• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

29.08.2015

16:45

SPAŠAVANJE STUDENICE: Požar lokalizovan, vatrogasci nastavili borbu sa stihijom

Vesti

SPAŠAVANJE STUDENICE: Požar lokalizovan, vatrogasci nastavili borbu sa stihijom

Podeli vest

Vatrogasci angažovani na gašenju požara u okolini manastira Studenica dežuraće cele noći kako bi sprečili da vatra probije zaštitne prstenove

 

Osim toga, načelnik Uprave MUP-a za vatrogasno-spasilačke jedinice Goran Nikolić je dodao i da je požar za sada pod kotrolom.

Nikolić je rekao da predstoji još jedna budna noć pored vatre koja je dosta opasna jer se radi o borovnjaku koji je jako gust.

- Kao i prethodna, i ova će biti radna noć. Vatrogasci će dežurati kako bi se sačuvali prstenovi odbrane i kako vatra ne bi prešla i zahvatila ostali kompleks šume- rekao je Nikolić i naveo da sve zavisi od vremenskih prilika i da se nada da neće duvati jak vetar. 

Kako kaže, nakon što je vatra zbog jakog vetra u popodnevnim časovima probila u jednom delu odbrambeni prsten, sprečeno je širenje požara. 

Nikolić je rekao da se nada da će požar sutra biti lokalizovan, ali i naveo da to ne može unapred da se predvidi jer sve zavisi od vremenskih prilika i vetra. 
 

Obližnje kuće nisu ugrožene i nema potrebe za evakuacijom. Takođe, nema ni povređenih

Prema dostupnim informacijama uzrok požara je ljudski faktor i policija zna koja je osoba kriva za izbijanje ove katastrofe. 

Nešto ranije danas Načelnik Uprave MUP-a za vatrogasno-spasilačke jedinice Goran Nikolić je rekao da je vatra praktično od jutros zaokružena mehanizacijom, da su napravljeni proseci, sklonjena sva zapaljiva masa i da je buldožer napravio širi put koji bi trebalo da zaustavi širenje požara. 

- Ne može da se kaže da je požar u potpunosti lokalizovan dok se ne odbrane ti proseci. To bi trebalo možda u toku noći ili sutra da se dogodi, jer čeka se da vatra dođe do proseka, da se to odbrani i onda možemo sa sigrunosću tvrditi da je lokalizovan - kaže Nikolić. 

Nikolić je rekao da je vatra u nekim delovima došla do tih proseka i ugašena je, da su malobrojne kuće u dva planinska sela sigurne i zaštićena i da se nada da će gusta šuma biti spasena. 

Tanjug


Zadimljenost, objasnio je Nikolić, pri tlu je veliki problem za ljudstvo i za gašnje požara, ali bez obzira na to napravljeni su proseci. 

Veliki požar zahvatio je juče u popodnevnim satima naselja Borovac i Zimovnik kod Studenice, a uzrok još nije poznat. 

VATROGASCE OČEKUJE TEŠKA NOĆ

Vladimir Plemić iz Vatrogasno-spasilačke jedinice ističe da sve zavisi od vetra. 

- Čeka nas teška noć, pokušaćemo da požar svedemo na prve linije kako bi on došao u sredinu i gde bismo uradili tu famoznu lokalizaciju - ističe Plemić. 

On navodi da se nada da bi do toga moglo da dođe u toku noći, ali da svaka prognoza može biti pogrešna. 

Tanjug

- Glavni zadatak je osnovna zaštita ljudi, da nema žrtava i povređenih, kao i sprečavanje da požar ne izađe iz okvira. Danas je nekoliko puta probijao taj okvir pa smo se nekoliko sati jurili sa njim- dodaje Plemić. 

Prema njegovim rečima, treba iskoristiti hladnu noć. 

- Gori pet brda, ali postoje i određeni problemi. Pre svega nepoznavanje terena i gustina šume- kaže on. 

- Nema odmora. Požar preti da dođe do razbuktale faze koja bi bila opasnost i za vatrogasce- upozorava Plemić.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija