• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Euronews.rs

03.05.2024

10:14

Dupla plata ako dovedete novog radnika: Ove kompanije vape za zaposlenima, evo šta sve nude da dođu do kadra

Pixabay

Društvo

Dupla plata ako dovedete novog radnika: Ove kompanije vape za zaposlenima, evo šta sve nude da dođu do kadra

Podeli vest

Od zemlje sa visokom stopom nezaposlenosti, Srbija je stigla u poziciju da nema dovoljno radne snage, bar za određene grane privrede.

Skoro da nema kompanije u kojoj nije oglašen konkurs za prijem novih radnika. Posebno su deficitarni programeri, zdravstveni radnici, ali i vozači, vodoinstalateri, zidari...

Poslodavci se na razne načine dovijaju da privuku kvalitetnu radnu snagu, ali i zadrže u firmi ljude koji im znače za posao. Često se može čuti da je poslodavac finansijski pomogao radniku kako bi dobio kredit za stan kod banke. Primera radi, plati radniku učešće za stan, a onda taj uloženi novac zaposleni otplaćuje narednih pet, šest godina u mesečnim ratama. Tako su svi zadovoljni radnici jer su za porodicu obezbedili krov nad glavom, ali i poslodavac jer je radnika koji mu znači vezao za firmu na određeni vremenski period.

Foto: Informer

 

 

Jedno od inovativnih rešenja koje poslodavci sve češće primenjuje u poslednje vreme je da zaposlenima koji preporuče nove radnike daju bonuse na platu. To jeste novi trend u Srbiji, ali je praksa koja se odavno primenjuje u svetu. Zapadna Evropa se mnogo ranije suočila sa nedostatkom radnika, te su smišljali razne načine kako da privuku novu radnu snagu. 

Kompanija Leoni iz Prokuplja krajem prošle godine prvo je ponudila svojim zaposlenima 7.500 dinara ukoliko nađu radnika za fabriku, pod sloganom "Preporuči prijatelja", a ubrzo je taj iznos povećan na 10.000 dinara. Jedina caka je da taj neko koji se zaposli na preporuku radnika, ostane u "Leoniju" najmanje četiri meseca i da u poslednjih šest meseci nije konkurisao za posao u fabrici.

Na sličan način zaposlene traže i u lancu prodavnica "Šumadija". Na oglasu za posao navedena je početna plata kandidata, ali i da nude novčanu naknadu svojim radnicima koji preporuče novog kolegu.

Bonusi za zaposlene koji preporuče nove radnike zavise od kompanija, ali i pozicije za koju se traži kandidat. Tako IT kompanije nude bonuse u visini jedne plate, ukoliko neko od zaposlenih uspe da u firmu dovede dobrog programera.

Nebojša Atanacković, počarni predsednik Unije poslodavaca Srbije kaže da to nije očajnički, već dobar menadžerski potez od kog imaju svi koristi - poslodavci i zaposleni.

"U interesu svih je da u firmi rade kvalitetni, edukovani, vredni radnici, ali i da se stvori dobro okruženje. Bonusi za zaposlene koji dovode nove radnike je potez dobrog poslodavca koji nagrađuje one kojima je stalo do dobrog poslovanja firme", priča Atanacković za Euronews Srbija.

Dodaje da je još pre 30 godina u fabrici Mercedesa u Nemačkoj postojala kutija u pogonu gde su radnici mogli anonimno ili pod punim imenom i prezimenom da predlože kako da se unapredi poslovanje ili da sugeriše ako smatra da se nešto radi pogrešno.

Foto: Shuterstock

 

 

"Uvek dobra firma nagrađuje zaposlene koji se trude da poprave nešto u poslovanju. Ova mera spada u to. Cilj joj je da poboljša ambijent u firmi i da jednostavno zainteresuje zaposlene da aktivno učestvuju u poboljšavanju kvaliteta rada. Ako preporučiš dobrog radnika, dobićeš novčanu nagradu za to. Znači uključuješ se u rešavanje problema u firmi i za to su poslodavci spremni da ih dodatno stimulišu", priča Atanacković.

Ne treba mešati ono što je  zapošljavanje "preko veze" i karakteristika za državne firme, sa bonusima za zaposlene koji dovedu novog radnika. Radnike po preporuci traže uglavnom privatne kompanije i to je način da dođu do kvalitretnog kadra.

 

"Danas čak i ako neko dođe do posla 'preko veze' ne znači da će tu i da ostane, ukoliko ne bude na nivou onoga što je poslodavcu potrebno. Ne znam koliko ljudi razlikuju, više se ne prima lični dohodak, kao nekada, nego se sada primaju zarade. Zarada se razlikuju čak i za ista radna mesta, zato što ne doprinose svi jednako", istakao je Atanacković.

 

 

 

 

 



Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

"Širiće se brzinom aviona": Profesor Petrović o strahovitoj "bolest X"! Da li nam preti nova pandemija?
Društvo

"Širiće se brzinom aviona": Profesor Petrović o strahovitoj "bolest X"! Da li nam preti nova pandemija?

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je još 2018. godine, i pre pojave kovida 19, na listu potencijalnih pretnji stavila bolest iks (x), o kojoj se i danas, 6 godina kasnije malo zna. Profesor Vladimir Petrović, epidemiolog, direktor Instituta za javno zdravlje Vojvodine kaže za "Blic" da bi ona mogla da izazove masovno obolevanje kao kovid 19, da se širi brzinom najbržeg transportnog sredstva - aviona, a da kada je reč o izbijanju pandemije, može da izbije sutra, a može i za 50, 100 godina.

03.05.2024

10:01

sledeća vest

Izbori 2024

Cela zgrada - svi kandidati za odbornike Zeleno-levog fronta! Opozicija se sprda sa narodom: Optuživali vlast za fantomske birače, a oni imaju fantomske odbornike!
NEKO IH JE IDIOTSKI PRESELJAVAO

Cela zgrada - svi kandidati za odbornike Zeleno-levog fronta! Opozicija se sprda sa narodom: Optuživali vlast za fantomske birače, a oni imaju fantomske odbornike!

Liste za lokalne izbore opozicije pune su takozvanih fantomskih birača, kako su oni samo nazvali pojedine građane koji su menjali prebivalište i pokušali da tako optuže vlast da je pokrala decembarske izbore?! Sada, je opozicija prestavila - fantomske odbornike i to u svojim redovima!

17.05.2024

11:14

SRPSKA POLITIČKA ALHEMIJA! Samo da su protiv Vučića: Pljuvali se na pasja kola, a sad su u istom frontu!
Izbori 2024

SRPSKA POLITIČKA ALHEMIJA! Samo da su protiv Vučića: Pljuvali se na pasja kola, a sad su u istom frontu!

Proročke reči predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će se opozicija istog časa ujediniti ako bude imala makar jedan glas, jednog odbornika, jednog poslanika više od vladajuće koalicije ponovo su dobile na snazi nakon što je doktor Branimir Nestorović, lider "Pravi Mi" najavio da će se povući iz izborne trke na lokalnim izborima u Beogradu, ako i lažni ekolog Savo Manojlović uradi isto.

17.05.2024

10:39

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija