Tanjug

14:45 Ekonomija 1

Tanjug | 26. 02. 2016.

MMF: Srbija ispunila i premašila zadate ciljeve!

Ekonomski program Srbije je ostvario dobre rezultate, i svi kvantitativni ciljevi izvršenja za kraj decembra su ispunjeni, a većinom i značajno premašeni, ocenio je danas šef misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), DŽejms Ruf

- Svi kvantitativni ciljevi izvršenja za kraj decembra su ispunjeni, a većinom i značajno premašeni. Fiskalni deficit, koji je u 2015. godini iznosio 3,7 procenata BDP, bio je na najnižem nivou od 2008. godine. U uslovima poboljšanja poverenja i pada kamatnih stopa, Srbija je ponovo zabeležila pozitivan rast, delom zahvaljujući znatnom povećanju stranih investicija - konstatovao je šef misije MMF.

Misija MMF, koju predvodi Ruf, posetila je Beograd u periodu od 18. do 26. februara 2016. godine radi otpočinjanja razgovora o četvrtoj reviziji stand-by aranžmana (SBA) iz predostrožnosti koji je Srbija sklopila sa MMF-om.

- Misija MMF je vodila otvorene i konstruktivne razgovore sa vlastima o politikama koje su potrebne da bi se završila četvrta revizija SBA. Mada je ostvaren značajan napredak u realizaciji programa, zbog opštih izbora je sa vlastima dogovoreno da nastavimo razgovore u okviru naknadne posete posle formiranja nove vlade - naveo je Ruf u saopštenju dostavljenom Tanjugu.

Ekonomski program Srbije je, kako dodaje, ostvario dobre rezultate.

Kako dodaje, "inflacija se zadržala na niskom i stabilnom nivou, što predstavlja najdelotvorniji način da se zaštiti realna vrednost plata i penzija".

- Očekujemo da će se ovi pozitivni makroekonomski trendovi nastaviti u 2016. godini. Naša projekcija rasta ostaje nepromenjena na nivou od 1,75 procenata, dok je prosečna inflacija revidirana naniže na 1,7 procenata, uglavnom zbog daljeg pada cena nafte.

Međutim, upozorava Ruf, Srbiju u narednom periodu i dalje očekuju važni izazovi.

- Javni dug je i dalje visok, što ukazuje na važnost postizanja ciljeva programa koji se odnose na strukturno fiskalno prilagođavanje od po oko 0,75 procenata BDP u 2016. i 2017. godini. Realizacija ambicioznog, ali neophodnog plana vlade za racionalizaciju kasni i morala bi da se ubrza i u potpunosti privrede kraju.

Ta reforma je važna, kako predočava, ne samo za smanjenje deficita, već i za unapređenje delotvornosti centralnog nivoa države i lokalnih samouprava, što je u skladu sa ciljem vlasti da imaju manji, efikasniji i bolje plaćen javni sektor, koji stanovništvu pruža bolje usluge (npr. u oblasti zdravstva i obrazovanja).

- Vlasti su ponovo potvrdile posvećenost realizaciji i verifikaciji maksimalnih brojeva zaposlenih koji su definisani odlukom iz decembra 2015. godine do završetka revizije, kao i nastavku planiranja sledeće faze racionalizacije na osnovu dubinskih funkcionalnih analiza koje se sprovode u saradnji sa Svetskom bankom.

Ruf ističe da restrukturiranje državnih preduzeća, uključujući i javna preduzeća, i dalje predstavlja težak izazov i ocenjuje da su te reforme od presudne važnosti za poboljšanje konkurentnosti, rasta i zaposlenosti u Srbiji.

- Godina 2016. je ključna za reformu EPS-a, Srbijagasa i Železnica Srbije i nova vlada će morati da brzo uđe u realizaciju planova restrukturiranja ovih subjekata.

Ostvaren je dobar napredak u rešavanju pitanja nekih od strateških državnih preduzeća koja su obuhvaćena programom, ali preostaje određeni broj teških slučajeva, smatra šef misije MMF-a.

- Njih treba rešavati tako da se fiskalni rizici svedu na najmanju moguću meru, uz uzimanje u obzir socijalnih i ekoloških prioriteta. Jedini način da se zaštite radna mesta u ovim preduzećima je njihovo dubinsko restrukturiranje da bi se obezbedila njihova dugoročna komercijalna održivost, uz pružanje potrebne socijalne pomoći i pomoći na tržištu rada radnicima proglašenim za tehnološki višak.

Ruf ističe da, s obzirom na očekivanu nisku inflaciju i poboljšanu fiskalnu poziciju, misija podržava stav Narodne banke Srbije koji podrazumeva opreznu relaksaciju monetarne politike.

- Okvir targetiranja inflacije odgovara Srbiji i misija smatra da bi trebalo dozvoliti veću dnevnu fleksibilnost deviznog kursa, u meri u kojoj to ne bi ugrozilo targetiranje inflacije i finansijsku stabilnost.

- Program reformi finansijskog sektora i dalje dobro napreduje, posebno s obzirom na završetak i objavljivanje posebnih dijagnostičkih studija kvaliteta aktive banaka, koje su potvrdile da su sve sistemski važne banke u dobrom finansijskom stanju. Glavni akcenat programa za finansijski sektor u 2016. godini trebalo bi da bude na reformi državnih finansijskih institucija radi unapređenja transparentnosti i konkurencije, kao i smanjenja fiskalnog rizika, uz sprovođenje strategije za rešavanje problematičnih kredita - naveo je Ruf u saopštenju, zahvalivši se srpskim vlastima u ime tima misije na gostoprimstvu i tesnoj saradnji.
Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na [email protected]