• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Večernje Novosti

07.02.2016

21:17

MAFIJA IZ NAŠEG SOKAKA: Pet kriminalnih grupa hara Srbijom i celim svetom!

Vesti

MAFIJA IZ NAŠEG SOKAKA: Pet kriminalnih grupa hara Srbijom i celim svetom!

Podeli vest

U Srbiji postoji pet kriminalnih grupa, koje su izuzetno organizovane i deluju na međunarodnom nivou, pa čak i na više kontinenata. Njihov glavni “biznis” je krijumčarenje i trgovina narkoticima, ali i proizvodnja droge. U svojim nelegalnim aktivnostima tesno sarađuju sa visokorangiranim “kolegama” iz inostranstva. Prosečna starost člana ove ekipe je 40 godina, a petinu pripadnika čine strani državljani. Ovih pet mafijaških ekipa čine isključivo muškarci

Ovi podaci, pored ostalog, našli su se u studiji koju je krajem prošle godine sačinila radna grupa MUP Srbije, pod nazivom “Procene pretnje od teškog i organizovanog kriminala”.

Za ovih pet mafijaških ekipa navodi se da ih karakteriše i vršenje krivičnih dela sa elementom nasilja - ubistva i iznude, kao i dugogodišnja povezanost. Radi lakšeg kretanja i vršenja krivičnih dela zvanično menjaju identitet, dok manji broj njih koristi falsifikovana lična dokumenta.

- Poseduju pokretnu, nepokretnu imovinu i velika finansijska sredstva, tako da je mogućnost njihovog koruptivnog uticaja prema predstavnicima državnih i lokalnih javnih službi na visokom nivou - ukazuju operativci srpske policije.

Navedeno je i da na teritoriji Srbije deluje 58 organizovanih kriminalnih grupa, sa različitim stepenom povezanosti - najvećim, srednjim i niskim (njih je i najviše). Za ovu kvalifikaciju korišćeni su kriterijumi i standardi evropske policijske organizacije (EUROPOL).

Tanjug


- Svim ovim grupama je zajedničko to da se bave trgovinom i rasturanjem narkotika - navodi se u “Proceni". - Ima i onih koje krijumčare oružje, rasturaju falsifikovani novac, čine razbojništva, teške krađe, prevare... Nije im strano ni zelenaštvo, krađa motornih vozila, pranje novca, ali i poreska utaja.

Grupe srednjeg nivoa organizovanosti deluju u Srbiji i u zemljama u okruženju, a u manjoj meri na lokalnom nivou. Evidentirano je njih 25. Najviše trguju narkoticima, a tesno su povezani sa kriminalnim grupama i pojedincima iz regiona. Paralelno sa krijumčarenjem i trgovinom drogom uočeno je da se bave i drugim vrstama kriminala. Pored ubistava, otmica, ucena i teških dela protiv opšte sigurnosti, pojedini od njih krijumčare i ljude, trguju nelegalno akciznim proizvodima, peru novac, falsifikuju isprave...

Većinu članova ovakvih grupa povezuje zajednička kriminalna prošlost. Prosečna starost članova je oko 38 godina, a oko tri procenta čine žene. Među njihovim članovima ima i stranaca. Najčešće ne menjaju identitet, niti se služe falsifikovanim dokumentima.

Grupe niskog nivoa organizovanosti, njih tridesetak, uglavnom deluju na lokalu. U daleko manjoj meri su prisutne na nacionalnom nivou i u zemljama u okruženju. I njima je najmilija zarada od rasturanja narkotika, ali se bave i ostalim vrstama kriminala. Nisu im strana ni ubistva, otmice, iznude... Prosečna starost članova je oko 33 godine, a među njima je i oko tri odsto pripadnica lepšeg pola.

Public

Uočeno je i da grupe nižeg nivoa organizovanosti “regrutuju” maloletnike koji ne pokazuju maksimalnu lojalnost grupi, za razliku od grupa većeg stepena organizovanosti koje su kompaktne i disciplinovanije u delovanju i čiji su članovi stalni i povezani duži vremenski period. Pored toga, uporedo sa opadanjem nivoa organizovanosti opada broj stranih državljana - članova ekipe. Većina članova svih nivoa organizovanosti, koji su državljani naše zemlje, povratnici su u činjenju krivičnih dela.

Osuđivani su za različita krivična dela, a polovina ih je odležala i zatvorske kazne. Među članovima su i zavisnici od kocke i narkotika, ali i osobe različitih kriminalnih “specijalnosti”. Delovanje ovih grupa karakteriše povremeno angažovanje ljudi, koji nemaju kriminalnu prošlost i to za logistiku - prevoz, transport i skladištenje droge i drugih predmeta koji potiču iz krivičnih dela.

Angažuju i stručnjake određenih oblasti - finansijske, hemijske, informacionih tehnologija, potom one za izradu eksplozivnih naprava, specijalnih bunkera na vozilima, različitih falsifikovanih dokumenata...

stock

TEŽE POVEĆANjU FINANSIJSKE MOĆI

- Organizovane kriminalne grupe koje deluju na teritoriji Srbije imaju stalnu težnju za uvećanjem finansijske moći i uticaja, zbog čega ih karakteriše izuzetna prilagodljivost zahtevima i potrebama kriminalnog tržišta - navode operativci MUP Srbije, koji su radili na ovoj studiji.

- Kada su u pitanju grupe na nižem nivou organizovanosti primetno je i to da se pojedine od njih neposredno povezuju sa grupama višeg nivoa, kako bi povećali uticaj na lokalnom tržištu i konstantno sprovodili konkretne kriminalne aktivnosti, poput ulične preprodaje narkotika.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Lala iz Banata

pre 8 godina

Прогласити ванредно стање ( ако не може у редовном поступку") и онда - по оперативним сазнањима...разбуцати...! Без милости и без пардона...ако имамо ДРЖАВУ која брине о - ГРАЂАНИМА... Оперативна сазнања на сто...Савет одмах да да "зелено светло" и показати, . да са државом Србијом - нема зајебавања...! Хитро. снажно и одговорно...пре свега - према грађанима Србије... Зашто имамо СНАГЕ БЕЗБЕДНОСТИ....зашто стално чекати...ОДМАХ АКЦИЈА имате подршку народа...Српског Народа...коме је криминала - преко главе.... Зато - Министарство да преузме одговорност и направи план

Don Milisav

pre 8 godina

Kada zrtve ne budu proglasavane kriminalcima u samoodbrani i to jos na svom terenu, sve ovo pada u vodu. Povecavaju takse na oruzije da bi samo bogati mogli da ga poseduju i nose oni srednji mogu samo da sanjaju o tome a najvise su oni na meti. Za siromasne i da ne govorim.

Zloca

pre 8 godina

jao jel spomenuste i onu bandu iz skupstine ,e koliko li je tamo utajivaca poreza i interesnih grupa usko povezana sa tih 5 je pogolemo pitanje za db ukp i ostale relaventne organe koji ustukuju pred komunalnom tj politickom policijom

bosa

pre 8 godina

sosa lali iz banata,e moj lalo ko da izvede akciju to je samo pusta želja naroda, već sutra bih bili pušteni na slobodu, šta misliš kad su tako moćni koga li su sve potkupili.pare, informacije su moć.ajde da budemo realni.

Zak Kusto

pre 8 godina

Od ovih kriminalaca treba oformiti specijalne jedinice, pa neka biraju ili u "prdekanu" ili npr. na Kosovo da se oduze Srbiji, kao nekada u "dobra ,stara vremena". DB bi trebala iskoristiti ove grupe.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Čović otkrio sve o Panteru! Evo zašto nije ostao u Zvezdi!
Fudbal

Čović otkrio sve o Panteru! Evo zašto nije ostao u Zvezdi!

Kod nas je Kevin Panter igrao za 160.000 dolara, doveo ga je Šakota. Odradio je fantastičan posao, a onda je došao i rekao: 'Voleo bih da ostanem u Crvenoj zvezdi, ali imam veću ponudu, otkrio je Nebojša Čović, prvi čovek kluba sa Malog Kalemegdana.

20.04.2024

13:47

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija