaviti na čitavom prostoru Balkana i da ćemo biti svedoci još nekih jakih zemljotresa.

Seizmolog Slavica Radovanović je rekla da je to bio još jedan u nizu zemljotresa koji svedoči o povećanju seizmičke aktinosti na ovom prostoru.

- Podsetiću vas da je bio zemljotres kod Nevesinja 2019. godine koji je takođe imao magnitudu 5,3 jedinica Rihterove skale, zatim 2022. godine kod Stoca sa magnitudom od 5,7. Da biste imali bolji uvid, to su sve zemljotresi koji su bili na 40 do 50 kilometara od jučerašnjeg zemljotresa - navela je ona

Foto: Shutterstock

 

Radovanovićeva je napomenula da su najjači zemljotresi na prostoru BiH i Crne Gore imali magnitude preko šest jedinica Rihterove skale, i dodala da je u budućnosti na tim prostorima za očekivati nastavak seizmičkih aktivnosti na ovako visokim nivoima.

- Novi Pazar, Nova Varoš i uopšte taj pogranični deo prema BiH i Crnoj Gori je najbliži epicentru, i oni koji su mu blizu ga uvek jače osećaju. Što ste dalje od epicentra to je manja šansa da ga osetite. S obzirom na njegovu magnitudu od 5,3 jedinica Rihterove skale, bilo je za očekivati da će ga oni osetiti intenzivno, a na višim spratovima u Užicu, možda čak i u Beogradu, da će ga samo pojedinci osetiti - objasnila je ona.

Foto: printscreen

 

Prema njenim rečima, teško je prognozirati i govoriti o tome šta će se desiti za mesec dana, ali kada je reč o dugoročnom periodu, Radovanovićeva smatra da je moguće govoriti o tome da su u budućnosti mogući onakvi zemljotresi kakvi su bili u prošlosti

Što se tiče ovog konkretnog prostora, baš ove linije Nevesinje i severno od Nikšića, tu je maksimalna magnituda otprilike dostignuta, ali nešto bliže prema Dubrovniku maksimalne magnitude su mnogo veće - izjavila je ona.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!
NEVEROVATNO

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!

Prema tvrdnjama ukrajinske vojske, u napadu njihovih snaga uništen je skupoceni sistem ruske vojne opreme. Ukrajinska vojno-obaveštajna agencija GUR objavila je u subotu video snimak za koji tvrde da prikazuje udar pripadnika Obaveštajne službe odbrane Ukrajine (DIU) i 15. odvojene artiljerijsko-izviđačke brigade Black Forest kako gađaju ruski radarski sistem 48Y6 K-1 Podljot, a na snimku je uhvaćen i dramatičan trenutak eksplozije.

27.04.2024

20:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija