• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

21.03.2024

15:46

Ministarka Vujović: Očuvanje šuma je naš generacijski zadatak za budućnost

Ministarstvo za zaštitu životne sredine

Društvo

Ministarka Vujović: Očuvanje šuma je naš generacijski zadatak za budućnost

Podeli vest

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović zasadila je danas, zajedno sa dekanom Brankom Stajićem i studentima Šumarskog fakulteta u Beogradu, simbolično, na Međunarodni dan šuma, sadnice čempresa u parku ove visokoškolske ustanove.

Vujović je istakla da Ministarstvo koje vodi ima veoma uspešnu saradnju sa Šumarskim fakultetom, u zajedničkom cilju da se šume u Srbiji prošire, unaprede i sačuvaju.

- Ministarstvo koje vodim iz godine u godinu daje svoj doprinos kroz sufinansiranje projekata pošumljavanja i ozelenjavanja širom Srbije. Od 2018. do 2023. godine dodelili smo više od 400 miliona dinara za pošumljavanje preko 1.000 hektara. U protekle tri godine, samo putem naših javnih konkursa, Srbija je bogatija za 250.000 novih sadnica. Kroz javni konkurs u tekućoj godini, obezbedili smo 200 miliona dinara, što je dvostruko više u odnosu na 2023. godinu - izjavila je Vujović.

Foto: Ministarstvo za zaštitu životne sredine

 

Prema njenim rečima, Ministarstvo neprekidno radi i na unapređenju i očuvanju zaštićenih područja kojih u Srbiji ima 473, a prostiru se na 8,65% teritorije.

- Sa planiranim proširenjem područja pod zaštitom za ovu godinu na 9,21% ukupne teritorije i uz površinu koju obuhvata ekološka mreža, očekujem da do kraja godine pod zaštitom bude oko 30% od ukupne površine naše zemlje. Time će Srbija znatno pre roka ispuniti cilj Konvencije o biodiverzitetu da se pod zaštitu stavi 30 odsto kopnenih i vodenih ekosistema do 2030. godine. Važno je istaći i da iz godine u godinu uvećavamo iznos sredstava za održavanje i unapređenje naših bisera prirode. U 2020. je u te svrhe bilo opredeljeno 229 miliona dinara, dok je za 2024. godinu obezbeđen najveći iznos do sada od 500 miliona dinara - naglasila je Vujović.

Foto: Ministarstvo za zaštitu životne sredine

 

Ministarka je navela i da je, prema podacima iz Druge nacionalne inventure šuma, šumovitost Srbije sa 29,1% iz 2006. godine porasla na trenutnih 39,01% teritorije, što znači da se Srbija približila evropskom proseku od 41%.

Vujović je navela da su zelene oaze, posebno u urbanim sredinama, podložne brojnim pritiscima uključujući i klimatske promene, zbog čega je više nego ikada, neophodna saradnja svih relevantnih institucija u njihovom očuvanju.

Foto: Ministarstvo za zaštitu životne sredine

 

Zaštita i očuvanje šuma je naš generacijski zadatak za budućnost i na tome ćemo, sa našim partnerima, predano raditi i u narednom periodu“, poručila je Vujović.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Besplatni šporeti na pelet za Čačane
Dobra vest

Besplatni šporeti na pelet za Čačane

Pomoćnica gradonačelnika za zaštitu životne sredine Marjana Petronijević potpisala je sa ministarkom zaštite životne sredine Irenom Vujović ugovore o realizaciji dva projekta u Čačku, koje će u velikoj meri sufinansirati resorno ministarstvo.

18.03.2024

15:54

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija