Tanjug

12:49 >> 12:49 Ekonomija 33

Tanjug | 01. 07. 2017.

(FOTO) PREDSEDNIK VUČIĆ NA OTVARANJU FABRIKE "BELOM" U UZIĆIMA: Stvari idu dobro, a to znači VEĆE PLATE I PENZIJE!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje danas početku probne proizvodnje u Fabrici streljačke municije "Belom", u Uzićima, u opštini Požega

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić preneo je danas da je Srbija ostvarila odlične ekonomske rezultate u prvih šest meseci ove godine, i da se nada da ćemo do kraja godine preći rast od 3,2 odsto, što je, kaže, odlična osnova da sledeća godina bude još bolja i konačno pokažemo da radom možemo da stvorimo nešto više. 

On je, u izjavi novinarima, obilazeći fabriku Belom u Uzićima, rekao da sa posebnim ponosom može da ukaže na činjenicu da smo završili sa 33,2 milijardi dinara suficita prvih šest meseci ove godine. 

Pre nešto više od godinu dana Vučić, tada na funkciji premijera, prisustvovao je polaganju kamena temeljca za fabriku streljačke municije, čiji je investitor firma Borbeni složeni sistem, deo Jugoimport SDPR-a. 

 

 - To nam se nije dogodilo ni prošle godine, koja je bila odlična -  konstatovao je Vučić i podsetio da je očekivani i prihvaćeni deficit bio 56 milijardi, što su potvrdile Skupština i MMF. 

 - Ne znam šta sada da radimo. Ne možemo da pravimo rebalans i da kažemo da bolje stojimo za 700 miliona evra. Dobro je da imamo više novca, više prostora za plate i penzije -  istakao je on. 

Vučić je naglasio da je ponosan što su javne finansije uređene, i dodao da je zabeležen odličan rast u maju i junu, te da je u prva tri meseca bilo samo problema sa proizvodnjom struje i u rudarskom sektoru. 

Tanjug

 - Imali smo rast prerađivačke industrije u maju od 9,2 odsto u odnosu na maj prošle godine. U rudarstvu čak 10 odsto. Proizvodnja struje je bila u minusu za šest odsto, tako da je ukupna stopa rasta u maju 5,5 ili 6 odsto. To je daleko više od 1,2 odsto koliklo je bilo u prva tri meseca. Time ćemo se približiti do kraja godine i dostići onih 3 odsto o kojima smo govorili - nagalsio je on. 

Vučić je izrazio uverenje da će se preći do kraja godine 3,2 odsto rasta, što su, kako je konstatovao dobre vesti. 

Ukazao je da je jun još bolji od maja, ali da za sada nema podatke. 

Tanjug

 - Baš sam zadovoljan. Stvari idu dobro, to znači i veće plate i penzije, da svi ljudi osete boljitak -  naglasio je on. 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas da će, kada vlada reši pitanje aerodroma Beograd, gledati da razvija druge, manje aerodrome u zemlji, koje u početku država mora da subvencioniše, jer oni ne mogu da budu profitabilni. 

On je, u izjavi novinarima, nakon obilaska fabrike municije u Uzićima, rekao da će, u zavisnosti od toga kakav konačan dogovor bude oko aerodroma Beograd, Srbija gledati da razvija druge aerodrome. 

Izrazio je uverenje da će posao oko aerodroma Beograd biti završen za dva do tri meseca, i dodao da država planira da rešava pitanja ne samo aerodroma Ponikve, već i Lađevaca i Niša. 

Podvukao je da su važne Ponikve, ali i Lađevci, i istakao da što budemo razvijeniji imaćemo razvijenije male aerodrome. 

Tanjug

 - To zahteva ogromne troškove države, svo osoblje i sve drugo mora država da subvencioniše. Ne mogu da budu profitabilni ti mali aerodromi. Kada budemo sigurni da imamo dovoljno za subvencionisanje mi ćemo ih uraditi. Ne mislim da će to biti za dva ili tri meseca, ali imaćemo snage za to - objasnio je on. 

 - Postoje različiti interesi, a naš je da ne gubimo mnogo para. Slušam sam ljude koji ne znaju ništa o tome i koji žele da se dodvore kako su nešto uradili. Vlada je obnovila zgradu u Ponikvama, ne neko drugi - poručio je Vučić. 

Raduje me što smo otvorili ovu fabriku municije, ona je za građane Požege, ali i za našu odbrambenu industriju, rekao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Uzićima i ukazao da je sve što se napravi u srpskoj odbrambenoj industriji - unapred prodato. 

 - Posle 14 meseci drago mi je da vidite kako ni iz čega, iz prirode i šume je nikla jedna od najlepših fabrika odbrambene industrije, gde će se godisnje proizvoditi 100 miliona komada malokalibarske industrije -  rekao je VUčić, podsetivši da će ovde sada biti posla za 47 ljudi, do kraja godine 250, a do kraka druge faze 470. ljudi. 


On je zato pozvao meštane Požege i okolnih mesta da se već od ponedeljka jave za posao, mada je, kako je rekao, već prijavljeno vise od dve hiljade njih koji bi da se zaposle u ovoj fabrici. 

Oprema će, dodao je, biti postavljana do kraja godine i to za sve male kalibre municije, a on, rekao je, veruje da je fabrika mnogo značajna ua Požegu, ali i za odbrambenu industiriju.
 

Tanjug

U toj grani, dodao je, danas radi 11.000 ljudi, koji ostvaruju 474 miliona dolara prihoda, a posle 2020. računamo da to bude vise od milijarde. 

Rešićemo problem manjka inspektora


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da su rezultati u suzbijanju sive ekonomije mnogo bolji nego ranije, ali da još uvek nisu dobri, da ima dosta rada na crno, a da nema dovoljno inspektora. 

 - Mali je broj tržišnih inspektora. A da zaposlimo ljude, onda iz proizvodnog sektora moramo da izdvojimo za njihove plate. Međutim, i taj problem ćemo da rešimo i da povećamo broj inspektora - rekao je predsednik.

On je, nakon posete Fabrici streljačke municije u Užićima kod Požege, na primedbe jednog od meštana da ima dosta rada na crno i da inspekcije ne rade svoj posao rekao da radom na crno gubi svaki čovek. 

 - Kada ja to kažem, onda kažu ''hoćeš da goniš one koji jedva sastavljaju kraj sa krajem''. A time gubi svaki čovek. Time gubimo u penzijama, bolnicama, putevima -  rekao je predsednik.Jer, kako je primetio, sve što proizvedemo u odbrambenoj industriji proda se, zato sto se u svetu mnogo ratuje i sve su količine oružja i municije prodate čak nekoliko godina unapred. 

O proizvodnji malokalibarske municije, inače, kako je naveo, razgovarali su s predstavnicima BiH, a u vidu su imali saradnju s fabrikom u Konjicu, Ali, dodao je, dogovor nije postignut, pa se pristupilo planovima za ovu fabriku koja je danas otvorena. 

 - Ova fabrika je pravljena za Požegu, ali i za celu Srbiju - rekao je VUcić, te porucio da je posebno zadovoljan danas pošto je državnoj kasi 33,2 milijarde suficita, te je razlika između te cifre i planiranog deficita više do 700 miliona evra. 


 - Znate onda da je Srbija na dobrom putu i da će biti za veće plate i penzije, ali nama ostaje jos mnogo toga da uradimo - rekao je Vučić.

Kako je naveo, veruje da će kapacitet ove fabrike biti nedovolja i da će uskoro morati da se radi nesto novo, mada, primetio je, mi još nemamo potrebn u tehnologiju. 

U vezi s tim, naveo je jednu zanimljivost u vezi s Belgijancima od kojih je kupljena oprema...naime, deda vlasnika bio je u Srbiji i umro je ovde, a tada je dolazio, jer je hteo da pravi fabriku za barut u Kragujevcu...

Kad je reč o odbrambenoj industriji, Vučić je naveo da će se ona dalje siriti, da je trzište sve veće, ali i potrebe nase vojske, a da smo mi poceli da pratimko svetske tokove. 

 - Moramo da napredujemo da bismo sačuvali mir i bezbednost, zato moramo da prodajemo što više našeg oružja i municije - porucio je i pozvao ljude iz Požege da od ponedeljka dođu u Uziće ako hoće posao. 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da država nema mogućnost da značajno utiče na hladnjačare oko cene maline, ističući da cena zavisi od hladnjačara i cena na tržištu, a ne od države. 

On je, u izjavi novinarima, nakon obilaska fabrike municije u Uzićima, rekao da svake godine imamo istu priču i da mu je žao što pojedini mediji pokušavaju da vrše pritisak na državu koja u tom slučaju ništa ne može. 

 - Da li mislite da država ima novca da plaća kada nisu očekivane cene -  upitao je Vučić. 

Rekao je da kada su dobre cene niko ništa ne kaže, a kada su loše onda je kriva država. 


Kazao je da je spreman da primi svakog i čeka na suncu da čuje za šta je u slučaju malina kriva država. 

Ukazao je da je nemoguće da država stopira uvoz maline, da zabrani ono što tražimo od drugih da omoguće našoj malini. 

 - Koja država će da uveze našu malinu ako zabranimo uvoz - upitao je Vučić. 

Naveo je da imamo već veće cene, ali ona nije zadovoljavajuća za malinare, podsećajući da je bila 120, a da se popela na 160. 

 - Pratim cene jer me to zanima. U susedstvu su cene značajno niže -  podvukao je on. 


Upitao je na osnovu čega je moguće subvencionisati maline, i da li posle treba dati proizvođačima kajsija novac, koji imaju nižu cenu zbog dobrog roda. 

 - Hoćemo li svake godine pomagati finansijski i šta je sa drugim proizvođačima. Najlakše je udarti čekićem po glavi države i govoriti da je ona kriva. To je ostalo od samoupravljanja da postoji ćup iz kojeg se uzima sve. Ne postoji taj ćup, o njemu govore samo oni koji nisu razmišljali o zdavom sisetmu - poručio je Vučić. 

Upitao je kada se dogodilo u Srbiji da je neko štrajkovao, a da se nije govorilo da je država kriva, te se tražile veće plate i penzije. 

Po završetku prve faze izgradnje fabrika zapošljava 255 ljudi, a proizvodni program je municija kalibra 7,62 x 39 milimetara i 9x9 milimetara.  Kapacitet proizvodnje municije 7,62 milimetara i 9 milimetara je po 51,5 miliona komada. Vrednost prozvodnje je 26 miliona evra na godišnjem nivou. 

U prvoj fazi ima 19 objekata bruto površine 9. 000 kvadratnih metara sa kompletnom infrastrukturom. 

Tanjug

Po završetku druge faze, do 2020, fabrika će povećati broj zaposlenih na 470 radnika, a proizvodiće i municiju kalibra 12,7 milimetara. 

Tanjug

Ukupna investiciona vrednost kompletnog projekta je 91 milion evra. 

Zajedno sa Vučićem fabriku obilaze ministar odbrane Aleksandar Vulin, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković. 

Tanjug

 Sloba

01.07.2017. 13:05

Верујем да је ово само почетак улагања у наменску индустрију , вратиће се ово дупло .


Greder

01.07.2017. 17:43

Zahvaljujući unapred naruđzbinama, ostvarićemo dobitak od 700 miliona u našu korist.


boki

01.07.2017. 13:06

Savremeno i snažno Srbija pokreće novu visoko sofisticiranu fabriku municije koja će raditi u punom kapacitetu od samog starta.

Toma

01.07.2017. 17:42

Reforme koje su sprovedene daju dobre rezultate i to je najbitnije.


Miško

01.07.2017. 12:57

Sto vise fabrika, vise radnih mesta... Velika podrska predsedniku!


Ceda

01.07.2017. 13:02

Ulaganje u namensku industriju je ulaganje u bolju i sigurniju budućnost.


Dule

01.07.2017. 14:06

Mnogo toga smo se odrekli za vreme reformi, na kraju se to isplatiloStevan1983

01.07.2017. 12:58

Namenska industrija je ponos Srbije a polako pocinje da bude i ekonomije.


Glavni

01.07.2017. 13:38

Srbija je poznata u svetu po dobrim proizvodima namenske industrije od čijeg izvoza ostvaruje znatan devizni priliv.Milan

01.07.2017. 15:04

Ja sam zadovoljan svime sto je dosad uradjeno, a u narednom periodu bice uradjeno jos vise.

Jelena

01.07.2017. 14:07

Reforme nisu lake, ali su bile neophodne. Vucic je jedini imao hrabrosti da ih zapocne


Jelica

01.07.2017. 13:21

Vučić je uprkos obavezama došao na otvaranje ove veoma važne fabrike.


DejanDean

01.07.2017. 17:04

Vece plate i penzije znace i bolji standard za nase gradjane.


Dubravka

01.07.2017. 13:05

Napredan kamenske industrije znači i napredak cele države.
EmaL

01.07.2017. 21:15

Samo neka se otvara i radi i zaradjuje..to je nasa bolja ,dugocekivana buducnost..bravo Vucicu


buca1966

01.07.2017. 14:06

Ovo moze postati dobar uslov za veci standard gradjana u Srbiji.
Mikica

01.07.2017. 21:15

Biće i to jedna vrlo profitabilna investicija ne treba sumnjati u to.
KsenijaA

01.07.2017. 20:18

Svaki dan se otvori po jedna fabrika,bravo, ovo je divna vest.Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na [email protected]