• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

21.05.2024

11:29

Pet godina projekta „Na kafi sa psihologom“ (FOTO)

Promo

Društvo

Pet godina projekta „Na kafi sa psihologom“ (FOTO)

Podeli vest

Hemofarm fondacija zajedno sa partnerima Filozofskim fakultetom u Beogradu i Art komunom Dorćol Platz obeležila je 5 godina od pokretanja projekta „Na kafi sa psihologom“. Cilj projekta je da ukaže javnosti da o mentalnom zdravlju mora da se brine na isti način kao o fizičkom zdravlju i da tegobe u vezi sa mentalnim zdravljem nisu lična slabost, već zdravstveni problem za koji postoji rešenje ukoliko se na vreme potraži stručna pomoć.

Za pet godina organizovano je 35 tribina o različitim problemima mentalnog zdravlja i savremenog doba na kojima je učestvovalo blizu 90 psihologa, psihoterapeuta i psihijatara, predstavnika relevantnih institucija i javnih ličnosti koje su se i same tokom života suočile sa problemima ili dilemama. Napisano je 40 blogova stručnjaka, a posebnu pažnju javnosti privukli su razgovori o depresiji, emocionalnom zdravlju, sindromu sagorelosti, perimenopauzi i menopauzi, predrasudama i stereotipima, mentalnom zdravlju ljudi u podeljenom društvu, uticaju pandemije COVID -19 na mentalno zdravlje pojedinaca i dr.

Foto: Foto: Promo

 

„Jedan od važnijih „lekova“ koje čovečanstvo treba da otkrije jeste i onaj kojim će se naše društvo osloboditi predrasuda koje postoje prema bolesnima. Stigmatizacija bolesnih ozbiljno utiče na dobrobit pacijenata, ali i njihovih porodica, zbog čega su projekti kao što je „Na kafi sa psihologom“ preko potrebni jer glasno govore o onome o čemu se ćuti, pružaju podršku pojedincu i društvu i razbijaju predrasude koje su o ljudima sa mentalnim poteškoćama stvorile ranije generacije. Hemofarm, kao farmaceutski lider u regionu, je preko svoje Fondacije veoma aktivan u podizanju svesti društva o važnosti očuvanja mentalnog zdravlja i boljeg tretmana osoba sa mentalnim poteškoćama. Nećemo odustati da o mentalnom zdravlju govorimo, jer put ka zrelom i zdravom društvu vodi preko edukovanog stanovništva, eliminacije stigmatizacije i diskriminacije koja je prati“, rekao je Ronald Zeliger, generalni direktor Hemofarm grupe.

Foto: Foto: Promo

 

„Podizanje svesti o problemima mentalnog zdravlja i njihovo približavanje široj publici su prioriteti u suočavanju sa stigmom i stereotipima koji ih prate. Projekat “Na kafi sa psihologom” je omogućio da se o pitanjima mentalnog zdravlja otvoreno razgovora i da se na taj način ove teme stave u društveni fokus. Kao pokretaču brojnih inicijativa, Filozofskom fakultetu je važno da bude partner na ovom projektu i da nastavi da radi na destigmatizaciji mentalnih problema i podsticanju suočavanja sa ovim pitanjima u sigurnom i podržavajućem okruženju. Projekat “Na kafi sa psihologom” je najbolji primer javno - privatnog partnerstva, stručne podrške, relevantnih sagovornika, ali i istrajnosti da se na odgovoran način brine o zdravlju pojedinca i društva u cilju njihovog ozdravljenja”, izjavio je Danijel Sinani, dekan Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Foto: Foto: Promo

 

„Ovim projektom smo želeli da omogućimo ljudima koji žive sa problemima mentalnog zdravlja saznanje da nisu sami i istovremeno ih podstaknemo da o tome kako se osećaju razgovaraju sa stručnjacima. Zadatak nas u Hemofarm fondaciji i naših partnera je bio da radimo na prevenciji i ohrabrimo ljude sa mentalnim problemima na razgovor sa psihologom, koji ne bi trebalo da bude nešto o čemu se ćuti ili šapuće, već bi trebalo da bude sasvim prirodan proces izlečenja koji može da osobu koja traži pomoć vodi do produktivnog života”, rekla je Suzana Đorđević, direktorka Hemofarm fondacije.

Foto: Foto: Promo

 

Video zapisi sa tribina „Na kafi sa psihologom“ beleže milionske preglede na društvenim mrežama, a samo jedna tribina na temu “Depresija – kako dolazi do tog stanja i kako ga prevazići?” na društvenoj mreži YouTube ima preko 600.000 pregleda, što samo govori u prilog potrebi da se o mentalnom zdravlju više govori.

Foto: Foto: Promo

 

Sa tribine „Na kafi sa psihologom“ koja je bila upriličena povodom 5 godina projekta i posvećena temi „Mladi pod pritiskom – kriza srednjih 20-ih“ i na kojoj su govorili Marina Videnović, naučna saradnica Instituta za psihologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Anja Stanković iz FIST festivala, Ognjen Mićović, glumac i Dragan Ilić, psiholog i novinar je poručeno da je uvek moderno biti zabrinut za mlade, kao i da je u društvu oduvek provejavalo pitanje gde ide ovaj svet sa ovakvim naslednicima ali da je sada potrebno uložiti napor kako bi društvo u celini izašlo iz šablona kritike i licemerne zabrinutosti i pružilo sistemsku podršku mladima u nastojanju da kreiraju bolji svet.

Sledeća tribina „Na kafi sa psihologom“ biće održana u subotu 8. juna u okviru Festivala mentalnog zdravlja u Kragujevcu. Festival organizuje Udruženje psihologa i studenata psihologije "Engram".


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Srđan Janković rešio da prekine zavet ćutanja! Svoj iskaz vezano za slučaj male Danke rešio da iznese sutra pred tužiocem!
Hronika

Srđan Janković rešio da prekine zavet ćutanja! Svoj iskaz vezano za slučaj male Danke rešio da iznese sutra pred tužiocem!

Osumnjičeni za ubistvo male Dankke Ilić(2) Srđan Janković iz Luke, koji se dva meseca u zatvoru branio ćutanjem rešio je da progovori i svoj iskaz vezano za ovaj slučaj pred tužiocem iznese sutra 4. juna za kada je zakazano saslušanje u VJT u Zaječaru! koje vodi istragu ,to je potvrdio nvnarima tokomprotekle nedelje i njegov branilac Živadin Bogdanović.

03.06.2024

09:29

Sport

Planeta

Zabava

Премијера нове луткарске представе „Зец и Пас“
Kultura

Премијера нове луткарске представе „Зец и Пас“

Позориште лутака „Пинокио“ ће у среду 05. јуна 2024. године у 20 часова одржати премијеру представе ЗЕЦ И ПАС, у режији Силвана Омерзуа, а реприза представе „Зец и Пас“ ће се одржати у суботу, 08. јуна у 12 часова.

03.06.2024

11:12

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija