• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: A. Tadić

29.05.2015

20:52

ŠARIĆEVA ODBRANA iznosi završnu reč u sredu

Vesti

ŠARIĆEVA ODBRANA iznosi završnu reč u sredu

Podeli vest

Advokat Darka Šarića optuženog za šverc kokaina il Latinske Amerike u Zapadnu Evropu izložiće svoju završnu reč u sredu

Branilac Dejan Lazarević pokušaće u sredu da ospori navode optužnice i dokaze tužilaštva i tako privede kraju iznošenje završnih reči odbrane u procesu koji se vodi pred Specijalnim sudom u Beogradu.

Izlaganje branilaca optuženih je i danas nastavljeno, a prvi je reč imao advokat Sead Spahović koji brani, trećeoptuženog Željka Vujanovića, brata od tetke Darka Šarića. On se detaljno osvrnuo na dokaze tužilaštva, tvrdeći da su mahom nezakoniti ili neprimenljivi u ovom procesu, a zatim potvrdio da tužilaštvo ipak ima neke dokaze protiv njegovog branjenika. 

Da budemo realni nekih dokaza u odnosu na Željka ima i molim sud za blaže kažnjavanje. Pogodilo nas je što je tužilac rekao da nema olakšavajućih okolnosti a on je neosuđivan (Vujanović) i s toga molim sud za blaže kažnjavanje - rekao je Vujanovićev branilac.

Spahović je takođe detaljno govorio o pet vrsti dokaza tužilaštva kao što su prisluškivanje, pretres kuće Vujanovića, međnarodna pravna pomoć, presude na osnovu sporazuma o priznanju krivice kao i iskazi svedoka saradnika. Vujanovićev branilac smatra da su pojedini razgovori nezakonito prisluškivani, kao i da je suprotno zakonskim propsima izvršen pretres Vujanovićeve kuće.

Dokazi iz Italije dobijeni putem pravne pomoći, prema Spahovićevom mišljenju, nisu pribavljeni u skladu sa srpskim zakonodavstvom, pa se zato ne mogu primenjivati u procesu. On je osporio i kredibilitet kako presuda koje su donete na osnovu priznanja krivice pojedinih optuženih, tako i iskaze svedoka saradnika, koji mahom, prema njegovom mišljenju, ne ispunjavaju uslove za taj status i imaju previše "rekla-kazala" saznanja.

Zatim se sudu obratio advokat optuženog Darka Gazdića, Zoran Zvonar, koji je tražio oslobađajuću presudu za svog klijenta, kako je rekao, ni po babu, ni po stričevima, već po pravu. 

Advokat optuženog Milana Milovca, Milan Birman, u potpunosti je osporio optužnicu kojom se njegovom klijentu na teret stavljaju dva krivična dela - udruživanje radi organizovanja kriminalne grupe i neovlašćeno stavljanje u promet opojnih droga. Branilac navodi da je slučaj protiv njegovog klijenta baziran isključivo na iskazima svedoka saradnika Nebojše Joksovića, koji je "tim lažima koje je o Milovcu izneo želeo da mu se osveti, a u sto vreme i da obezbedi sebe". 

Na kraju današnjeg ročista obratio se i advokat svedoka saradnika Nebojše Joksovića, Miloš Ćirković koji je istakao da je Joksovićeva odbrana u potpunosti saglasna sa završnim rečima zamenika tužioca za organizovani kriminal Saše Ivanića. Ipak, on je zatražio još blažu kaznu za svog klijenta, od predložene kazne zatvora do osam meseci.

Suđenju, treći dan za redom, nije prisustvovao glavni Šarićev advokat Radoslav Baćović, koji je za Informer najavio da se neće pojavljivati do kraja procesa.

Završnu reč će najpre izložiti advokati okrviljenih kojih je 24 u ovom postupku, iako je njih 14 još uvek u bekstvu. Potom će završne reči dati Šarić i ostali optuženi. Nakon što svi kažu šta budu imali, sud će odrediti datum izricanja prvostepene presude.

Tužilaštvo za organizovani kriminal je pre dve sedmice u svojoj završnoj reči predložilo Specijalnom sudu da Šarića i ostale osudi na maksimalnu kaznu zatvora od 30 do 40 godina zatvora zbog organizovanja kriminalne grupe i krijumčarenja ukupno 5,7 tona kokaina iz Latinske Amerike u Zapadnu Evropu.

Ovaj proces koji se vodi po šest spojenih optužnica protiv ukupno 36 okrivljenih, od kojih je još njih 14 u bekstvu, počeo je u oktobru 2009. godine hapšenjem prvih osumnjičenih i zaplenom oko dve tone kokaina u Urugvaju, a kasnije je više puta proširen.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
kengur

pre 8 godina

aman pustajte covjeka \nnista nemate protiv njega \n

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17