• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

18.02.2016

16:34

KANDIĆKA BRANI ŠIPTARE! FHP osporava presudu pripadnicima bivše OVK!

Vesti

KANDIĆKA BRANI ŠIPTARE! FHP osporava presudu pripadnicima bivše OVK!

Podeli vest

Fond za Humanitarno pravo, koji je osnovala Nataša Kandić, reagovao je povodom presude Višeg suda u Nišu koji je u odstustvu na po 15 godina zatvora osudio osmoricu pripadnika OVK iz jedinice "Kobre" tvrdeći da je optuženima trebalo da se sudi, ne za terorizam, već za ratni zločin za koji bi mogli da budu i oslobođeni

Bivši pripadnici OVK osuđeni su juče zbog terorizma, jer su u septembru 1998. godine na jugoslovensko-albanskoj granici postavili nagazne mine i iz zasede napali pripadnike Vojske Jugoslavije (VJ), kada je šest pripadnika VJ poginulo, a šest ranjeno.

Fond za humanitarno pravo (FHP) u saopštenju pored ostalog navodi da je ovaj predmet, kako smatra, bio obeležen nelogičnostima i ozbiljnim pravnim nedostacima, koji proizilaze iz pogrešne kvalifikacije dela i odluke da se optuženima sudi u odsustvu.

(VIDEO) ŠIPTARSKIM OVK ZVERIMA PO 15 GODINA ROBIJE: Pobili srpske vojnike pa ih opljačkali na Košarama!

Izmenjenom optužnicom iz oktobra 2015. godine, osmorici optuženih se stavlja na teret krivično delo terorizma iz Krivičnog zakonika Savezne Republike Jugoslavije (SRJ). Prekvalifikacija dela u ratni zločin ne bi bila na štetu optuženih, štaviše za njih bi bila povoljnija, smatra FHP.

Sa druge strane, mora se imati u vidu da nije svaka vrsta napada na pripadnike druge strane u sukobu dozvoljena, ali je takav zaključak u ovom predmetu trebalo da donese Tužilaštvo za ratne zločine, kao jedino kompetentno nacionalno tužilaštvo, te da, shodno tome, nastavi gonjenje ili od njega odustane, navodi FHP. 


Takođe dodaje da, čak i ako dela opisana u optužnici predstavljaju ratni zločin, FHP smatra da u ovom slučaju nisu postojali naročito opravdani razlozi u skladu sa ZKP-om za suđenje u odsustvu od strane bilo kog tužilaštva Republike Srbije. 

Naime, izbegavanje suđenja u odsustvu za ratne i druge zločine prema međunarodnom pravu je danas standard, uspostavljen da bi se sprečila politička suđenja, navela je ta nevladina organizacija.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Gille

pre 8 godina

Nije svesna da ostatak zivota treba da provede u Srbiji. A kako, to ce samo ona da zna.

kad ce ova u pen dom

pre 8 godina

ova je zrela za penziju.sklonite babu u supu dosta je kenja..la.zar takvi kao ona i micun ne znaju kad je vreme da se sklone.ajde baba oladi idi u banju.smucila si se i bogu i narodu,nepravi se pametna tvoje vreme je proslo.skupljaj pare u fondu za dom penzionera i bolje njima da pomazes.

bubasvaba

pre 8 godina

Kako je nije sramota jer i ona sama bezi od svojih sudjenja. Koje pravo je ova studirala i zavrsila i gde ???? sto se ne pojavi na sudjenju gde je optuzena sa generalom ??? sve sto si inkasirala za izdaju ces platiti onima koji te tuzili za iznosenje neistine i lazi.

kiza

pre 8 godina

Zasto uopste dajete medijskog prostora ovim.... Njima samo tako raste rejting. Jednostavno zaboravite na njih i kada nisu vise aktuelne nece ih vise niko ni placati

momo

pre 8 godina

najbolje je dotičnu uporediti sa pokvarenom glavicom kiselog kupusa strašno se čuje...n

nebitan

pre 8 godina

Zar ovu zenu nije sramota da samu sebe nazove Srpkinjom?\nOna je bruka za Srpski narod.Ne volimo te,idi iz Srbije.\n\n

Miloš Obilić

pre 8 godina

Raznih spodoba pod kapom nebeskom , samo mi je čudo da Srbiji zapadnu takve poput Kantić i Konje Šuperko

Ljubisa

pre 8 godina

Kakva utvara ..prekrstite se braćo da ne može avet u snove da vam dođe....

vidam

pre 8 godina

Fasisti brane fasiste !!  Nista novo !!! U normalnoj drzavi ove senilne babe bi bile u nekoj dilkarnici pod nadzorom lekara a kod nas slobodno lupetaju po novinama -RIJSLITI DRZAVA !!!n

ljutko

pre 8 godina

Dokle vise BRE?! Kada vec toliko volis siptare,gubi se iz Srbije i zivi sa njima,da ne bismo s tobom morali da udisemo isti vazduh!

makarona

pre 8 godina

cudno je to da kad srbi u samoodbrani napadaju drugu stranu u sukobu ova spodoba je prva da ustane i vice ratni zlocin, terorizam, sve ih u bajbuk, i tako dalje i tako blize...ali kad je BILO KO DRUGI u pitanju a kad joj se jos i posreci da ti drugi rade nesto protiv srba...eeee pa onda je to ok...meni se cini da je konacno samo jedno jasno iz istupa ovog sto se covekom nazvati nemoze...a to je da je njoj stalo SAMO do totalnog unistenja svega sto ima i S od srpskog....i tacka...i onda ona nekog drugog naziva teroristom...svasta.....

dule

pre 8 godina

Zasto se bre ova uvek oglasava kada su u pitanju zlocini nad Srbima? Fond za humanitarrno pravo jetu za ljudska prava a ne da se mesa u odluke suda i koliko ce jos puta da staje na stranu siptarskih terorista sto je vec i vise nego ocigledno!Ja ne pamtim jednu njenu izjavu gde je izjavila da se neki zlocin nad Srbima mora kazniti a cim je u pitanju zlocin nad siptarima ona odmah skace i soli nam pamet! Ovo je vise nego ocigledno da je ova spodoba placena od siptara da radi to sto radi!Pozivam premijera Vucica da vec jednom uradi ono sto je odavno trebao a to je da ukine finansiranje FHP iz budzeta Srbije!Pa necemo valjda mi da placamo ovoj spodobi za to da nas ponizava! Pozivam i list Informer da ucini sve sto je njegovoj moci a takodje i gospodina Vucicevica da jednom zauvek stanu na put ovj Kandicevoj i time spase ono malo ponosa sto nam je ostalo! Natasa Kandic i Sonja Biserko su najvece izdajice Srbije u 21 veku ukinite tim stranim placenicima finansije iz budzeta! FHO kako vas bre nije sramota da pljujete i gazite nad Srpskim zrtvama koje su pritom iz vase zemlje iz koje dolazite!Mi gradjani ove zemlje placamo Vase ustanove zato da bi nas omalozavale?Neka vam se vrati milo za drago izdajice sopstvenog naroda!

Rade

pre 8 godina

Kada li će ova nakaza od babe da ,,,, vrlji kašiku ????????

Izbori 2024

Vesti

TV

Policija pretpostavlja ko je krivac za nestanak Danke Ilić? Devojčica možda i nije bila na mestu gde majka tvrdi! (VIDEO)
Live TV

Policija pretpostavlja ko je krivac za nestanak Danke Ilić? Devojčica možda i nije bila na mestu gde majka tvrdi! (VIDEO)

Broj nestanaka maloletne dece iz godine u godinu je u porastu. Najveći procenat je onih koji sami odu od kuće. Ipak, među nestalima ima i sasvim male dece, ali srećom, njihov broj je izuzetno mali. Porodice nestale dece na prvom mestu obraćaju se državnim organima, ali odgovore traže i od astrologa, vračara, a konkretnu pomoć od privatnih detektiva. Gost "Info jutra" bio je Braca Zdravković, privatni detektiv.

29.03.2024

10:35

CIA radi predsedniku Vučiću o glavi! Glavni problem su domaći neprijatelji! (VIDEO)
Live TV

CIA radi predsedniku Vučiću o glavi! Glavni problem su domaći neprijatelji! (VIDEO)

Američka Centralna informativna agencija radi o glavi predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i za to ima pomoć ljudi koji su u neposrednom okruženju šefa naše države! Ovo tvrdi Aleksandar Vulin, bivši direktor Bezbednosno-informativne agencije. Na ovu temu su u "Info jutru" govorili Milenko Jovanov, član Predsedništva SNS i Dejan Vukelić, urednik Sprskog portala.

29.03.2024

09:18

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi! (VIDEO)
Live TV

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi! (VIDEO)

Serijalom dokumentarnih filmova o NATO agresiji nad Srbijom obeležavamo 25 godina od početka bombardovanja naše zemlje. Za 78 dana agresije na Srbiju je bačeno 22.000 hiljade tona projektila, među kojima 37.000 hiljada zabranjenih, kasetnih bombi, bombi sa osiromašenim uranijumom. Žena koja je među prvima u našoj zemlji pričala o zastrašujućim posledicama NATO bombardovanja je doktora Danica Grujičić, ministarka zdravlja. Ona je bila gošća "Info jutra".

29.03.2024

08:45

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija