• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

30.04.2024

13:00

"Dođem u Beograd i ne izlazim sa pijace": Evo zašto su se Palilula, "Zemun" i "Kalenić" našli na obaveznoj mapi turista

JKP Beogradske pijace

Društvo

"Dođem u Beograd i ne izlazim sa pijace": Evo zašto su se Palilula, "Zemun" i "Kalenić" našli na obaveznoj mapi turista

Podeli vest

Pijace širom sveta putnicima nude autentična iskustva, primamljivu kombinaciju boja, mirisa, ukusa i bučne svakodnevice koju teško da ćete negde drugde moći da doživite. Tako su i beogradske pijace postale obavezna turistička atrakcija mnogih turista koji dolaze u glavni grad Srbije.

Pored domaćih turista, tu su i strani, a na beogradskim pijacama mogu da pazare najbolju, autentičnu srpsku hranu, ali i najlepše suvenire u vidu ručno rađenih stolnjaka, kutija za nakit i slično.

Najprivlačnije za turiste su svakako Zemunska pijaca, "Palilula" i "Kalenić". Budući da se nalaze na lokacijama koje turisti najviše posećuju - pored zemuskog keja, u centru grada odnosno nedaleko od hrama Svetog Save, nije ni čudo što su nezaoblazne mnogima koji posećuju naš glavni grad.

Marija Nađ (24) iz Subotice kaže da svaki put kada dođe u goste kod tetke koja živi nedaleko od zemunskog keja, obavezno poseti i tamošnju pijacu.

- Verujte, ja dođem u Beograd i ne izlazim sa pijace! Ovde kupujem poklone za moje prijatelje i porodicu. Nema čega nema. Od najlepšeg svežeg voća i povrća, do autentičnih pekarskih proizvoda i kolača. O zimnici, koju jedemo tokom čitave godine i da ne pričam. Na Zemunskoj pijaci uvek kupim omiljenu papriku u senfu! Naravno, tu su i razni suveniri kojima niko ne može da odoli - kazala nam je Marija.

 

I atraktivna pijaca "Palilula" paravi je mamac za sve putnike namernike. Pored klasičnog dela sa tezgama, turistima su posebno primamljivi ugostiteljski lokali poznatih gastronomskih brendova.  

 

Foto: JKP Beogradske pijace

 

Pored najbolje srpske hrane, turisti na beogradskim pijacama mogu pronaći i najbolje domaće rukotvorine, što je idealan suvenir iz Srbije. Pijaca "Kalenić" na Vračaru, čini se nudi najbolji izbor.

- Turisti traže nešto autentično, što do sada nisu nigde pazarili, a naša ponuda im se i te kako dopada. Najviše kupuju heklane stvari za poklon za mamu, tetku, babu. Mi im kažemo da tako lepo mogu da naheklaju samo srpske žene - kaže prodavačica heklanih predmeta sa Kalenića.

Tu je naravno i popularna Bajlonijeva pijaca, koja je nazaobilazna za sve one koji posećuju boemsku četvrt Skadarliju.

- Mi se nalazimo odmah prekoputa prekoputa samog kraja Skadarlije odnosno beogradske "Sebilj česme", pa smo nezaobilazni za mnoge turiste. Ovde najčešće kupuju domaće proizvode kao što su sir, kajmak, džemovi i slično. Oni vole sve da degustiraju, pa mu i to dođe kao neka atrakcija. Što pazare kod nas, nose sa sobom kako bi obradovali svoje bližnje. Veoma su iznenađeni i velikom ponudom cveća - kaže prodavačica Tatjana Savić.

Pored dobre ponude, turiste privlače i događaji koji se organizuju na beogradskim pijacama. Tu su noćni bazari ali i razne radionice i specijalizovani bazari.

Foto: JKP Beogradske pijace

 

Kako se navodi na sajtu JKP "Beogradske pijace",  prvi predstojeći„Beogradski noćni market“ koji će se održati u petak, 26. aprila od 18 do 24 časa na pijaci „Đeram“. A u narednim danima slede i uskršnji bazari. U petak, subotu i nedelju, 26., 27., i 28., aprila u periodu od 08 do 16 časova na pijacama „Stari Merkator“, „Kalenić“ i „Zemun“ posetioce očekuje bogata ponuda uskršnje dekoracije i prigodnih poklona.

 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Ako Zelenski izgubi vlast, može da izgubi i glavu? Putin se zakleo da ga niko neće ubiti sve dok bude bio predsednik!
Live TV

Ako Zelenski izgubi vlast, može da izgubi i glavu? Putin se zakleo da ga niko neće ubiti sve dok bude bio predsednik!

Poginuo je predsednik Irana. Proglašena petodnevna žalost u zemlji. Šta čeka Iran nakon pogibije Raisija? Zelenskom danas istekao mandat. Da li će i dalje biti predsednik Ukrajine. Međunarodni krivični sud zatražio hapšenje Netanjahua zbog navodnih ratnih zločina u Gazi. Na ove teme u emisiji "Rat uživo" govorili su novinar Dragan Vujičić i general Vinko Pandurević.

20.05.2024

19:45

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija