• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

20.07.2015

15:32

VIŠI SUD Naftnoj mafiji 33 godine i 7 meseci zatvora

Vesti

VIŠI SUD Naftnoj mafiji 33 godine i 7 meseci zatvora

Podeli vest

Vlasnik i direktor preduzeća "Protekta" Miša Stojanović osuđen je danas u ponovljenom suđenju pred Posebnim odeljenjem za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu na pet godina zatvora, dok je 16 njegovih saučesnika osuđeno na zbirno 28 godina i sedam meseci zatvora

Stojanović je označen kao glavni organizator grupe saradnika za izvršenje više krivičnih dela, zločinačko udruživanje, zloupotrebu službenog položaja, davanje i primanje mita, koja je od 13. januara do 25. maja 2007. godine uvozila iz Grčke petrolej, prikazujući ga kao sirovinu za proizvodnju boja i lakova, zbog čega nije plaćana akciza, a to gorivo je zatim prodavano kao dizel D2.

Stojanović, pored zatvorske kazne, zajedno sa osuđenima Draganom Milakom i Slobodanom Obradovićem, moraće da plati i 98.659.199 dinara protivpravno pribavljene imovinske koristi u roku od 60 dana od pravosnažnosti presude, u korist budžeta Republike Srbije.

Vlasnik "Knez petrola" Srđan Knežević i direktor tog preduzeća Siniša Popadić osuđeni su na godinu i osam meseci zatvora, odnosno godinu i četiri meseca, jer su u prodajnoj mreži tog preduzeća prodavali petrolej iz Grčke kao dizel D2, ostvarujući zaradu od 2,43 dinara po litru.

Knežević će morati da plati i 4.929.954 dinara protivpravno pribavljene imovinske koristi u roku od 60 dana od pravosnažnosti presude, u korist budžeta Republike Srbije, dok će vlasnik "Šumadija drvo" iz Svojinova Saša Bogdanović, osuđen na godinu i osam meseci zatvora, morati iz istih razloga da plati 1.586.389 dinara.

Sud je utvrdio i da je značajnu ulogu i doprinos u ostvarenju namera "naftne mafije" imao tadašnji zamenik direktora unutrašnje kontrole Poreske uprave Slavko Pavlović, koji je Stojanoviću omogućio da izbegne plaćanje akcize, davao mu savete, uputstva kako da formuliše prigovore i žalbe na rešenja i omogućavao protivpravno poslovanje "Protekte".

Pavlović je za svoje usluge od Stojanovića primio mito u vidu automobila "folksvagen pasat", vrednog 27.000 evra, a osuđen je na tri godine zatvora.

Republički tržišni inspektori Radovan Vranješ, Dušan Lukić, Nadežda Ćirić, Branislav Milatović, Miodrag Jokić, za koje je sud utvrdio da su bez vršenja kontrole sačinjavali lažne zapisnike i navodili da su prisustvovali istakanju uveženog goriva i skidanju plombi, osuđeni su na po godinu i četiri meseca zatvora.

Saučesnici iz firmi "Protekta", "Kolor Bravo", "King Trans", "Trgošped Trans" takođe su osuđeni i to Jovanka Vukša - na godinu dana zatvora, Saša Marinković na godinu i šest meseci, Slobodan Obradović na tri godine i tri meseca, Nenad Jovanović na godinu dana, Dalibor Vidaković na dve godine i tri meseca, Dejan Terzić- dve godine, Dragan Milak na tri godine i tri meseca zatvora.

Sudsko veće je konstatovalo da su svi osuđeni sposobni da shvate značaj dela, da su upravljali svojim postupcima u cilju sticanja imovinske dobiti, a svi osuđeni imaju pravo žalbe u roku od 15 dana.

Apelacioni sud je 7. juna 2014. ukinuo prvostepenu presudu kojom je Miša Stojanović osuđen na šest godina zatvora zbog šverca naftnih derivata, zbog "bitnih povreda" odredbi krivičnog postupka, a sud je istom odlukom naložio ponovno suđenje, koje je novom presudom okončano danas.

Ova grupa, poznatija kao "Naftna mafija", tereti se da je oštetila državu za više od 97 miliona evra.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija