• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

10.05.2016

13:35

SUĐENJE MIŠKOVIĆU: Odbijeni predlozi odbrane, završnica 26. maja?

Vesti

SUĐENJE MIŠKOVIĆU: Odbijeni predlozi odbrane, završnica 26. maja?

Podeli vest

Specijalni sud u Beogradu odbio je danas niz predloga odbrane vlasnika Delta holdinga Miroslava Miškovića i najavio mogućnost da 26. maja otpočnu završne reči tužilaštva i odbrane, nakon čega će uslediti izricanje prvostepene presude

Naime sud je odbio predloge koje je Miškovićev branilac izneo na prošlonedeljnom suđenju, među kojima su novo poresko veštanje, kao i saslušanje nekadašnjeg ministra finansija Božidara Ðelića, koji je pred poslanicima obrazlagao poreski zakon koji je važio u vreme navodnih malverzacija iz optužnice protiv Miškovića.

Obijeno je i ispitivanje poslanika Srpske napredne stranke i pedsednika zakonodavnog odbora Skupštine koji je usvojio mišljenje o porezima Aleksandra Martinovića, kao i bivših direktora Poreske uprave.

Miškoviću se sudi povodom optužbi za utaju poreza i navodno izvlačenje para iz putarskih preduzeća, odnosno da je sinu Marku pomogao u izbegavanju uplate poreza po odbitku za kapitalni dobitak iz trgovine akcijama PZP Niš.

Na današnjem suđenju, tužilaštvo za organizovani kriminal je sudu podnelo preciziranu optužnicu, koja je danas uručena i Miškoviću i njegovom braniocu.

Precizirani deo optužnice, odnosi se na krivično delo poreska utaja u pomaganju, a tužilaštvo pored ostalog navodi da je Mišković bio svestan svog dela i njegove zabranjenosti.

Miškovićev advokat Zdenko Tomanović je tražio da se omogući dodatno vreme da se oni izjasne o izmenjenoj optužnici odnosno da Mišković iznese odbranu tim povodom.

Tomanović je takođe ostavio mogućnost da tim povodom predloži i nove svedoke.

Sudija Maja Ilić je odložila suđenje za 26. maj i napomenula da se tužilaštvo i odbrana pripreme za završna izlaganja, kako "ne bi bilo iznenađenja", jer bi tada moglo da se krene sa završnim rečima.

Nakon što tužilaštvo, Mišković i njegov branilac izlože završne reči sud će zakazati izricanje prvostepene presude.

Mišković je inače u sudsku zgradu u Ustaničkoj stigao kada se na ulazu formirao veliki red što nije neouobičajeno s obzirom na detaljnu KD kontrolu, ali su ga oni koji su stajali pustili da uđe preko reda.

Pošto je upitao ljude na stepeništu da li svi čekaju da uđu, jedan od advokata mu je uz osmeh rekao "vi ste izloženi, bežite unutra".

Ostali se nisu pobunili, kao ni policija na vratima, pa je Mišković prošao kroz KD vrata, mahnio sudskoj straži na prijavnici i otišao na nastavak suđenja.

Za razliku od njega, Miškovićev branilac je uredno sačekao red za ulazak u sud.

Miškoviću se sudi za pomaganje sinu Marku u utaji poreza po odbitku od kapitalnog dobitka iz poslovanja putarskih preduzeća, a optužen je i za krivično delo zloupotreba službenog položaja zbog navodnog izvlačenje para iz putarskih preduzeća.

Miškoviću je suđenje zbog zdravstvenih problema u decembru 2015. godine razdvojeno od procesa protiv njegovog sina i ostalih optuženih.

Miškovićevom sinu Marku i ostalim optženima je 25. februara izrečena prvostepena presuda kojom su oslobođeni optužbi za zloupotrebe kojima su oštećena putarska preduzeća.

Međutim, Marko Mišković je osuđen zbog utaje poreza na tri i po godine zatvora i novčanu kaznu od osam miliona dinara, uz obavezu da njegovo preduzeće "Merainvest" plati porez od oko 320,3 miliona dinara.

Živojin Petrović i Jadranka Bardić su osuđeni zbog pomaganja Marku oko utaje poreza na zatvorske i novčane kazne.

Mišković i njegov sin Marko bili su uhapšeni u decembru 2012. godine.

Posle višemesečnog boravka u pritvoru pušteni su da se brane sa slobode, uz jemstva od više miliona evra, a pasoši su im i dalje u sudskom depozitu i ne mogu da napuste boravište bez odobrenja suda.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Goca

pre 7 godina

Krajnje je vreme da neko odgovara u ovoj drzavi.Svi su se obogatili na racun drzave,a jos niko nije odgovarao.To nema nigde...

dragan

pre 7 godina

A sta je bilo sa akcijama C marketa tu su on i Beko ojadili male akcionare i nista. Jedna akcija 1300e. a oni su im isplatili samo po trista tu su pokrali milione evra ista vlast i nista nije cudno.

Aleksandra

pre 7 godina

vreme je da jednom bude osudjen za svoj lopovluk ili je nedodirljiv kao i mnogi drugi

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Everton srušio Liverpul, Junajted slomio uporni Šefild!
Fudbal

Everton srušio Liverpul, Junajted slomio uporni Šefild!

Fudbaleri Evertona pobedili su u derbiju nadoknađenog 29. kola velikog rivala Liverpul sa 2:0, dok je Mančester junajted tek pred kraj susreta sa Šefild junajtedom uspeo da "prelomi" 4:2. Jako važne pobede ostvarili su igrači Bornmuta nad Vulvsima 1:0 i Kristal palasa protiv Njukasla 2:0.

24.04.2024

23:05

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija