• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

27.11.2015

23:51

POTVRĐENE SUMNJE: Teroristi u Parizu ubijali kalašnjikovima iz Srbije!

Vesti

POTVRĐENE SUMNJE: Teroristi u Parizu ubijali kalašnjikovima iz Srbije!

Podeli vest

Direktor fabrike "Zastava oružje" Milojko Brzaković potvrdio je danas da je više komada oružja koje su koristili islamisti u terorističkim napadima na Pariz 13. novembra proizvedeno u toj kragujevačkoj fabrici pre raspada bivše Jugoslavije.

Brzaković je agenciji AP rekao da mu je srpsko Ministarstvo unutrašnjih poslova dva dana posle teorističkih napada u Parizu, u kojima je ubijeno 130 ljudi, poslalo serisjke brojeve oružja pronađenog u francuskoj prestonici tokom i posle napada.
 

- Mislim da ih je bilo sedam ili osam, sve su bile automatske puške, 'kalašnjikovi'", rekao je Brzaković.

Kako navodi AP, u pitanju je jugoslovenska verzija sovjetske automatske puške AK-47. To oružje koristila je JNA, kasnije i Vojska SRJ.

NEBOJŠA STEFANOVIĆ: Proverićemo sve informacije vezane za šverc srpskog oružja!


Brzaković je u telefonskoj izjavi za američku agenciju rekao da su posle raspada bivše SFRJ sve zaraćene strane mogle da prodaju preostalo oružje.

Public


- Oružje je isporučivano vojnim subjektima u Sloveniji, Bosni i Makedoniji za potrebe JNA-, napomenuo je on.


Brzaković je još istakao da sada u Srbiji nijedan proizvod fabrike "Zastava oružje" ne može biti isporučen "bez dozvole države Srbije".

NAPADAČI U PARIZU KORISTILI SRPSKE "KALAŠNJIKOVE"?! Kupili ih od Nemaca šest dana pre masakra!
 

Politički analitičar Zoran Dragišić izjavio je ranije danas da ukoliko je i tačno da su teroristi koji su izveli napad u Parizu koristili puške kragujevačke "Zastave", to ni na koji način ne može "okriviti" Srbiju za veze sa teroristima i Islamskom državom.

 

screenshot


Dragišić, koji je profesor na Fakultetu za odbranu u Beogradu, za Tanjug je objasnio da su "Zastavinim" oružjem bile naoružane teritorijalne odbrane svih bivših jugoslovenskih republika, te da je to oružje bilo izvoženo u zemlje Bliskog istoka i da ga i sada može biti bar u pedesetak zemalja.


- Ono je iz Srbije legalnim kanalima moglo otići u neku zemlju Bliskog istoka ili je moglo otići švercom, što se događalo 1990-ih godina, kada je mnogo tog oružja švercovano. Ono je moglo otići iz Bosne, sa Kosova, bilo odakle, i onda doći u ruke terorista- objasnio je Dragišić.


Podsetimo, napadači iz Pariza navodno preko interneta naručili od švercera oružje iz Nemacke pocetkom novembra.
 

U porudžbini su bila dva AK-47, odnosno "kalaššnjikovi" napravljeni u Kini, kao i dve Zastavine puške M70 napravljene za vreme bivše Jugoslavije.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Dusan

pre 8 godina

Zakljucak,oruzije proizvedeno u Zastavi kvalitetno cenjeno i trazeno.

Baja

pre 8 godina

Istine radi,proizvedeni u Srbiji a mogli su da se pošalju sa billo kog prostora Balkana...

Pitanje

pre 8 godina

Niko nije video ni mrtve, ni teroriste, ali su videli oruzje iz - Srbije! Zanimljivo, zar ne!?

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija