• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

18.08.2015

09:51

PREDRAG MARIĆ: Prethodnih dana oko 170 požara dnevno!

Vesti

PREDRAG MARIĆ: Prethodnih dana oko 170 požara dnevno!

Podeli vest

U proteklih 10 dana u Srbiji je bilo oko 170 požara dnevno, izjavio je danas načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Predrag Marić

 

 


Marić je, gostujući u Jutarnjem programu TV Pink, rekao da je u prvoj polovini ove godine zabeleženo mnogo manje požara i da je u julu još bilo vlage, koja je izostala u avgustu.

Načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije je istakao da je u urbanim sredinama povećan broj požara, ali da, kada je reč o šumskim požarima, niko nije nastradao.

- Na sreću, nije se radilo o borovoj šumi, uglavnom je bila trava, livade, listopadna šuma - rekao je Marić i ukazao da je ljudski faktor presudan za nastanak skoro svih ovih požara.

Marić je podsetio da visoke temperature traju već 15-ak dana i da kada se u istočnoj Srbiji, okolini Negotina, Boru, Petrovom Selu, angažuju ljudi da ugase požar, na kilometar od mesta izbijanja, pojavi se novi i da je tako trajalo skoro osam dana.  

Marić je istakao da Srbija ima oko 3.200 vatrogasaca, a prema normama EU, trebalo bi da ih ima između 6.000 i 7.000

Načelnik sektora za vanredne situacije je objasnio da, kada je period duži od mesec dana s temperaturama vazduha od preko 40 stepeni, postoje uslovi za izbijanje požara i da je potrebna pažnja u seoskim sredinama, gde ima trave i sena.

Marić je ukazao da je prosek starosti vatrogasnih vozila u Srbiji 28 godina, da već naredne godine moraju da se obnove uniforme i da je potrebna oprema ljudima, koji se u vatrogasno-spasilačkim jedinicama bave zaštitom građana u slučaju poplava i zemljotresa.

Prema njegovim rečima, u Srbiji ima oko 1.500 vatrogasnih vozila, a od Ministarstva za vanredne situacije Ruske Federacije dobijeno 10 novih vatrogasnih vozila. Najjeftinije vatrogasno vozilo staje 150.000 evra i postoji problem skupoće.

Govoreći o radu vatrogasaca, Marić je istakao da ih ima oko 3.200, a da bi, prema normama EU, Srbija trebalo da ih ima između 6.000 i 7.000.

Marić je, govoreći o novom zakonu o vanrednim situacijama, rekao da očekuje da će se on baviti prevencijom i reagovanjem u toj oblasti.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija