• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Beta

23.04.2016

17:48

ŠIPTARSKI TEROR NA KOSOVU: Oružani napad na Srbe u Klini

Vesti

ŠIPTARSKI TEROR NA KOSOVU: Oružani napad na Srbe u Klini

Podeli vest

Nepoznate osobe pucale su prošle noći na kuću srpske porodice Šiljković u selu Rudica, opština Klina, povređenih nije bilo.

Slučaj je prijavljen Kosovskoj policiji, rečeno je Tanjugu u kosovskom Ministarstvu za povratak i zajednice.

U trenutku napada u kući su bili otac i sin, a u incident u je pričinjena materijalna šteta, četiri hica završila su u zidu kuće, rečeno je u Ministarstvu za povratak i zajednice. 

Incident, koji se dogodio oko jedan sat nakon ponoći, najoštrije je osudio kosovski ministar za povratak i zajednice Dalibor Jevtić. 

On je u izjavi za Tanjug naglasio da "ovakvim negativnim pojavama svi energično treba da se suprostave, kako bi društvo na Kosovu bilo društvo bez straha i kako bi svi živeli u miru''. 

U selu Rudica živi desetak srpskih povratničkih porodica, a u opštini Klina napadi na povratnike i njihovu imovinu su česti.

Đurić osudio napad

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić osudio je napad na kuću povratničke porodice u blizini Kline na Kosovu i zatražio od vlasti u Prištinu da pronađu napadače. 

On je ocenio da su srpske porodice u opštini Klina najčešća meta napada "ekstremista i kriminalnih grupa", a da policija na Kosovu i međunarodna zajednica nisu ništa uradile tim povodom.

Simić: Pronaći i kazniti napadače

Predsednik Srpske liste Slavko Simić osudio je napad na kuću povratnika u selu Rudica kod Kline na Kosovu i zatražio da napadač bude hitno pronađen i kažnjen. 

- Kao predsednik Srpske liste očekujem hitnu reakciju policije, kako bi napadači što pre bili pronađeni i privedeni pravdi jer nijedna institucija niti politički predstavnik na Kosovu i Metohiji ne smeju dozvoliti da pojedinci na ovaj način seju strah i direktno ugrožavaju povratak ljudi na njihova ognjišta, niti ugroziti njihova osnovna ljudska prava- naveo je Simić u saopštenju. 

On je ocenio da su ovakvi napadi pokušaj zastrašivanja Srba i da policije na ovakve napade ne sme da izostane. 

"Poslednji u nizu napada na Srbe koji žive na Kosovu i Metohiji jasan je signal da nadležne institucije treba da podignu nivo spremnosti za rešavanje ovako ozbiljnih incidenata", navodi se u saopštenju. 

Neidentifikovani napadači pucali su noćas oko 2.00 posle ponoći na kuću porodice Šiljković u selu Rudica kod Kline na Kosovu, a povređenih nije bilo.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Everton srušio Liverpul, Junajted slomio uporni Šefild!
Fudbal

Everton srušio Liverpul, Junajted slomio uporni Šefild!

Fudbaleri Evertona pobedili su u derbiju nadoknađenog 29. kola velikog rivala Liverpul sa 2:0, dok je Mančester junajted tek pred kraj susreta sa Šefild junajtedom uspeo da "prelomi" 4:2. Jako važne pobede ostvarili su igrači Bornmuta nad Vulvsima 1:0 i Kristal palasa protiv Njukasla 2:0.

24.04.2024

23:05

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija