• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: b92/večernje novosti

14.05.2015

09:18

SLUČAJ HELIKOPTER Tužilaštvo ispitalo generala Bandića!

Vesti

SLUČAJ HELIKOPTER Tužilaštvo ispitalo generala Bandića!

Podeli vest

U predistrazi o padu vojnog helikoptera 13. aprila i pogibiji sedam osoba Više javno tužilaštvo u Beogradu do danas je saslušalo više od 30 ljudi, a među njima i generala Bandića

Oni su ispitani u svojstvu građana, a posle završetka svih predistražnih radnji Tužilaštvo će odlučiti da li ima elemenata krivice za ovu nesreću i da li će i ko će naknadno biti saslušan kao osumnjičeni. Rezultati u ovom slučaju, na kojem Više javno tužilaštvo gotovo svakodnevno radi, očekuju se uskoro.

Kako Večernje novosti saznaju, naložena su i dodatna veštačenja, a pored ostalih, izjavu je dao i general Predrag Bandić. 

Komandant 204. vazduhoplovne brigade Vojske Srbije potvrdio je nedavno da je tužiocu ispričao sled događaja te noći. U izjavi za medije nije precizirao kad je tačno saslušan i šta je konkretno ispričao. 

- Ne želim, kao neki, da komentarišem nesreću i utičem na proces. Istraga je u toku i ne bi bilo u redu da dajem izjave i da nešto prejudiciram. Na sudu je da utvrdi šta se dogodilo i čija je odgovornost - rekao je Bandić novinarima. 

Kako se navodi u izveštajima vojne komisije, ministar odbrane Bratislav Gašić direktno je razgovarao s Bandićem, kome je naredio da se helikopterom krene u akciju spasavanja bebe iz Novog Pazara. 

Pritom nije postupljeno po proceduri koju nalaže sistem Vojske Srbije, odnosno nije obavešten načelnik Generalštaba Ljubiša Diković. 

Komisija koja je formirana po naređenju Dikovića predložila je da se pokrene postupak za utvrđivanje odgovornosti za general-majora Ranka Živaka, generala Predraga Bandića, potpukovnika Ljubomira Josifovića i potpukovnika Gordana Pavlovića. 

Kolika je njihova odgovornost biće jasnije tek kada tužioci završe iščitavanje i obradu podataka iz 500 stranica priloga koji čine celinu sa zaključcima komisija. 

Ti prilozi su ključni za rasvetljavanje nesreće pošto u njima postoje stenogrami razgovora pilota Omera Mehića i kontrole leta, kao i iskazi starešina i zapisnici sa uviđaja olupine. 

Tužilaštvu su u međuvremenu dostavljeni i nalazi obdukcije poginulih, šest odraslih i bebe. 

U najvećoj vazduhoplovnoj nesreći u Srbiji, u poslednje dve decenije, poginuli su piloti major Omer Mehić i kapetan Milovan Đukarić, mehaničari zastavnici Nebojša Drajić i Ivan Miladinović, lekar novopazarske bolnice Dževad Ljajić i njegov kolega anestetičar Miroslav Veselinović, kao i petodnevno novorođenče, dečak, porodice Ademović.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
olga

pre 8 godina

Sve se zna nezamajavajte gladan narod glupostima.Kakva zemlja bez utvrđenih granica takvo i lovačko društvo zvano vojska.

VIK

pre 8 godina

Licno sam poznavao majora Mehica, pravi vojnik i gospodin... on i ostali iz letelice su zasluzili da se sazna istina a ne da se prica o alkoholu i drugim glupostima...nek' odgovorni (ako ih uopste ima ) podnesu ostavke i nose na dusi teret svog bahatog ponasanja...

Izbori 2024

Vesti

Kako lako ispraviti grešku u podacima katastra
Društvo

Kako lako ispraviti grešku u podacima katastra

Zbog dezinformacija, plasiranih preko društvenih mreža i pojedinih medija, da se svi zahtevi katastru podnose preko advokata, Republički geodetski zavod obaveštava javnost da postoje zahtevi za koje nije obavezno da se angažuje advokat već ih građani mogu i sami podneti, među kojima su zahtev za promenu prezimena ili matičnog broja.

19.04.2024

11:21

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija