• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: A. Tadić

21.05.2015

17:14

ŠARIĆ IZNOSI ODBRANU: Nema ni "p" od prljavih para, Čume mi je svedok!

Vesti

ŠARIĆ IZNOSI ODBRANU: Nema ni "p" od prljavih para, Čume mi je svedok!

Podeli vest

Darko Šarić, optužen za šverc kokaina, negirao je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu sve optužbe za pranje para u Srbiji, tvrdeći da je pribavio bankarsku dokumentaciju kojom će dokazati da nema reči o "prljavom" novcu je iznose

 

On je u troipočasovnom iznošenju odbrane precizirao da mu je ovo najomiljenija optužnica jer je prikupio sve transakcije iz banaka kojima će dokazati da je radio čistim novcem.

- Tu nema ni ''p'' od pranja para ni govora o takozvanom "prljavom novcu" kako ga tužilac zove! Postoje pisani tragovi o toku novca, i za razliku od druge optužnice, ne moram bilo koga da ubeđujem u to. Na svaki nalog optužnice ću da se izjasnim. Nije ovo kao optužnica za kokain, moja reč protiv reči svedoka saradnika. Postoje pisani tragovi o svemu - rekao je Šarić izlažući svoju dugo najavljivanu odbranu.

Prvu banku u Crnoj Gori Šarić izabrao zbog Aca Đukanovića

Govoreći o kreditima koje je uzimao od raznih banaka Darko Šarić je izjavio da se odlučio da diže kredit u Prvoj banci u Crnoj Gori zato što je ona u vlasništvu Ace Đukanovića, brata crnogorskog premijera. 

- Premijerov brat mi je ulivao sigurnost. Delovalo mi je da je to čist posao baš zbog premijerovog brata, ali i zbog toga što je ta banka davala najbolje uslove. U Crnoj Gori neće da me saslušaju, kažu da sam neinteresantan za proces, a brata mi svaki put zovu Darko. Nije mi jasno što niko iz Prve banke ne izađe u javnost nego puštaju medije da pišu šta hoće - rekao je Šarić.

On je tokom izlaganja predložio Ljubišu Buhu Čumeta za svedoka kako bi bolje objasnio poreklo oko sedam miliona evra opranih preko firme "Kamarila", koja je u Buhinom vlasništvu, kao i svoje poslovanje sa pokojnim Draganom Dudićem Fricom i samim Šarićem. 

- Pozivam ga za svedoka jer će on bolje ispričati i objasniti sve oko 7.200.000 evra, oko kojih tužilaštvo nije pokrenulo ni i od istrage kako bi se utvrdilo odakle te pare. Za razliku od Frica, Buha je živ, pa će on to da objasni - rekao je Šarić.

On je zatim nastavio svoje izlaganje negirajući tačku po tačku ukupno sedam spojenih optužnica, koje ga terete da je preko ostalih optuženih kupovao poljoprivredna gazdinstva i hotela.  Samo je priznao da mu je životni san bio da kupi Mitrosrem, jer je hteo da se ozbiljno bavi poljoprivredom.

- VAC me je isplatio na račun u Rajfajzen banci, milion je odbio. Sve je to čist novac, legao je na račun firme koja se vodi na mene i mog brata. Miškovic je davao 44 miliona, ali ja sam već pružio ruku VAC. Mislim da mi je glavni problem što sam ovako prošao ta Štampa i prijateljstva u Crnoj Gori - napomenuo je Šarić.

Šarić: Belvil nije moj 

Govoreći o poslovanju sa Miroslavom Miškovićem, Darko Šarić je istakao da je vlasnik "Delte" dao 5,5 miliona kojima je Nebojša Jestrović kupio hotele "Putnik" i "Vojvodina". 

- Nebojša se nalazio ili s Miškovićem ili sa sinom Markom zbog hotela. Bio je srećan što sarađuje s takvim čovekom i to što s njim radi najbogatiji čovek u Srbiji mu je bila dodatna sigurnost za poslove. Nemam nikakve veze s Belvilom, kao što su mediji pisali - rekao je Šarić.

Tvrdeći da može da objasni poreklo svakog centa, optuženi je ukazao da je prvi posao koji je imao u Srbiji prodaja Štampe za 30 miliona evra, od čega je na njegov račun leglo 27 miliona koje je dalje raspoređivao.

Istakao je da je bio glup što je ljudima davao pare na reč, bez ugovora kojim bi sebe zaštitio i obezbedio, ali da je on takav i da bi za nekoliko prijatelja to i danas uradio.

Šarić je rekao da je onaj ko je osmislio da ga poveže sa kokainom "učinio pravu stvar", jer čim su se njegovo ime i slika pojavili u medijima, niko više nije želeo da poslovno saradjuje sa njim.

Šarić je tražio dva vezana dana za izlaganje svoje odbrane i odgovore na pitanja branilaca, suda i tužilaštva, pa će izlaganje odbrane nastaviti sutra.

Šariću i ostalim okrivljenima u ovom procesu sudi se zbog optužbi za pranje para od trgovine drogom ulaganjem u legalne finansijske tokove u Srbiji. Ukupno 18 okrivljenih terete se za pranje oko 22 miliona evra.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj! Osim toga, saopšteno je da će selektor A reprezentacije Dragan Stojković Piksi u subotu nakon utakmice Juventus - Milan održati sastanak sa fudbalerima ta dva tima Dušanom Vlahovićem, Filipom Kostićem, Lukom Jovićem i Jan Karlom Simićem!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija