• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B.S.

22.05.2024

07:00

Ministar finansija najavio sjajne vesti:  U Srbiji prosečna plata 1.000 evra do kraja sledeće godine

shutterstock, Tanjug/ Tara Radovanović

Društvo

Ministar finansija najavio sjajne vesti: U Srbiji prosečna plata 1.000 evra do kraja sledeće godine

Podeli vest

Do kraja sledeće godine prosečna plata u Srbiji iznosiće 1.000 evra umesto sadašnjih 820, izjavio je ministar finansija Siniša Mali.

- Pošto je trenutno prosečna plata u našoj zemlji oko 820 evra, znači da ćemo do kraja sledeće godine plate povećati za 180 evra i one će iznositi 1.000 evra. To je potpuno po planu i dinamici razvoja koju smo predvideli kako bi za godinu i po dana, odnosno do kraja 2025. građani imali veće prosečne zarade - istakao je Mali.

Ministar je, govoreći o dobrim rezultatima naše ekonomije, naveo da država želi da se ubrzano približava standardu Evropske unije, da otvara nova radna mesta, jača budžet, jer time stvara osnovu za podizanje plata i penzija.

- Srbija je postala ozbiljno atraktivna zemlja za ljude iz regiona, ali i iz zemalja kao što su Rusija, Moldavija, Ukrajina. Cilj nam je da ljudi dolaze u Srbiju da ulažu, ali i da žive, da se zaposle, da zasnuju porodicu, da jednostavno i naš broj stanovnika ovde raste iz godine u godinu, plus, naravno, da nam raste i životni standard - napomenuo je on.

Rekordne investicije

Prema rečima ministra Malog, napretku Srbije doprinelo je i 4,5 milijardi evra stranih direktnih investicija, koliko je naša zemlja ostvarila prošle godine.

- Više od 60 odsto svega što dođe od investicija u region Zapadnog Balkana uloži se u Srbiju - istakao je on i dodao da, kada se sve sabere, to daje poverenje i kredibilitet da budemo atraktivni, privlačni investitorima, jer je cilj da rastu plate i penzije.

Stručnjaci se slažu da se proteklih godina vodila drugačija, domaćinska ekonomija u odnosu na period od pre 12 godina.

- Mislim da se sada jasno vidi razlika u odnosu na raniji period, kada nažalost nismo imali državno rukovodstvo koje brine o interesu privrede i građana. U odnosu na onu famoznu 2012. godinu, kada je naša zemlja bila pred bankrotom, preduzete su mere na planu fiskalne konsolidacije. Unapređenjem propisa koji su olakšali dolazak stranih investitora i smanjenjem birokratskih procedura Srbija postepeno postaje sve bolje mesto kao poslovna destinacija. To se vidi po mnogim pokazateljima, počev od rasta bruto društvenog proizvoda, preko rekordno niske nezaposlenosti, do rasta plata - ističe za Informer Mihajlo Rabrenović, stručnjak za strategijski menadžment.

Bolji uslovi rada

Rabrenović kaže da plate rastu zato što su sprovedene reforme koje su povećale efikasnost javne uprave, stvorile povoljniji poslovni ambijent i privukle znatne strane investicije.

- Takođe, povećana produktivnost rada i poboljšani uslovi rada doprinose ovom rastu. Daljem rastu naše ekonomije posebno će doprineti Sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom, koji otvara vrata našim privrednicima, ali da bismo iskoristili tu šansu, moramo da se potrudimo, počev od učenja kineskog jezika, pa sve do boljeg razumevanja njihove poslovne kulture. Plan rasta za Zapadni Balkan takođe je veoma značajan instrument, posebno u oblasti infrastrukture, energetike, zaštite životne sredine - navodi Rabrenović.

Foto: Promo

 

Naš sagovornik napominje i da ne smemo zaboraviti da su sveobuhvatne aktivnosti u vezi sa Ekspom 2027, za koji smo se izborili u svetskoj konkurenciji, lokomotiva razvoja, jer će se u 323 projekta uposliti brojna preduzeća na trenutno najvećem gradilištu u Srbiji.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

Premijera nove lutkarske predstave „Zec i Pas“
Kultura

Premijera nove lutkarske predstave „Zec i Pas“

Pozorište lutaka „Pinokio“ će u sredu 05. juna 2024. godine u 20 časova održati premijeru predstave ZEC I PAS, u režiji Silvana Omerzua, a repriza predstave „Zec i Pas“ će se održati u subotu, 08. juna u 12 časova.

03.06.2024

14:50

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija