• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

21.05.2024

09:00

Analiza švedskog pristupa: Kako se dobija rat protiv pušenja cigareta?

pixabay.com

Društvo

Analiza švedskog pristupa: Kako se dobija rat protiv pušenja cigareta?

Podeli vest

Švedska postaje prva zemlja bez duvanskog dima u Evropi iako Šveđani konzumiraju otprilike istu količinu duvana kao i prosek ostatka EU. Kako je ovo moguće?

Evropska mreža za prevenciju pušenja (ENSP) i Svetska zdravstvena organizacija (SZO) smatraju da je nacija zvanično bez duvanskog dima kada manje od 5 odsto odrasle populacije puši, a ova skandinavska zemlja je smanjila stopu na oko 5,6 odsto.

Istovremeno, najnoviji izveštaj koji su objavili međunarodni zdravstveni stručnjaci pokazao je da uprkos sličnom nivou ukupnog korišćenja nikotina među svojim stanovnicima Švedska ima znatno niže stope oboljevanja od bolesti povezanih s pušenjem u poređenju s drugim evropskim narodima.

Ova zdravstvena studija potvrdila je da korišćenje nikotina nije ključan faktor u razvoju bolesti povezanih s pušenjem i pruža dodatne dokaze da je zapravo način konzumacije nikotina ono što utiče na zdravlje potrošača.

U čemu je „švedski štos“?

Švedska je, kao i većina drugih zemalja, sprovodila sveobuhvatnu strategiju kontrole duvana od 1994. godine, uključujući povećanje poreza na cigarete, kvalitet vazduha i pooštravanje zdravstvenih upozorenja. Međutim, ono što je doprinelo da se Švedska rezultatima značajno izdvoji od ostalih zemalja, jesu proizvodi smanjenog rizika za smanjenje štetnosti od pušenja, kao što su duvanski i nikotinski proizvodi za oralnu upotrebu i bezdimni elektronski uređaji.

Analiza švedskog pristupa borbi protiv duvanskog dima otkriva kombinaciju zdravstvenih politika za smanjenje štetnosti od pušenja i njihove snažne implementacije. Pre svega, Švedska je uspostavila dobru osnovu za saradnju između vlade, zdravstvenih radnika, zainteresovanih strana u industriji i potrošača, sa ciljem da se smanji potrošnja zapaljivih duvanskih proizvoda i izloženost duvanskom dimu.

Zakonsko prepoznavanje i prihvatanje ovih proizvoda i kampanje podizanja svesti usmerene na zdravstvene radnike, pušače i širu javnost takođe su odigrali značajnu ulogu. Takođe, Švedska je legalizovala manje štetne alternative zapaljivim duvanskim proizvodima i značajno smanjili prateće poreze na ove bezdimne alternative proporcionalno njihovom manjem zdravstvenom riziku u poređenju sa cigaretama.

Ovaj pristup pruža zakonski definisane opcije za pušače koji žele da ostave cigarete, a to su alternative poput duvanskih i nikotinskih proizvoda za oralnu upotrebu, uređaji koji zagrevaju duvan i elekstronske cigarete. Značajno je bilo to što su ove alternative bile lako dostupne, a njihovu pristupačnost pratile su opsežne edukativne kampanje u cilju podizanja svesti javnosti.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

Премијера нове луткарске представе „Зец и Пас“
Kultura

Премијера нове луткарске представе „Зец и Пас“

Позориште лутака „Пинокио“ ће у среду 05. јуна 2024. године у 20 часова одржати премијеру представе ЗЕЦ И ПАС, у режији Силвана Омерзуа, а реприза представе „Зец и Пас“ ће се одржати у суботу, 08. јуна у 12 часова.

03.06.2024

11:12

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija