• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

09.10.2015

16:02

VIŠI SUD: Potvrđena optužnica protiv Artemija!

Vesti

VIŠI SUD: Potvrđena optužnica protiv Artemija!

Podeli vest

Viši sud u Beogradu potvrdio je optužnicu protiv nekadašnjeg episkopa raško-prizrenskog Artemija Radosavljevića i još troje osumnjičenih da su zloupotrebama oštetili fond Eparhije raško-prizrenske

Pored monaha Artemija, optuženicom su obuhvaćeni vlasnik građevinskog preduzeća "Rade Neimar" Predrag Subotički i Jelena Šubarević, kao i arhimandrit Simeon Vilovski

Protiv rešenja o potvrđivanju optužnice okrivljeni mogu da izjave žalbu Apelacionom sudu u Beogradu u roku od tri dana od prijema rešenja, napominje se u saopštenju Višeg suda u Beogradu.

Optuženi se terete da su izvšili različite oblike krivičnog dela zloupotreba položaja odgovornog lica, za koje je zaprećena kazna zatvora od dve do 10 godina.

Istraga u tom slučaju pokrenuta je još 2010. godine, a pre dve godine sud je optužnicu vratio tužilaštvu na dopunu istrage.

U saopštenju suda se navodi da je krivično vanpretresno veće utvrdilo da su sada prikupljeni dokazi dovoljni da neposredno potkrepljuju opravdanu sumnju da su okrivljeni učinili krivična dela koja im se stavljaju na teret.

Krivično vanpretresno veće je isključivo cenilo da li ima dovoljno dokaza da se osnovana sumnja da su okrivljeni izvršili krivična dela koja im se stavljaju na teret podigne do nivoa opravdane sumnje, koja je uslov za podizanje optužnice, napominje sud u saopštenju.

Takođe se ističe da krivično veće nije unapred uticalo na rešavanje onih pitanja koja će biti predmet raspravljanja na glavnom pretresu, s obzirom da je sudeće veće jedino ovlašćeno da vrši ocenu izvedenih dokaza i da na osnovu te ocene donese odluku o krivici okrivljenih.

Tužilaštvo je optužilo Artemija Radosavljevića da je kao episkop Eparhije raško-prizrenske, Vilovski kao njegov sekretar i ovlašćeni za zastupanje Eparhije, Subotički kao vlasnik eparhijskog centra "Rade Neimar" i Šubarevićeva kao nadzorni organ od 2007. do kraja januara 2010. godine u Beogradu zloupotrebom položaja pribavili korist Subotičkom.

Pre dve godine grčki Aeropag (Vrhvni sud) odbio je izručenje Vilovskog Srbiji, pa bi njemu eventualno moglo da se sudi u odsustvu.

Sinod Srpske pravoslavne crkve pre nekoliko godina je raščinilo Artemija episkopskog zvanja, ali je on nastavio da aktivno propoveda veru među brojnim vernicima koji ga već godinama prate.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija