• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

11.08.2015

10:06

DILUJU I SILUJU Bahati maloletnici na slobodi i posle najtežih zločina!

Vesti

DILUJU I SILUJU Bahati maloletnici na slobodi i posle najtežih zločina!

Podeli vest

Ivan S. (16), koji je pao sa heroinom kod škole u Beogradu pa napao policajce, pušten je posle hapšenja, pa opet priveden tek posle pritiska javnosti. Slično je bilo i sa silovateljima u Knjaževcu i Ubu

Blaže kazne

Maloletnici uzrasta do 14 godina su krivično neodgovorni, a onima koji imaju između 14 i 18 godina prete drastično manje kazne čak i za najteža krivična dela.
- Kod nas zakon predviđa čak i da se punoletnom licu do 21 godine starosti sudi kao maloletniku, ali zakon ne predviđa da se maloletniku sudi kao punoletnom licu, ma kako teško krivično delo izvršio, kao što je to slučaj u SAD. Tako nešto u našoj zemlji neće zaživeti - objašnjava advokat Svetozar Vujačić.

Maloletni narko-diler iz Beograda Ivan S. (16), koji je u četvrtak uveče pao sa 23 paketića heroina ispred OŠ "Stevan Dukić", pri čemu je napao policajca, pušten je odmah posle hapšenja! Tek pod pritiskom medija i javnosti, policiji je naloženo da ga opet privede i on je juče konačno uhapšen i određen mu je pritvor!

Da sve bude još gore, ovo nije usamljen slučaj i slično je bilo i sa silovateljima iz Knjaževca i Uba.

Bahati štićenici Doma za vaspitanje dece i omladine u Knjaževcu, obojica 15-godišnjaci, silovali su prošle srede godinu dana mlađeg druga iz doma, i obojica su pušteni odmah nakon hapšenja. Kad se tužilac pod pritiskom medija predomislio i rešio da im ipak odredi pritvor, jedan od njih je pobegao.

Isto se desilo i u julu kada su dvojica 17-godišnjaka brutalno silovala devojku (18), pri čemu su je razdevičili. Tužilac najpre nije tražio pritvor za manijake, pa je tek posle velike medijske hajke promenio odluku i tražio da se monstrumi odvedu u pritvor.

Pravni stručnjaci kažu da je procedura pri određivanju pritvora maloletnicima skoro ista kao u slučaju punoletnih osoba, s tom razlikom što mladi moraju biti saslušani pred nadležnim tužiocem u prisustvu roditelja ili staratelja.

Izboli mladiće, pa pušteni

Public

Trojica 17-godišnjaka Marko K., Lazar G. i Jeremija M., koji su uhapšeni prekjuče ujutru u centru Beograda nakon što su u dva odvojena incidenta napali i izboli četvoricu mladića, takođe su pušteni na slobodu do saslušanja pred nadležnim tužiocem. Kako saznajemo, terete se "samo" za napad na dvojicu mladića i oni juče, do zaključenja ovog broja, još nisu bili u tužilaštvu. Očekuje se da će to biti danas, ali nije poznato da li će se nasilnici ubuduće braniti u redovnom postupku ili će im biti određen pritvor.

Advokat Svetozar Vujačić kaže da pojedini tužioci idu linijom manjeg otpora.

- Ranije se znalo. Postojao je istražni sudija koji noću i vikendom dežura na svom radnom mestu i svako hapšenje, u bilo koje doba dana, završavalo se saslušanjem. Sada je tužiocima uvedeno takozvano pasivno dežurstvo i u Srbiji nema "P" od pravde. Dežurni tužilac je noću ili vikendom, na primer, kod kuće i policija mora da ga pozove kada uhapsi nekoga. Najčešće se dešava da tužilac ne želi da dođe na posao i samo poruči: "Neka ide u redovnom postupku." U tom slučaju nema pritvora - objašnjava poznati beogradski advokat.

Vujačić je posebno ogorčen postupanjem tužioca u slučaju narko-dilera Ivana S.

- Kada tužilac za ovakva dela, kao što je napad na službeno lice i posedovanje teške droge u količini koja sigurno nije za ličnu upotrebu ne zatraži pritvor, takav tužilac treba odmah da bude suspendovan. Ko zna koliko je slučajeva maloletničke delinkvencije prošlo nezapaženo. Tužioci su puštali maloletnike da se brane sa slobode, a oni nastavljali po starom - kaže Vujačić.


 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Cole5

pre 8 godina

hajde objavite imena roditelja, ko su stasu, cime se bave, ovih teskih maloletnih kriminalaca koji se kriminalom bave iz obesti zarad zabave... budite sigurni da cete zagrebati u osinjak... setite se badzinog sina kako je postrojavao i samarao policajce one noci kod sajma kad je izazvao saobracajnu nesrecu... ili onog divljaka iz crvenog audija kvatro iz nisa sto je na pesackom prelazu skoro ubio onu devojku koja se eto drznula da u tom trenutku kad on vozi nadje da prelazi preko pesackog... i masu drugih slucajva, gde su deca poznatih ( uticajnih sudija, tuzioca, policajaca i politicara, privrednika, pisaca i glumaca, novinara...), teski kriminalci sa debelim dosijeima, i cije se kriminalne radnje zataskavaju... "deca su to, neznaju sta rade..., opametice se kad odrastu...." ali zaboravljaju na onu narodnu da "dikla sto vikla nikad neodvikla", da se oni stecenih navika nikad nece odreci i da ce kad odrastu da nastave da se bave istim zanatom koji im donosi brzo na krimiinali zaradjen enorman novac....

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija