• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

12.04.2024

09:41

Stanje nije nimalo naivno! Doktorka otkriva zbog čega mališani sve češće dolaze u Tiršovu!

Shutterstock

Društvo

Stanje nije nimalo naivno! Doktorka otkriva zbog čega mališani sve češće dolaze u Tiršovu!

Podeli vest

Sezona polena je u punom jeku, on pravi zdravstvene probleme svim generacijama koje su alergične na njega, pa tako i najmlađoj, i upravo su to najčešći problemi zbog kojih deca dolaze u Univerzitetsku dečiju kliniku u Tiršovoj, pored respiratornih infekcija, kaže za doktorka Snežana Rsovac, pedijatar, pulmolog i načelnica intenzivne nege na toj zdravstvenoj ustanovi.

Ona navodi da se pertusis, odnosno veliki kašalj javlja sporadično, a da male boginje još nisu registrovane u ovoj ustanovi, čiji lekari brinu o zdravlju najmlađih.

- Trenutno prednjače respiratorne inspekcije, a sa pojavom cvetanja i polena, javljaju se deca sa alergijskom reakcija, i pogoršanjem astme - kaže dr Rsovac za "Blic" i dodaje da broj alergične dece nije povećan, već da je uobičajen, sezonski:

- Proleće kada dođe počinju alergije te se u ovom periodu ispoljavaju one koje su izazvane polenom.

Foto: shutterstock/Informer

 

Dr Rsovac navodi da se alergija na polen kod najmlađih manifestuje kroz:

  • curenje nosa
  • učestalo kijanje
  • svrab nosa
  • grebanje, golicanje i neprijatan osećaj u ustima
  • slivanje koje izaziva kašalj koji je najčešće nadražajan

 

Kada govorimo o astmi, ona je, kaže doktorka praćena:

Foto: pexels.com

 
  • kašljem
  • buđenjem tokom noći
  • u zavisnosti od stepena opstrukcije može da dođe i do otežanog disanja sa nemogućnošču da dete izdahne kako treba

 

- Ako se stanje deteta pogoršava, onda se radi o akutnom statusu, napadu astmu koji može dugo da traje, da mora i bolničko da se zbrinjava - kaže dr Rsovac.

Objašnjava da oni nisu za to da deca ne izlaze napolje, da se sprečavaju da kvalitetno vode život, već da je najbitnije da se na vreme jave lekaru i započnu sa adekvatnom profilaktičkom terapijom:

- Oni koji znaju da imaju alergijsku bolest, treba da prate prisutnost polena i da na osnovu toga planiraju aktivnosti. Mi smo za to da nema spečavanja normalnog života ako su simptomi alergije pod kontrolom, i u redu. Dajemo ili simptomatsku terapiju ili, sve više uvodimo imunološku terapiju koja se zasniva na kontrolisanoj desenzibilizaciji.

Foto: Shutterstock

 

Mirjana Mitrović, rukovodilac grupe za monitoring alergenog polena u Agenciji za zaštitu životne sredine navela je da su prisutni poleni javora, breze, graba, tise, čempresa, jasena, oraha, duda, četinara, platana, trava, topole, hrasta, vrbe, bresta i koprive.

- Pritom su u prekograničnim vrednostima hrast pojedinih dana, dud svih dana, orah i breza a počeo je i javor. Svi oni imaju broj polenovih zrna po kubnom metru preko granice koja je 60 polenovih zrna. Bude 159, 208, 305 pojedinačno svakog dana oraha, duda, breze. Ako je neka granična vrednost 60, jasno je koliko ih ima, još kad se sjedine sa prljavštinom u vazduhu hemijska reakcija je gora - objašnjava Mirjana Mitrović za "Blic".


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...
Pravo u metu!

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...

Privremeno oduzimanje vozila, mera koju smo počeli da sprovodimo od sredine februara ove godine, predstavlja pun pogodak i jednu od najozbiljnijih izmena u Zakonu o bezbednosti saobraćaja. Nismo očekivali da ćemo za vrlo kratko vreme oduzeti veliki broj vozila i čini mi se da će toga tek biti. Molim sve vozače da obrate pažnju na saobraćajne propise i ne dozvole sebi da u dužem vremenskom roku ostanu bez auta.

30.04.2024

13:21

Sport

Mandarić o druženju sa Bestom, Krojfom, Reganom, Džobsom...
Fudbal

Mandarić o druženju sa Bestom, Krojfom, Reganom, Džobsom...

Upoznao sam mnogo uspešnih ljudi iz različitih oblasti, od američkih predsednika, preko biznismena, do najvećih fudbalera svih vremena i mogao bih danima da pričam o raznim dogodovštinama s njima, kaže u intervjuu za Informer jedan od najuspešnijih srpskih biznismena Milan Mandarić.

30.04.2024

09:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija