• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/RTS

20.03.2024

10:25

Pare i ključeve nikada ne ostavljajte na ovo mesto - Beogradski policajac otkriva na šta se lopovi zatečeni na delu najčešće vade!

Shutterstock

Društvo

Pare i ključeve nikada ne ostavljajte na ovo mesto - Beogradski policajac otkriva na šta se lopovi zatečeni na delu najčešće vade!

Podeli vest

Provale u stanove nisu tema samo tokom sezone godišnjih odmora, kada se menjaju brave i traže novi mehanizmi zaštite. Kamere u zgradama i na ulicama donekle su zaustavile lopove, ali protiv starih metoda – pajsera, šrafcigera, ulaska kroz prozor i preko terase – ne pomaže ni moderna tehnologija.

Kada nosimo kese sa namirnicama po povratku iz kupovine, najlakše je samo zatvoriti ulazna vrata stana i odmah tu spustiti ključeve, novčanik, mobilni. 

Lopovi koriste baš te situacije da se ušunjaju i za manje od minuta već su uzeli sve što im je bilo na dohvat ruke, a da stanari nisu ni primetili.

Na šta se "vade" zatečeni lopovi

Slađan Janković, rukovodilac u Odseku za suzbijanje teških krađa u PU za grad Beograd ukazuje da ako lopove neko zatekne u stanu ili u kući uvek imaju spremne odgovore.

- Uglavnom su to ženska lica, ili kažu da sakupljaju stari papir, traže čašu vode ili traže porodicu Pavlović, Jovanović. Izmisle neko ime da bi imali alibi ili pokriće za to zbog čega su oni u njihovom stanu - kaže Janković.

Foto: informer.rs

 

Najčešće kradu nasumice, obilaze zgrade i, kada im se ukaže prilika, uđu u stan. Samo u deset odsto slučajeva žrtvu tipuju. Onda znaju i ko sve živi u stanu, kakve su im navike, gde se nalazi novac, da li imaju psa i koliko dugo će biti odsutni. Takvi lopovi imaju i specijalan alat za otvaranje sigurnosnih vrata.

Ništa bez pajsera

Mnogi i dalje koriste pajsere, šrafcigere ili metalne poluge da obiju stan, da uđu kroz prozor ili preko terase.

- Sami izvršioci se ne boje više kamera, stavljaju kapuljače, fantomke, marame preko lica, preko glave, spuste glavu kada ulaze u zgradu i sigurnosne kamere ne vide njihovo lice. Ali, nama mnogo olakšava rad da znamo u koje vreme su došli, koje su visine, da li je neko mršav, punije građe, kako hoda - objašnjava Janković.

Statistika pokazuje da lopovi ipak izbegavaju kuće i stanove sa alarmom. Inače, za one koji se u stan ušunjaju i nešto ukradu, predviđena je novčana ili kazna zatvora do tri godine. Provala u stan tretira se kao teška krađa i počinilac dobija od jedne do osam godina zatvora.

 




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!
NEVEROVATNO

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!

Prema tvrdnjama ukrajinske vojske, u napadu njihovih snaga uništen je skupoceni sistem ruske vojne opreme. Ukrajinska vojno-obaveštajna agencija GUR objavila je u subotu video snimak za koji tvrde da prikazuje udar pripadnika Obaveštajne službe odbrane Ukrajine (DIU) i 15. odvojene artiljerijsko-izviđačke brigade Black Forest kako gađaju ruski radarski sistem 48Y6 K-1 Podljot, a na snimku je uhvaćen i dramatičan trenutak eksplozije.

27.04.2024

20:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija