• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

18.03.2015

11:14

PRVI PUT U UŽIVO POSLE ATENTATA Beko svedoči u Specijalnom sudu

Vesti

PRVI PUT U UŽIVO POSLE ATENTATA Beko svedoči u Specijalnom sudu

Podeli vest

Biznismen Milan Beko, prvi put otkako je ranjen, pojavio se jutros u Specijalnom sudu, kao svedok na suđenju bivšem ministru privrede Predragu Bubalu za zloupotrebe prilikom prodaje paketa državnih akcija u Luci Beograd. On je na suđenju rekao da mu je kupovina Luke Beograd najgora poslovna odluka

Beko je nekoliko minuta pre 10 sati stigao u Specijalni sud, gde bi trebalo da bude saslušan u svojstvu oštećene strane u postupku koji se vodi protiv Bubala i ostalih zbog malverzacija oko prodaje Luke Beograd.

Tanjug

Beko je stigao u pratnji obezbeđenja i bez zaustavljanja, iz automobila ušao pravo u zgradu suda u Ustaničkoj ulici.

Biznismen je u Specijalnom sudu rekao kupovina Luke Beograd bila najgora poslovna odluka, jer mu je taj posao doneo samo probleme i na privatnom i na poslovnom planu.

- Pa platio bih da u ovo nisam ušao, koliko problema imam - rekao je Beko svedočeći na suđenju bivšem ministru privrede i privatizacije Predragu Bubalu i ostalim optuženim za zloupotrebe prilikom prodaje paketa državnih akcija u Luci Beograd preduzeću "Vorldfin" iz Luksembruga, koje je u Bekovom vlasništvu.

- Stanko Subotić me juri preko medija da sam mu dužan, a onda Hipo banka kaže da nisam, država i dalje vodi besmislene procese... ja gubim vreme... - žalio se Beko sudskom veću.

Odgovarajući na pitanja tužioca, Beoko je rekao da su on i njegova porodica zbog tog slučaja "demonizovani", a on je preko 60 puta bio na naslovnim stranama.

- Doneo sam pogrešnu odluku i nikome ne treba da dajem savete - zaključio je Beko.

Ispričao je i da nije znao da će država hteti da proda svoj paket akcija u Luki Beograd.

- Nisam imao nikakvo ni prethodno, ni naknadno saznanje kako će se država postaviti prema pitanju prodaje svog paketa akcija, jer se u više navrata različito ponalšala. Investiciona euforija je trajala kratko, od 2003. - 2008. a država nije prodala svoje pakete akcija u ''C Marketu'' i ''Novostima'', a evo ovde jeste - rekao je Beko.
 

Tanjug

Biznismen je tvrdio da u tom poslu koji je ušao zajedno sa tadašnjim partnerom Miroslavom Miškovićem nije kominicirao sa vladom niti s blilo kojim drugim preduzećem.

- Nisam komunicirao sa državom o tim pitanima, jer je kominikacija već bila optereća mojim prehtodnim poslom oko kupovine ''Kneza Miloša''" - rekao je Beko.

On nije detaljno govorio o svojim saznanjima, pošto je rekao da ostaje pri ranijem iskazu koji je dao tužilaštvu za organizovani kriminal u toku istrage, ali je odgovarao na pitanja tužioca, branilaca i suda.

Tužioca je zanimalo da li je pre podnošenja ponude za preuzimanje imao informaciju da je Luka Beograd naručila bilo kakvu procenu od Instituta ekonomskih nauka.

Beko je ukazao da je preduzeće "Fokus" u julu 2005. godine koje je radilo savetodavne usluge za njega i njegovog tadašnjeg partnera Miroslava Miškovića pribavilo informaciju da je naručena procena postrojenja, opreme i nekretnina, ali da nije znao na koju je vrednost procenjena.


- Par dana pre isticanja ponude za preuzimanje, 30. septembra, tek tada je preduzeću prestavljena moguća vrednost - naveo je Beko.

Premilinarnu procenu dao je Boža Drašković, koji je tvrdio da se njegova procena ne odnosi na vrednost akcija Luke Beograd, već na opremu, postrojenja i nekretnine i insitstirao da se jedino tako može tretirati.

CiIj te procene, prema Bekovim rečima, bio je da rukovodstvo preduzeća na kraju godine može da podigne knjigovodstvenu vrednost preduzeća.

Odluku da se izađe sa ponudom za preuzimanje akcija Luke Beograd, Beko i Mišković su doneli u leto 2005. a izašli su sa ponudom 10. septembra.

Najpre su stekli oko 74 odsto akcija, a posle produženog sticanja imali su ukupno oko 92 odsto akcija, naveo je biznismen i dodao da je treća ponuda za preuzimanje data u februaru 2006. ali je ona propala.

On je posvedočio da je u radu njegovih firmi uobičajeno da se tokom analize poslovnom slučaju obično da kodirano ime, a u ovom slučaju "Amsterdam" je označavao projekat Luka Beograd.

Beko je iskaz dao kao predstavnik Vorldfina i kao svedok u postupku, rekao je predsednik sudskog veća Danko Laušević.

Podsetimo, suđenje bivšem ministru Predragu Bubalu i ostalima počelo je u julu 2014. godine, kada je bivši ministar detaljno izlagao svoju odbranu i negirao optužbe za zloupotrebu službenog položaja.
 

Tanjug

Za isto delo optužba tereti i bivše izvršne direktore Agencije za privatizaciju Miodraga Ðorđevića i Gorana Mrđu, direktora Centra za tržište kapitala Alekseja Misailovića, direktora Akcijskog fonda Aleksandra Gračanca i direktora Sektora za analizu, pripremu i organizaciju prodaje u Akcijskom fondu Jasminu Dragutinović.

Za krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica optužnica obuhavata bivšeg direktora Privrednog društva Luka Beograd AD Miroslava Drobca i bivšeg finansijskog direktora tog privrednog društva Dušana Kosovca.

Bubalo je uhapšen 14. juna 2013. godine i do 27. decembra te godine je bio u pritvoru kada je pušten da se brani sa slobode.

Finansijski investitor u preduzeću Vorldfin, koje je kupilo akcije Luke Beograd, bila je kompanija Delta holding u vlasništvu Miroslava Miškovića, preneli su mediji.

Vlasnik Delta holdinga Miroslav Mišković i Milan Beko na pocetku su bili zajedno u poslu oko Luke Beograd i u maloprodajnom lancu C-market, ali se Mišković kasnije povukao iz Luke, a Beko iz C-marketa.

Luka Beograd je jedan od predmeta na takozvanom spisku 24 sporne privatizacije.

Beko ju je preuzeo 2005. godine.

Bio je ranjen je prošlog novembra ispred svoje kuće kada su dvojica, za sad nepoznatih napadača, pucala na njega iz vatrenog oružja.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

CIA radi predsedniku Vučiću o glavi! Glavni problem su domaći neprijatelji!
Live TV

CIA radi predsedniku Vučiću o glavi! Glavni problem su domaći neprijatelji!

Američka Centralna informativna agencija radi o glavi predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i za to ima pomoć ljudi koji su u neposrednom okruženju šefa naše države! Ovo tvrdi Aleksandar Vulin, bivši direktor Bezbednosno-informativne agencije. Na ovu temu su u "Info jutru" govorili Milenko Jovanov, član Predsedništva SNS i Dejan Vukelić, urednik Sprskog portala.

29.03.2024

09:18

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi!
Live TV

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi!

Serijalom dokumentarnih filmova o NATO agresiji nad Srbijom obeležavamo 25 godina od početka bombardovanja naše zemlje. Za 78 dana agresije na Srbiju je bačeno 22.000 hiljade tona projektila, među kojima 37.000 hiljada zabranjenih, kasetnih bombi, bombi sa osiromašenim uranijumom. Žena koja je među prvima u našoj zemlji pričala o zastrašujućim posledicama NATO bombardovanja je doktora Danica Grujičić, ministarka zdravlja. Ona je bila gošća "Info jutra".

29.03.2024

08:45

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija