• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: D.Ć.

15.04.2024

14:28

Direktor RHMZ za Informer: Očekuje nas nadprosečno toplo leto, ovi predeli neka se pripreme za grad!

informer.rs

Društvo

Direktor RHMZ za Informer: Očekuje nas nadprosečno toplo leto, ovi predeli neka se pripreme za grad!

Podeli vest

Posle ekstremno visokih temperatura vazduha u utorak se očekuje promena vremena, drastičnija promena ,sniženje temperatura vazduha i pojava pljuskova i grmljavine ,ponegde u zap Srbiji i u Vojvodini u ranim popodnevnim časovima.

- To naoblačenje će se proširivati tokom popodneva i noći na čitavu zemlju tako ćemo tokom srede imati najkišovitiji dan sa kolicinom padavina 10-30mm a pongde u zapadnim i jugozapadnim predelima 50 mm. Tako da ćemo imati i niske temperature za 15 do 20 stepeni niže u sredu noć ka četvrtku temperatura se još više snižava tako da se u planinskim - kaže za Informer Jugoslav Nikolić direktor Republičkog hidrometerološkog zavoda.

On navodi da smo sada imali ekstremne aprilske temperature.

- To nije jedini period kada smo imali ekstremne temperature. U zapadnoj Srbiji smo imali 2003 i 2016 ekstremne temperature, prošle godine smo 3.i4. aprila imali sneg, 30cm snega u Beogradu. Ne može se na osnovu jedne epizode govoriti da je to promena. To mora se partiti duži vremenski period - kaže Nikolić.

Direktor RHMZ kaže da će naredno leto prema najavljenim dugoročnim prognozama biti toplije od proseka.

- Globalni faktor je strujanje iz severne Afrike. El Ninjo, pojava u Pacifiku, slabi, pa samim tim slabe i faktori za ekstreme. Očekuje se normalizacija temperature u aprilu, tako da ne očekujem da ćemo u drugoj polovini leta imati takve ekstreme kao do sada - objašnjava Nikolić.

On navodi da je reljef u zapadnoj Srbiji je takav da se u ovim predelima javlja intezivniji grad.

- U tom smislu mi obraćamo posebnu pažnju sa dodatnim količinama raketa koje se upotrebljavaju na ovom području. Tako da se u ovim predelima može očekivati i sneg. Nabavljene su dovoljne količine raketa, za start  preko 23.000, tačnije 23490, taj broj će se povećati dodatnom nabavkom pojedinih lokalnih samouprava koje će nabaviti dodatne količine za dejstvo na svojim teritorijama- kaže Nikolić.

Što se tiče ulaganja u protivgradne rakete tačno je da Srbija ulaže više nego bilo koja zapadna zemlja.

- U zapadnim zemljama nije shvatljivo da se vrši individualizacija prihoda od dohotka poljoprivrednika. Uglavnom to poljoprivrednici plaćaju kroz neka udruženja ili kroz neku malu pomoć države, a ovde država kompletno finansira ovaj sistem koji vrši protivgradnu zaštitu. I ne samo to već i subvencioniše osiguranje, pa bi trebalo apelovati na naše poljoprivrednike da što više osiguraju svoje proizvode jer apsolutne zaštite od grada ovim sistemom nema nigde u svetu pa ni kod nas -kaže prvi čovek RHMZ.

On navodi da se subvencije kreću i do 70 posto, kao i da se subvencioniše izgradnja protivgradnih mreža.

- Što se tiće same efikasnosti u svetu ona se kreće od 35 do 60 procenata. Mi vršimo odbranu sa raketnim sistemom. Prednost ovog sistema je što se njime direktno gađa cilj,bez ugrožavanja ljudskih života i recimo uništavanja vazduhoplova, efikasnost je 70 procenata. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Mandarić o druženju sa Bestom, Krojfom, Reganom, Džobsom...
Fudbal

Mandarić o druženju sa Bestom, Krojfom, Reganom, Džobsom...

Upoznao sam mnogo uspešnih ljudi iz različitih oblasti, od američkih predsednika, preko biznismena, do najvećih fudbalera svih vremena i mogao bih danima da pričam o raznim dogodovštinama s njima, kaže u intervjuu za Informer jedan od najuspešnijih srpskih biznismena Milan Mandarić.

30.04.2024

09:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija