• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: D. K.

15.02.2016

10:44

SKANDALOZNA SERIJA PLJAČKI U SRPSKIM BANKAMA! Potkradaju klijente jer im se ISPLATI: Kazne minimalne, a pare ne vraćaju!

Vesti

SKANDALOZNA SERIJA PLJAČKI U SRPSKIM BANKAMA! Potkradaju klijente jer im se ISPLATI: Kazne minimalne, a pare ne vraćaju!

Podeli vest

Službenici banaka ukrali su u poslednjih par godina milione evra sa štednih računa klijenata, a dobijali su, u proseku, oko tri godine zatvora za to, pri čemu su plen potrošili ili zadržali

 

Uveren sam da bi mnogi pristali da odleže dve-tri godine, a da zadrže stotine hiljada evra
Advokat Saša Knežević

Službenik Sberbanke iz Beograda koji je klijentu nedavno ukrao 400.000 evra sa štednog računa samo je poslednji u nizu bankara koji se na ovaj način obogatio! Tokom sudskih procesa dobijali su minimalne kazne zatvora, pri čemu su potrošili ili zadržali za sebe milionski plen, a ojađene klijente obeštetile su same banke!

Pravnici smatraju da je za ovu skandaloznu seriju krađa u bankama prvenstveno kriva blaga kaznena politika. Oni ističu da su mnogi službenici banaka na velikom iskušenju jer su spremni da odrobijaju par godina u zatvoru u zamenu za pare koje poštenim radom ne bi mogli da zarade za ceo život.

PLJAČKA VEKA U BEOGRADU! Penzioneru sa računa u banci nestalo 400.000 evra!

Među "najvećim" kradljivcima je Nišlija Miloš Krivokapić, bivši službenik AIK banke, kom se pred Višim sudom sudi za krađu 560.000 evra štednih uloga klijenata. Zbog istog dela već je osuđena službenica banke u Vršcu (na tri godine), a potpuno iste pljačke su se u poslednjih nekoliko godina dešavale i u Kragujevcu, Kraljevu i Zaječaru. Najdrastičniji slučaj dogodio se pre dve godine u Novom Sadu, gde je bankar ubio stranku nakon što joj je ukrao 10.000 evra.

Luksuzan život od tuđih para

Facebook

Niški bankar Miloš Krivokapić na suđenju je priznao da je trošio novac klijenata banke, ali je kazao da ne može da vrati ukradeno jer živi od plate. Istovremeno, na svom Fejsbuk profilu postavlja brojne slike sa egzotičnih letovanja, jer se brani sa slobode.

Pravnici objašnjavaju da je za zloupotrebu položaja odgovornog lica, kada su u pitanju ovako veliki iznosi, propisana kazna zatvora do deset godina, ali da niko od uhapšenih bankara nije dobio ni blizu toliko. Bankarka iz Vršca koja je ukrala 13,5 miliona dinara dobila je samo tri godine zatvora, a Krivokapić, koji je priznao da se kockao parama svojih klijenata, pokušao je da se nagodi sa tužilaštvom ponudivši da odleži samo tri i po godine.

- Sigurno je da blaga kaznena politika motiviše bankarske službenike da kradu. Nekoliko godina zatvora je neprimerena kazna za to što su uradili, jer je u pitanju ozbiljno krivično delo koje uključuje zloupotrebu poverenja poslovnih klijenata, kao i sopstvenog poslodavca. Zato bi kazne morale da budu mnogo oštrije - ističe niški advokat Saša Knežević.

On skreće pažnju na veoma bitan aspekt ove vrste kriminala, a to je da kradljivci "po pravilu" ne vraćaju ukradeni novac.

- Uveren sam da bi mnogi pristali da odleže dve-tri godine, a da zadrže stotine hiljada evra. To su ogromne svote novca, koje prosečan građanin Srbije ne može da zaradi za ceo život - kaže Knežević i dodaje:

- Ovde postoji i velika odgovornost banaka koje, po mom mišljenju, ne vode računa koga zapošljavaju na ovim odgovornim radnim mestima.

ČISTA PLJAČKA! Evo koje banke u Srbiji za dozvoljeni minus naplaćuju i kamatu i proviziju!

Istraga ovih dela pokazala je da većinu ovakvih krađa čine bankari sa nekom vrstom poroka. Osim Krivokapića, koji je priznao da je ostrašćeni kockar, i bankar iz Zaječara je priznao da ga je kocka naterala na krađu. Bankar iz Novog Sada Zoran Munćan, koji je satarom raskomadao klijenta zbog 10.000 evra, bio je heroinski zavisnik.

 

Propusti u radu banaka

Public

Da je bilo propusta u kontroli rada u bankama, potvrdili su nam i izvori u policiji.
- Neshvatljivo je da jedan običan bankarski službenik ima mogućnost da dnevno podiže na desetine hiljada evra bez neke bolje kontrole od strane svog nadređenog, i da to traje godinama, a da to banka ne primeti - kaže naš sagovornik iz policije koji je istraživao slučaj niškog bankara kockara.
Što se poslednjeg slučaja tiče, službenici beogradske filijale Sberbanke A. N., D. Đ. i I. R. ukrali su 400.000 evra sa računa penzionera Slobodana Aranđelovića (64) iz Beograda! A. N. je sa dvoje kolega falsifikovao ličnu kartu nesrećnog štediše, a onda je četvrti saučesnik, sa lažnim dokumentima, predstavljajući se kao Aranđelović, skinuo sav novac sa računa i išetao iz banke. Prevara je provaljena krajem januara kada je klijent došao da podigne svoj novac. Troje službenika Sberbanke je uhapšeno, ali ne i njihov saučesnik, koji i dalje kod sebe ima svih 400.000 evra! 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Lala iz Banata

pre 8 godina

Prerano smo se mi odrekli "SMRTNE KAZNE"... prerano...?! ... - ? - ...Мислим за корумпиране судије...које "саучествују" у криминалу са барабама и лоповима..."Само тако" може неко украсти 560.ооо и бранити се са - слободе...?! Смртна казна за - КОРУПЦИЈУ у СУДСТВУ....само тако се може у држави Србији - направити реда...!! Корумпирани Тужилац или Судија...веће је зло од 1000 лопова и исто толико - разбојника...!!! Ко неможе да одоли искушењу...Нека се не прихвата "одоре" и заклетве...!! СМРТНА КАЗНА за корумпиране СУДИЈЕ....па ко воли - нек изволи...! То је онда НЕЗАВИСНО СУДСТВО

lav

pre 8 godina

Svuda krađe i nigde kraja nema., svi su povezani.," elitna prostitucija " pare,pare, sve za pare.....

ABC

pre 8 godina

Ne može se reći da je ovo pljačka veka u Beogradu. Zaboravljate na pljačku od EUR-800.000,- koja se pre nekoliko godina desila u Komercijalnoj banci, u ekspozituri na Trgu Nikole Pašića. Kao što vidite najviše se krade u domaćim bankama, pa se zato takve stvari zataškavaju.

NN

pre 8 godina

Име опљачканог објављено у питпуности, а лоповима се крије идентитет иницијалима?!

mile

pre 8 godina

Tek ce da kradu.Banke propadaju i otpustace radnike pa ljudi uzimaju otpremninu. jer znaju sta ih ceka.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija