• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

17.11.2015

15:39

HAPŠENJE U BIH Tri osobe osumnjičene za ratni zločin nad Srbima!

Vesti

HAPŠENJE U BIH Tri osobe osumnjičene za ratni zločin nad Srbima!

Podeli vest

Policajci BiH uhapsili su jutros na području Goražda i Sarajeva tri osobe osumnjičene da su počinili ratne zločine nad žrtvama srpske nacionalnosti na području Goražda tokom 1992. i 1993. godine, javili su danas bosanski mediji

Slobode su lišeni Ibro Merkez (73), zaposlen kao aktivni advokat, Ešef Hurić (57), aktivni policijski službenik, i Ahmet Sejdić (55), javila je televizija N1.

Ovi osumnjičeni su pod istragom u dva predmeta Tužilaštva BiH, a osumnjičeni su da su kao visoki dužnosnici policijskih i vojnih struktura počinili ratne zločine nad žrtvama srpske nacionalnosti na području Goražda 1992. i 1993. godine.

PRAVDA JE SPORA ALI DOSTIŽNA: Optuženi za zločine nad Srbima izručen BiH

Ibro Merkez i Ešef Hurić su osumnjičeni da su, u svojstvu zapovednika Službe javne bezbednosti (SJB) Goražde, učestvovali u realizaciji zapovedi Predsedništva Skupštine opštine Goražde i njenog predsednika o koncentraciji srpskog stanovništva koje živi na području Goražda i razoružanju sela Bučje, i učestvovali u protivzakonitom zatvaranju stanovništva srpske nacionalnosti u prostorijama MUP-a u Goraždu.

Oni su osumnjičeni da su planirali, naredili, počinili, pomagali i učestvovali u protivzakonitom hapšenju više od 100 osoba srpske nacionalnosti, oba pola i različitih starosnih grupa, među kojima su bila i deca, koje su pripadnici policije i SJB nezakonito zatvorili u prostorije Policijske stanice, kao i u drugim objektima.

Civili su u tim objektima držani u nečovečnim i nehigijenskim uslovima više meseci, sve do 1993. godine, više desetina osoba boravilo je u jednoj prostoriji, čime im je naneta velika telesna i duševna patnja, a kao posledica zatočenja, loših uslova i nepružanja pomoći, dve osobe su smrtno stradale.

Kao posledica navedenih zločina, desilo se trajno raseljenje srpskog civilnog stanovništva sa tog područja.

Osumnjičeni su pod istragom zbog krivičnog dela - ratni zločin protiv civilnog stanovništva.



Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
C a k i

pre 8 godina

Federacija i njena pravda ....ZIVI BILI PA VIDELI...

Izbori 2024

Vesti

Oglasio se PIO fond: Saopštio važnu vest za penzionere, tiče se jedne besplatne usluge
Društvo

Oglasio se PIO fond: Saopštio važnu vest za penzionere, tiče se jedne besplatne usluge

Međunarodni dani razgovora s Austrijom, na kojima će savetodavci iz austrijskog Zavoda za penzijsko osiguranje i Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) Srbije pružiti pravnu pomoć ljudima koji ostvaruju prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja primenom sporazuma iz oblasti socijalnog osiguranja zaključenog između naše zemlje i Austrije, biće održani sledeće nedelje.

20.04.2024

13:36

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Čović otkrio sve o Panteru! Evo zašto nije ostao u Zvezdi!
Fudbal

Čović otkrio sve o Panteru! Evo zašto nije ostao u Zvezdi!

Kod nas je Kevin Panter igrao za 160.000 dolara, doveo ga je Šakota. Odradio je fantastičan posao, a onda je došao i rekao: 'Voleo bih da ostanem u Crvenoj zvezdi, ali imam veću ponudu, otkrio je Nebojša Čović, prvi čovek kluba sa Malog Kalemegdana.

20.04.2024

13:47

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija